Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

TOP 09 je mimo hru, Kalousek vyvolal zlou krev, míní politologové

  19:00
Politologové vnímají odchod Miroslava Kalouska ze Sněmovny jako snahu uvolnit prostor pro budoucí spolupráci mezi opozičními stranami. Není ale jasné, jestli jeho stáhnutí TOP 09 prospěje a zda se straně budou lépe hledat opoziční spojenci. Podle expertů je totiž TOP 09 v koaličních debatách tak trochu mimo hru.
Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek | foto:  Dan Materna, MAFRA

„Z výzkumů a dat víme, že Kalousek byl jako osobnost v rámci TOP 09 vnímán nejvíce kriticky. To, že odchází, je podle mého názoru do určité míry snaha odstranit překážku, která je spojena s jeho osobností,“ řekla politoložka Eva Lebedová z Univerzity Palackého.

Podle ní to však není možné vnímat jako definitivní odchod Miroslava Kalouska z české politiky a z veřejného prostoru. „Myslím si, že je to spíše snaha do určité míry odblokovat prostor, nechat možnost, aby středopravicové strany mohly v dalších volbách šířeji spolupracovat,“ dodala.

Myslíte si, že „odchodem“ Kalouska posílí TOP 09 svůj koaliční potenciál?

celkem hlasů: 7072
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 úterý 21. července 2020. Anketa je uzavřena.

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 oznámil, že už nebude kandidovat ve volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2021. Ve straně však zůstává. „Chci se věnovat rozhovorům v terénu o snaze při společném postupu tradičních politických stran,“ řekl Kalousek v rozhovoru s iDNES.cz

Prospěje odchod straně?

Politolog Lubomír Kopeček z Masarykovy univerzity si myslí, že se Kalousek pro tento krok rozhodl, aby zvýšil přijatelnost pro TOP 09 pro jakoukoliv budoucí volební či předvolební koalici nebo spojenectví.

„K čemu to povede z hlediska nějakého dohadování o předvolebních koalicích, je v tuto chvíli těžké odhadovat, ale určitě je to z jeho strany oběť. Myslím si, že ze Sněmovny neodchází úplně rád. Na druhou stranu to politicky dává logiku, protože jakákoliv podobná koalice nebo spojenectví by asi byla dost zatížená tím, že Kalousek není značnou částí české veřejnosti vnímán úplně pozitivně,“ vysvětlil politolog. 

Miroslav Kalousek

„Myslím, že v TOP 09 není za Miroslava Kalouska adekvátní náhrada. Ale asi ve straně shledali, že je zátěže příliš a že není schopen nějakým způsobem prorazit dlouhodobou bariéru odmítavých reakcí, tak se stahuje,“ domnívá se politolog Josef Mlejnek z Univerzity Karlovy. Podle něj však není jisté, zda to politické straně prospěje a přitáhne nové voliče. 

Kalousek: Chci blok ODS, TOP 09 a lidovců. Piráti jsou progresivní levice

„Když se odvalí negativní zátěž, nemusí to znamenat, že to přitáhne nové voliče. Současná předsedkyně (Markéta Pekarová Adamová) není političkou Kalouskova formátu. Kalousek měl vlastnosti lídra, byl viditelnou, průraznou osobností. Voliči mu mohli věřit, že umí boxovat. Když vleze do ringu, tak dokáže dát ránu a ránu přijmout. A pokud je politická scéna jakákoliv a nemá ve svém čele obrazně boxera, tak zvlášť v současné době, kdy je okolní svět velmi bouřlivý, tak si myslím, že i voliči budou žádat, aby v čele politické strany stála silná osobnost. A když strana odvalí silnou, byť kontroverzní osobnost, tak to nemusí znamenat, že automaticky získá nějaké nové příznivce,“ říká Mlejnek. 

TOP 09 je mimo hru, říká politolog

Podle oslovených expertů je sporné, zda bude TOP 09 díky odchodu Miroslava Kalouska ze Sněmovny lépe hledat opoziční spojence. „Jeho odchod možná souvisí s tím, že v předpokládaných spojenectvích politických stran TOP 09 moc nefiguruje. Spekuluje se o spolupráci opozičních politických stran, například STAN s Piráty. Nešlo si nevšimnout, že TOP 09 je mimo hru. STAN ani Piráti nechtějí spolupracovat s TOP 09 vůbec. Lidovci samozřejmě také nechtějí, protože Kalousek byl dříve lidovec a jeho odchod a založení TOP 09 vyvolal zlou krev,“ připomněl politolog Mlejnek. 

Kalousek nebude v roce 2021 kandidovat do Sněmovny. Ale neodcházím, řekl

Vyjádřil se také k možné spolupráci TOP 09 s občanskými demokraty. Podle něj by spojenectví mohlo vyvolat problém, protože jsou strany protikladné ve vztahu k Evropské unii.

„ODS je euroskeptická, TOP 09 je proevropská. Pokud by chtěli vytvořit koalici, hrozí, že část voličů ODS kvůli tomu řeknou, že jsou probruselští eurohujeři ta topka nebo něco takového a utečou k Trikolóře,“ vysvětlil. 

Jestli odchod Miroslava Kalouska ze Sněmovny přinese TOP 09 větší oblibu voličů bude podle politoložky Evy Lebedové záležet na předvolebním vývoji těsně před volbami. „Asi se nedá říct, že strana může raketovým tempem nabrat voliče. Ale myslím si, že pokud by v budoucnu existovala spolupráce středopravicových stran, tak tam nějaký potenciál je. Ale nemyslím si, že by by TOP 09 mohla jen kvůli odchodu Miroslava Kalouska nějak raketově vyletět.“ myslí si.

Neobliba Kalouska je silná, shodují se experti

Objevily se i spekulace, že by odchod ze Sněmovny mohl být počátek Kalouskovy prezidentské kampaně. Oslovení experti však nevidí, že by měl šanci na úspěch. „Miroslav Kalousek je vnímán jako člověk s vysokou mírou nedůvěry. Kandidovat s takovou pověstí nedává moc smysl. Máme tady zkušenost Mirka Topolánka z předchozí prezidentské volby, jakým fiaskem může podobný pokus skončit. Kalousek je vlastně do určité míry hodně blízký tomu, co v české politice reprezentoval Topolánek. Na druhou stranu je do prezidentské volby daleko a nikdo nemůže Miroslavu Kalouskovi zakázat, aby v nich kandidoval,“ řekl politolog Lubomír Kopeček. 

Nemá konkurenci, hodnotí Pekarová Kalouska. Praktik, míní mluvčí Zemana

Na Kalouskovu „neoblibu“ v průzkumech upozorňuje i politolog Mlejnek. Podle něj se na ní podílí to, že byl Kalousek ministrem financí v době hospodářské krize a škrtal. „Řada voličů má u jeho jména napsáno, že je to ‚škrtač’ sociálních dávek. Myslím, že to k negativnímu hodnocení přispívá a nedaří se mu to ani po hodně letech smazat. Myslím si, že by se nedostal do druhého kola. A kdyby se náhodou dostal, tak jeho negativní zátěž je tak silná, že by jeho soupeř mohl radostně zaplesat,“ zakončil. 

Podle Evy Lebedové česká politická scéna ukazuje, že někdy politikovi prospěje, když se na určitou dobu z veřejného prostoru stáhne. „Když se zase po nějaké době vrátí, tak je to více vítané, než když je permanentně přítomný na politické scéně. Z tohoto úhlu pohledu to pro politika může být dobře, pokud nemá ambici skončit definitivně. Myslím, že někdy takový dočasný odchod, dočasné stažení se, může samotnému politikovi pomoct,“ uzavřela. Nejlepším příkladem je podle ní prezident Miloš Zeman.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...