Policejní prezident Petr Lessy

Policejní prezident Petr Lessy | foto: Yan Renelt, MF DNES

Lessyho telefonát s Kalouskem nebyl trestný čin, hlásí inspekce

  • 61
Generální inspekce bezpečnostních sborů skončila vyšetřování výroků, které bývalý policejní prezident Petr Lessy pronesl na adresu šéfa státní kasy Miroslava Kalouska poté, co mu ministr financí volal. Lessy trestný čin nespáchal.

Inspektoři zkoumali výroky, které zazněly na zasedání bezpečnostního výboru Sněmovny 13. července. Lessy tvrdil, že mu Kalousek volal kvůli kauze letounů CASA a tlačil na něj. To ministr popírá a tvrdí, že s policejním šéfem mluvil o dálničních passatech.

"Vyšetřování na podnět ministra vnitra Jana Kubiceho bylo ukončeno. Dospěli jsme k závěru, že Petr Lessy výroky na adresu Miroslava Kalouska na zasedání výboru zákon neporušil," řekla iDNES.cz mluvčí inspekce Radka Sandorová.

Lessy přitom na zasedání poslanců Kalouska nijak nešetřil. Popřel, že by se s politikem bavil o passatech a dodal, že je ochotný jít i na detektor lži.

Konec policejního prezidenta

"Téma policejní passaty je pro mě nová informace. Absolutně popírám, že by se zmínil o nějakých passatech," odmítl v červenci Kalouskovo vystoupení Lessy.

Řekl, že poprvé mu ministr financí volal 4. července v 16:18 a že ministrova slova nevnímal jako nátlak. První telefonát trval 9 minut, později ještě Kalousek volal dvakrát - hovory trvaly jednu a čtyři minuty.

Záznam hovorů ovšem neexistuje a celý spor je proto v rovině slovo proti slovu. Přesto už Petr Lessy policejním prezidentem není, ministr Kubice ho vyhodil za jiný prohřešek (o překvapivé výpovědi čtěte více zde). Lessy se ovšem hodlá soudit. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue