Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil a šéf poslaneckého klubu strany Miroslav Kalousek

Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil a šéf poslaneckého klubu strany Miroslav Kalousek | foto: Josef Kopecký, iDNES.cz

Kalousek kritizoval šéfa TOP 09 Pospíšila kvůli názoru na uprchlíky

  • 427
Do šéfa vlastní strany Jiřího Pospíšila si kriticky rýpl předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. Vadilo mu, že Pospíšil souhlasil s reakcí premiéra Andreje Babiše na žádost italského premiéra Giuseppa Conteho o pomoc s migranty. Babiš to odmítl. Conte ho poté pozval do Itálie a hledá se vhodný termín setkání.

„Jiří Pospíšil pochválil Andreje Babiše za postoj k žádosti italské vlády. Respektuji svého předsedu, nemohu ale s tímto názorem souhlasit. Ochota prověřit na našem území 20 žadatelů by nás neohrozila a zajistila by nám respekt spojenců. Takhle jsme sobci. Trapné a mimo program TOP 09,“ napsal na Twitteru Kalousek.

18.července 2018 v 21:41, příspěvek archivován: 19.července 2018 v 09:58

J.Pospíšil pochválil A. Babiše za postoj k žádosti italské vlády. Respektuji svého předsedu, nemohu ale s tímto názorem souhlasit. Ochota prověřit na našem území 20 žadatelů by nás neohrozila a zajistila by nám respekt spojenců. Takhle jsme sobci. Trapné a mimo program TOP09.

Pospíšil totiž před tím v rozhovoru pro Český rozhlas mluvil o tom, že přijmout uprchlíky odmítla i rakouská vláda, takže nejsme jediná země, která uprchlíky nechce.

„Já osobně si myslím, že ve chvíli, kdy Česká republika a v zásadě celá politická reprezentace odmítá povinné kvóty, přerozdělování uprchlíků proti jejich vůli po Evropě a já na to mám podobný názor, tak bylo rozumné nabídnout italské straně nějakou jinou formu pomoci, než je přijetí uprchlíků, kteří do České republiky sami nemíří a nepožádali v České republice o azyl,“ uvedl Pospíšil.

Babiš navrhl Contemu, že se setkají 30. července, ale to nešlo, tak se hledá nový termín. „Ale určitě budeme reagovat písemně a budeme se snažit vysvětlit naši pozici, která je dlouhodobě stejná a která byla i na Evropské radě,“ řekl ve středu český premiér.

Kalousek se o Pospíšila otřel už v červnu v rozhovoru pro Právo. „Já snad jenom obecně řeknu, že bych si přál mnohem jasnější leadership, nejsem si jist, jestli vidím vůbec nějaký. Ale třeba je to součást strategie, které nerozumím,“ odvětil na otázku, jak hodnotí předsedu Pospíšila, když preference TOP 09 stále nerostou.

Oba politici se neshodli ani v tom, zda může bývalá místopředsedkyně strany, konzervativní Jitka Chalánková, kandidovat do Senátu za TOP 09. Zatímco Kalousek o to stál a prosazoval to, většina vedení v čele s Pospíšilem tomu zabránila. Chalánková tvrdí, že se strana odklání od svých hodnot.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video