Čeští náckové, tohle si vyřiďte s těmi německými, řekl Kalousek Okamurovi

  • 555
Za „českého nácka“ označil lídra SPD Tomia Okamuru předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. Čím ho k tomu Okamura vyprovokoval? Šéf SPD při jednání Sněmovny navrhl, aby se poslanci zabývali otázkou válečných reparací, které podle Okamury dodnes dluží Německo.

„On tady vyjmenovával některá notoricky známá zvěrstva a vždycky k nim přidával přívlastek „německý“. Ten přívlastek německý se mi tam až tak tolik nelíbí. Ten přívlastek, který tam patří, je přívlastek nacistický. A já mám velkou prosbu. Nemohli byste si vy, čeští náckové, tohle vyřídit s německými nácky a netahat nás do toho, nás české demokraty s německými demokraty? My už se bez vás nějak dohodneme,“ řekl doslova Kalousek.

Předseda SPD tvrdil, že podle expertů byly škody způsobené Československu za druhé světové války vyčísleny na 360 miliard korun. Československo prý ale z této sumy získalo jen zlomek. „Tento nárok reálně existuje, ale vláda ho nepovažuje za vhodné vymáhat. Vzniká otázka, kdo vlastně prohrál válku. Německo musí začít opět reparace platit,“ řekl Okamura.

„Bylo by dobré, aby česká vláda vyčíslila spravedlivé nároky České republiky vůči Spolkové republice Německo a tyto nároky následně uplatnila. V tomto smyslu jsem také již směřoval dotaz na ministra zahraničí Petříčka. Pan ministr zahraničí mi odpověděl v tom duchu, že vlastně neexistuje orgán, kde bychom mohli žádat rozhodnutí válečné reparace, a vymáhat je prý otázkou politického rozhodnutí vlády, která by takový postup v žádném případě nepovažovala za šťastný s ohledem na jeho nepředvídatelné důsledky,“ uvedl Okamura.

Premiér Andrej Babiš loni v této souvislosti uvedl, že případné rozhodnutí vymáhat válečné reparace po Německu by nebylo šťastné, protože by mohlo dojít k výraznému narušení klimatu vzájemné důvěry v Evropě. Připomněl také, že už v roce 1997 v Česko-německé deklaraci se obě strany dohodly, že křivdy spáchané v minulosti na obou stranách náleží minulosti.

Na Kalouskova ostrá slova nereagoval. Sněmovna se jeho požadavkem odmítla zabývat, když ho podpořili jen komunisté. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video