Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek | foto: Jan Zátorský, MAFRA

Kalousek zřejmě brzy opustí KDU-ČSL, čeká na Schwarzenberga

  • 266
Miroslav Kalousek má před sebou zřejmě už jen dva týdny členství v KDU-ČSL. Podle jeho posledních výroků vše vypadá tak, že je rozhodnut stranu opustit na jejím sjezdu, který se odehraje na konci května. Členem je 25 let.

Pro jedny všeho schopný intrikán, pro jiné muž hodný titulu nejlepšího ministra financí rozvíjejících se evropských ekonomik roku 2008. Osmačtyřicetiletý Miroslav Kalousek rozehrává další dějství své kariéry plné vzestupů a pádů. Po 25 letech chce odejít z lidové strany a založit novou, vlastní partaj.

"V mé straně teď sílí názor, že sociální spravedlnost znamená rovnou spotřebu. To je politika, kterou já nemohu dělat. Na tom nic nemůže změnit volba toho či onoho předsedy," řekl MF DNES Kalousek.

O Schwarzenbergovi rozhodne lékař

Pokud vše klapne, Kalouskův plán má tři kroky.

První: poslední květnový víkend na lidoveckém sjezdu opustí stranu. K tomu už je rozhodnutý definitivně, ať už bude zvolen předsedou kdokoliv. "Jde o program, v KDU-ČSL převážily postoje socialistů chodících do kostela," vysvětluje.

Karel Schwarzenberg a Miroslav Kalousek při mimořádném zasedání Sněmovny o Lisabonské smlouvě. (3. února 2009)Druhý krok: hned v červnu, pouhých pět měsíců před říjnovými volbami, založí novou stranu. Jestli skutečně vznikne, záleží na Karlu Schwarzenbergovi. Druhý nejpopulárnější politik se má stát tváří pravicové konzervativní partaje a přilákat voliče. Avšak exministr zahraničí zatím váhá.

"Lákají mě, což o to. Miroslava Kalouska si vysoce cením, byl asi nejlepší ministr, vždy skvěle připravený. Prostě starý zkušený borec," potvrzuje Schwarzenberg plány. "Nejprve se musím dát do pořádku zdravotně, a když doktor řekne, že mohu náročnou práci dělat, budu přemýšlet, co dál. Nové strany vznikají v revolučních dobách, nevím, jestli hrozba nástupu levice je dostatečný důvod."

Probudí je princ, který si rád pospí?

Komentář MF DNES ke spojení Kalousek - Schwarzenberg

Rodí se koalice dvou Mirků?

Kalousek na jednání s TopolánkemA krok třetí: vytvoření předvolební koalice Kalouskovy nové strany s občanskými demokraty. "Spolupráce s tímto subjektem by jistě byla přirozená, dnes tomu vadí v zásadě dvě věci. Jednak je to spekulace, strana ještě nevznikla. Jednak na spolupráci musí být dva. Jeden ještě nevznikl, takže se tím druhý ani nemůže zabývat. V této chvíli je to potenciální soupeř," míní lídr ODS Mirek Topolánek.

Bývalý premiér stále mluví o jakési předvolební "pravicové alianci svobody" proti levicové dvojce socialistů a komunistů. Čistá koalice, kdy by občanští demokraté museli uvolnit několik míst na kandidátce pro "kalouskovce", by však Topolánkovi ve straně asi neprošla.

Nová strana by vznikla velmi rychle

Pokud nová strana, o níž uvažuje Miroslav Kalousek, vznikne a bude chtít zamíchat kartami v podzimních parlamentních volbách, bude ji hodně tlačit čas. Potvrdí-li i Senát dohodu stran o předčasných volbách a termín 9. a 10. října pak vyhlásí prezident Václav Klaus, strany musí předložit kompletní kandidátky do 26. srpna. Strana by tak neměla ani tři měsíce, aby sestavila čtrnáct kandidátek nebo vyjednala předvolební koalici a umístění některých svých lidí na kandidátce jiné strany, třeba ODS. Ještě předtím musí strana nasbírat tisíc podpisů pro registraci. To by zřejmě nebyl problém (v lednu, když chtěl Jiří Čunek odvolat Kalouska z vlády, podepsalo Tříkrálovou výzvu na Kalouskovu podporu několik stovek členů KDU-ČSL).

"Spolupráce po volbách ano, ale rozhodně ne společná kandidátka," odmítá to první místopředseda konzervativců David Vodrážka.

Trojice Topolánek - Kalousek - Schwarzenberg si rozumí. Všichni se předhánějí ve vzájemných komplimentech. Naposledy se sešli v úterý na mítinku ODS, exministři přišli na pódium podpořit Topolánka.

"Miroslav Kalousek vyrostl ze všech mých ministrů snad nejvíc. Má tah na branku, jasné pozitivní výsledky a mně blízký humor. Strážce pravidel a kapitalismu." říká Topolánek. Kalousek mu oplácí termínem "můj nejlepší šéf".

Podpořili byste ve volbách novou stranu s lídry Kalouskem a Schwarzenbergem?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 pátek 29. května 2009. Anketa je uzavřena.

ANO
ANO 2974
NE
NE 964

Jako Dzurinda

Kalousek hledá inspiraci u slovenského expremiéra Mikuláše Dzurindy. Ten v roce 2000 z podobných důvodů opustil KDH a založil novou partaj - demokratickou a křesťanskou unii, s níž o dva roky později vyhrál volby. Název Kalouskovy nové strany zatím není jasný.

"Překvapilo nás, kolik se ozvalo lidí mimo politiku a projevilo zájem o členství," říká Kalouskův mnohaletý spolupracovník Ondřej Jakob. Zájem má také bývalý ministr za Unii svobody Vladimír Mlynář.

Nová strana jistě nevyhraje volby jako Dzurindova, bude spíš řešit úkol, jak překročit pět procent a dostat se vůbec do Sněmovny.

Schwarzenberg je populární, Kalousek zase vzbuzuje potřebné emoce - expert na průzkumy veřejného mínění Jan Hartl z agentury STEM si myslí, že to by mohlo zabrat. "Ten tandem by mohl být vnímaný jako kombinace dlouhodobého smyslu pro odpovědnost a praktičnost. Dojem, který by měli umět vzbudit, by byl - my jsme ti, na koho jste dlouho čekali," míní Hartl.

Politika, kterou já nemohu dělat

Rozhovor MF DNES s Miroslavem Kalouskem

Miroslav KalousekPůvodně chtěl skončit v politice, teď Miroslav Kalousek plánuje založení nové strany. "S řadou svých přátel přemýšlím, co dál. Chceme se rozhodnout do konce května," říká.

Rozhodnete se podle toho, kdo bude zvolen šéfem KDU-ČSL?
To není správná interpretace. Zásadní problém není personální, ale programový. Jde o odpověď na otázku, zda KDU-ČSL je stranou, jež chce budovat společnost rovných šancí, nebo společnost rovné spotřeby. Tyhle dva cíle se spolu vylučují. V mé straně teď sílí názor, že sociální spravedlnost znamená rovnou spotřebu, v čemž já vidím velkou nespravedlnost. To je politika, kterou já nemohu dělat.

A když bude zvolen někdo z pravého křídla strany?
Na tom nic nemůže změnit volba toho či onoho předsedy, protože to je prostě převažující názor v mojí straně. Ať bude zvolen ten nebo onen, tento spor se tam povede dál. Já respektuji, že většinový názor je budování rovné spotřeby, je to jistě legitimní postoj. Ale není to postoj konzervativní křesťanskodemokratické strany. To je postoj socialistů, kteří chodí do kostela.

Co dál, vystoupíte z KDU-ČSL?
Pro mě jsou jen dvě cesty. Buď odejít z veřejného života, nebo se angažovat v nějakém jiném politickém subjektu. To je dilema pro dnešní rozhodování.

Spíše se teď kloníte k tomu v politice zůstat, že?
Ano. Mám pocit, že to politické kyvadlo se příliš nachyluje ke společnosti rovné spotřeby. To ve mně posiluje chuť tomu čelit.

Založíte tedy novou stranu, budete spojenci s ODS?
O tom, jak se rozhodnu, budu přemýšlet do konce května. Vzhledem k tomu, že je polovina měsíce, prosím o pochopení, že nechci přemýšlet v přímém přenosu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video