Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kajínek už je v zahraničí, tvrdí experti

  10:30
Tisíce policistů, kteří se od nedělní noci podílejí na pátrání po uprchlém dvojnásobném vrahovi Jiřím Kajínkovi, nepolevují ve snaze vrátit recidivistu zpět za mříže mírovské věznice. Činí tak i přesto, že někteří policejní experti soudí, že nájemný vrah už je v zahraničí. Ani celonoční pátrání po uprchlém vězni nebylo úspěšné. "Bohužel musím konstatovat, že Kajínka jsme nenašli," řekl krátce před sedmou hodinou operační důstojník šumperské policie.
Za útěk Kajínka padla první hlava, čtěte ZDE.
Podrobnosti útěku Jiřího Kajínka

Kajínek utekl z věznice Mírov na Šumpersku v neděli v 18.20 hodin

Trestanec přepiloval "speciálním řetízkem" mříže

K útěku použil spletená prostěradla a část postele jako kotvu

Trestanec překonal pásmo ochrany a po laně i hradební zeď

Při útěku jej zahlédl dozorčí, který jej vyzval k zastavení, zazněl varovný výstřel, dozorčí pak vystřelil ještě jednou, Kajínka však minul

"Dnes ráno nastoupilo na Šumpersku 70 mužů se psy a zásahová jednotka, která prověřuje nebezpečná místa, kam se mohl Kajínek uchýlit," řekl ČTK Josef Ostřanský, mluvčí štábu, který koordinuje celostátní pátrání po vězni.

Další stovky policistů podle něj hledají Kajínka v bližších i vzdálenějších regionech republiky. V plné pohotovosti je hraniční policie.

Policie neobjevila žádnou stopu

O útěcích Jiřího Kajínka z věznic se dočtete ZDE.

Mluvčí uvedl, že policie zatím nemá jedinou stopu, která by posunula pátrání dál.

Kromě rukavic, které v pondělí našli v lese, už policisté neobjevili nic, co by s vrahovým útěkem souviselo.

"Nikdo nebyl přepaden, nikomu nechybí šaty ani auto. Prověřili jsme desítky telefonátů lidí z celého Česka, kteří viděli člověka podobného Kajínkovi, ani jedna stopa však nebyla ta pravá," podotkl Ostřanský.

Dodal, že policie už kontaktovala lidi z okruhu známých a příbuzných uprchlého vězně, ale zatím bezúspěšně.

Ministr vnitra nařídil ochranu účastníků procesu
"Existují důvody, že jejich obavy o bezpečnost jsou odůvodněné, a proto byla přijata standardní bezpečnostní opatření," řekl ministr vnitra Stanislav Gross.

Soudce Pravoslav Polák, který 23. června 1998 vynesl nad Kájínkem v Plzni rozsudek, připustil, že mu Kajínkův útěk není lhostejný. Zatím se sice pro zvláštní bezpečnostní opatření nerozhodl, ale uvažuje o tom. Otázkou však zůstává, zda se bude chtít uprchlý vězeň spíš schovat nebo pomstít. "To, že Kajínek uprchl, je pro mě sice překvapení, ale ne zase tak veliké. Od začátku jsem tvrdil, že pokud se někomu podaří z Mírova utéci, bude to právě on vzhledem k jeho inteligenci a fyzické zdatnosti," uvedl. Očekával, že se o to Kájínek dříve nebo později pokusí. Překvapila ho spíš skutečnost, že utekl už tak brzy po svém uvěznění. Kájínkovi potvrdil vrchní soud rozsudek loni v lednu.

Po celou dobu procesu tvrdil Kajínek, že policie obvinění proti němu vykonstruovala. Policistům podle předposledního vydání časopisu Týden vyhrožoval, že je po útěku z vězení všechny popraví.

V Mírově si pochutnávali na Kajínkově topince
Zatímco mnozí obyvatelé Mírova se strachem v očích sledovali pohyb policistů, pátrajících po Kajínkovi, někteří toho využili k získání lepšího výdělku. Pár desítek metrů od bran věznice se v poledne na nabídkové tabuli místního hostince zaskvěl nápis: Kajínkova topinka.

Topinka s volským okem, pálivou směsí a oblohou se rázem stala hitem jídelního lístku. "Ona je to pořád stejná topinka jako dříve, jen jsme ji trošku přilepšili jménem," řekl hostinský Martin Zlínský.

Také v obchodě s potravinami si libovali, jak jim Kajínek zvýšil tržbu. "Aspoň z toho lumpa budeme mít nějaký kšeft," podotkla při pohledu na plný obchod policistů, kteří si do potravin přicházeli pro svačinu, jedna z prodavaček.

Mírov na Šumpersku, odkud dvojnásobný vrah Kajínek utekl, má 420 obyvatel. Věznice, která patří mezi nejstřeženější v České republice, je přímo v centru obce.

Policie na Šumpersku měla nejvyšší pohotovost
Jaroslav Gábler z šumperského policejního ředitelství dopoledne řekl, že se zatím nepotvrdila obava, že by Kajínek někoho přepadl, aby se zmocnil civilního oděvu, automobilu, zbraně  a peněz.

"Zatím ho nikdo neviděl, nikdo nám nic nehlásil, ale vyloučit to nemůžeme," podotkl Gábler.

Podle Gáblera zamířily na Šumpersko policejní posily z Ostravy a dalších měst, aby vystřídaly v pátrání týmy, které byly v akci celou noc.

"Také psi už potřebují odpočinek, protože běhali v terénu do čtyř do rána," uvedl policista. Policie začala znovu pročesávat lesy v okolí Mírova.

Kajínek překonal při útěku z Mírova nepřekonatelné - rozhovor s bývalým zaměstnancem věznice čtěte ZDE.

