Remorkér Beskydy.

Remorkér Beskydy. | foto: Martin Adamec, MAFRA

MF DNES: Dotace z rozpočtu dostal miliardář Tykač i remorkér Beskydy

  • 149
Stát ze svého rozpočtu platí i věci, s nimiž nemá státní zájem mnoho společného. MF DNES prostudovala sedmisestránkový státní závěrečný účet za rok 2013, který potvrzuje stížnost Nejvyššího kontrolního úřadu, že ministerstva rozdělují dotace bez ohledu na jejich efekt. Stačí umět zdůvodnit, že firmy, úřady či sdružení sledují nějaký veřejný zájem.

Například firma Coal Services miliardáře Pavla Tykače dostala od státu 14,3 milionu korun na úspěšné dokončení restrukturalizace těžby v severočeských uhelných dolech.

Právě takové detaily ukazují, jak neefektivně se mohla rozdělit značná část z 35 miliard dotací podnikům, které by měly být schopny peníze vydělávat samy. Milionovou dotaci dostala také loď. Ministerstvo dopravy touto částkou přispělo na tříměsíční provoz remorkéru Beskydy na Labi. V závěrečném účtu ministerstvo tvrdí, že remorkér pomáhal plavbě na dolním Labi.

Nevysvětluje však, proč rejdařské společnosti EVD tuto službu musí platit stát. Ani to, kolik lodí koncem minulého roku remorkér od německých hranic do Ústí nad Labem přitáhl.

Státním závěrečným účtem se budou zabývat poslanci na schůzi sněmovny, která začíná dnes.

Nejvyšší kontrolní úřad hospodaření se státním rozpočtem vytýká: "Chybějí pravidla, jak jsou výdaje hospodárné, efektivní a účinné." Nyní bude záležet na poslancích, jestli si od ministrů vyžádají vysvětlení řady nepochopitelných výdajů.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video