Nechte si výhody a přestaňte řídit schůzi, nabízel Kalousek Jermanové

  • 333
Čestná místopředsedkyně bez povinnosti řídit schůzi poslanců by byla fajn, vybízel v parlamentu Jaroslavu Jermanovou z hnutí ANO exministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09. Místopředsedkyně Sněmovny byla totiž chvíli "mimo". Nepostřehla, že byl schválen klíčový vládní návrh týkající se zdravotnictví a chtěla řešit jeho další projednávání.

Kalousek jí pak vybídl, ať si nechá všechny výhody, když se vzdá řízení schůze. Jermanová, která si nevšimla, že poslanci ve zrychleném režimu kývli na navýšení plateb za státní pojištěnce, aby se nemocnicím kompenzoval výpadek příjmů ze zrušení stokorunového poplatku (více o schválení zákona zde), se tím ještě víc rozhodila.

"Já se omlouvám, když dovolíte, já si vezmu patnáctiminutovou přestávku a poradím se, abych vám nekomplikovala váš náročný poslanecký život," řekla poslancům Jermanová.

Po přestávce ovšem Kalousek v "palbě" pokračoval. "Ani zákon, ani zvyklost vás neopravňují vyhlásit čtvrthodinovou přestávku jenom proto, že se v tu chvíli cítíte zmatena. Naopak zákon jasně říká, že v okamžiku, kdy vypnete hlasovací zařízení a vstanete ze své židle, tak schůze končí. Což jste učinila," zahájil svou kritiku Jermanové po pauze, kterou sama vyhlásila.

Pak dodal, že na tom netrvá, ale kdokoli vznese námitku proti pokračování jednání, bude mít podle exministra financí pravdu.

"Jestli ani po čtyřech měsících ve své funkci nejste schopna schůzi řídit a nejste schopna zvládnout elementární axiomy z jednacího řádu, opravdu se zamyslete, jestli nechcete přijmout moji nabídku. Čestná předsedkyně bez povinnosti řídit schůzi by byla fajn," utahoval si Kalousek z Jermanové. Ta na jeho vystoupení nereagovala. A schůze pokračovala.

Mezi oběma politiky je dlouhodobě narušený vztah, který se datuje od doby, kdy to byla právě Jermanová, která nejvíce tlačila na zákaz prodeje alkoholu ve Sněmovně. To se jí nakonec podařilo. Šéf Sněmovny Jan Hamáček z ČSSD vyhlásil zákaz jeho prodeje v průběhu schůzí poslanců (více zde).

Nejvíce proti tomu protestoval právě Kalousek. "Nikdo z nás v práci nepije, na druhou stranu poslanec má mandát na čtyři roky 24 hodin denně. To nařízení do důsledků znamená, že všichni poslanci jsou 365 dnů v roce, 24 hodin denně vázáni abstinencí," prohlásil exministr financí. A pustil se tehdy do Jermanové kvůli tomu, že jednou přišla řídit schůzi v mikině s kapucí.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video