Kajínek uprchl ve vězeňském
Kájínek uprchl ve vězeňském oděvu, nakrátko ostříhán. "Je však možné, že má trestanec sportovní kalhoty, které jsme v jeho cele po útěku nenašli," řekl pro ČRo - 1 Radiožurnál náměstek ředitelky vězeňské služby Bohuslav Butějovič. Kajínkovi je podle Butějoviče asi čtyřicet let.

"Je předpoklad, že se pokusí získat zbraň, motorové vozidlo nebo finanční prostředky," citovala ČTK mluvčí východočeské policie Iva Marková, která varovala před braním stopařů.

Je to zřejmě poprvé, kdy se z jedné nejpřísněji střežených českých věznic podařilo někomu uprchnout.

Je to vysoce inteligentní, bezcitný vrah, říká soudce
Případ nájemného vraha Kajínka byl jedním z nejznámějších a nejsložitějších, jakými se policie a justice v devadesátých letech zabývaly. Kajínek v květnu 1993 v Plzni na objednávku chladnokrevně zastřelil podnikatele Štefana Jandu a jeho osobního strážce Juliána Pokoše. Druhý osobní strážce, zasažený čtyřmi kulkami, si tehdy zachránil život útěkem.

"Je to osobnost sice vysoce inteligentní, ale bezcitná, bez výčitek svědomí. Má svou vlastní pokřivenou mravnost," charakterizoval zločince soudce Vrchního soudu Miroslav Veverka, který Kájínka poslal v únoru 1999 definitvně na doživotí. Trest doživotí označil za nutný, Kajínek by měl být trvale izolován od společnosti.

V pondělí utekl vězeň z pardubické věznice
Z věznice v Pardubicích utekl vězeň, který si tam odpykával pětiletý trest za majetkovou trestnou činnost. "Odešel během dopoledne z nestřeženého pracoviště mimo areál věznice," řekl ředitel věznice Jiří Tregler.

Uprchlý vězeň je trestán poprvé a v pardubické věznici je třičtvrtě roku. Na nestřežené pracoviště, kam jsou vězni vybíráni, podle Treglera docházel delší čas a nikdy nebyly problémy s jeho návratem.

"Jeho čin hodnotíme jako zneužití volného pohybu během pracovního výkonu, policie však po něm pátrá jako po vězni na útěku," doplnil ředitel.

Podle Treglera nelze případ srovnávat s nedělním útěkem dvojnásobného vraha Jiřího Kajínka z mírovské věznice na Šumpersku. "Je to inteligentní člověk, se kterým dosud nebyly ve věznici žádné problémy," uvedl.

Od začátku roku do poloviny října uprchlo 25 vězňů
Nedělní útěk dvojnásobného vraha Jiřího Kajínka z mírovské věznice na Šumpersku není prvním letošním případem, kdy se odsouzenému podařilo uprchnout. Častější jsou však případy, kdy vězni odsouzení za méně závažnou trestnou činnost neoprávněně opustí mírněji střežená pracoviště mimo zdi věznice. Kajínek si však odpykával doživotí.

Od začátku letošního roku do poloviny října uteklo z českých věznic a pracovišť mimo věznice 25 odsouzených, z nichž většinu již policie zadržela.

Loni podle údajů Vězeňské služby uprchlo z výkonu trestu celkem 22 vězňů. Zřejmě nejvíce útěků v posledních pěti letech zaznamenala Vězeňská služba v roce 1996, kdy podle tisku uprchlo 37 vězňů.

Odsouzený Jiří Kájínek.

Policisté pokračují na Šumpersku a jeho okolí v pátrání po Jiřím Kájínkovi, který v neděli večer uprchl z věznice Mírov (30. října 2000).

Policejní posily přijíždějí k věznici Mírov na Šumpersku, ze které v neděli uprchl Jiří Kájínek odsouzený na doživotí za dvojnásobnou vraždu (30. října 2000).

V neděli vpodvečer utekl z přísně střežené věznice Mírov na Šumpersku dvojnásobný vrah odsouzený k doživotí Jiří Kájínek (30. října 2000).

Policisté pokračují na Šumpersku a jeho okolí v pátrání po Jiřím Kájínkovi, který v neděli večer uprchl z věznice Mírov (30. října 2000).

Věznice Mírov, středověký hrad, u kterého leží stejnojmenná vesnice.

Jiří Kájínek, vězeňské foto.

Věznice Mírov na archivní fotografii. Z této strany věznice uprchl Jiří Kajínek.

Policisté pokračovali 2. listopadu v okolí Mírova na Šumpersku v pátrání po uprchlém dvojnásobném vrahovi Jiřím Kajínkovi, 2. listopadu 2000.

Policisté celý týden po útěku dvojnásobného vraha Jiřího Kajínka prohledávájí okolí věznice Mírov na Šumpersku.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Svobodu se lidovci snažili dostat pryč ze strany, teď kauzu odkládají

24. dubna 2024  12:20,  aktualizováno  16:13

Lidovecká snaha vystrnadit ze strany jednoho ze svých nejznámějších poliků, bývalého šéfa strany a...

Vláda je pro preventivní zadržení zbraně. Podezřelé nákupy se mají hlásit

24. dubna 2024  5:25,  aktualizováno  16:10

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

ÓČKO rozšiřuje spolupráci s influencery, odemyká jejich prémiový obsah

24. dubna 2024

ÓČKO prohlubuje spolupráci s předními českými videomakery a podcastery. V novém projektu O UNLOCKED...

Z léčebny za odměnu do fast foodu. Obézních dětí přibývá, i kvůli rodičům

24. dubna 2024

Premium Dětí s obezitou přibývá. „Z naší praxe nic nenasvědčuje tomu, že by se situace měla lepšit, spíše...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...