A odteď písemně. Premiér Petr Nečas kolegům z vlády naordinoval písemné omluvenky.

A odteď písemně. Premiér Petr Nečas kolegům z vlády naordinoval písemné omluvenky. | foto: ČTK

Kabinet kvůli trucu TOP 09 zavedl písemné omluvenky

  • 5
Ministři se nově musí premiérovi Petru Nečasovi omlouvat z jednání vlády písemně. Přikazuje jim to pozměněný jednací řád, který si politici odhlasovali ve středu. Změna v omluvách je reakcí na truc TOP 09. Její ministři na vládu přestali chodit kvůli Ladislavu Bátorovi.

"Nemůže-li se člen vlády výjimečně účastnit jednání schůze vlády, předem se předsedovi vlády písemně omluví a oznámí důvod své nepřítomnosti a jméno náměstka, který se za něj jednání schůze vlády zúčastní," stojí ve změněné pasáži k omluvenkám.

Až dosud systém fungovat tak, že ministři měli pouze povinnost oznámit předem důvod nepřítomnosti. O formě, jakou to měli udělat, jednací řád nehovořil. Navíc za sebe posílali "pověřenou osobu", teď musí při absenci na jednání náměstek.

Na změnu upozornil server Aktuálně.cz. Celé znění nového jednacího řádu je vyvěšeno na webu vlády (přečtěte si zde nový jednací řád vlády).

Podle mluvčího vlády Jana Osúcha je změna motivována chováním ministrů z TOP 09. "Nový systém omluv je důležitý pro bezproblémový průběh vládních schůzí," řekl Osúch.

Čtyři ministři TOP 09 se v srpnu rozhodli nechodit na jednání vlády, dokud bude ministr školství Josef Dobeš zaměstnávat úředníka Ladislava Bátoru. Ten má svými postoji blízko k extremismu. TOP 09 navíc nadzvedlo ze židlí to, že se na Facebooku nevybíravě vyjádřil o předsedovi strany Karlu Schwarzenbergovi.

Spor nakonec skončil patem. Bátora na ministerstvu školství už nevede personální odbor, zároveň se ale stal vicekancléřem Dobešovy kanceláře.

Pro změnu jednacího řádu ve středu hlasovali shodně ministři ODS a VV. Zástupci TOP 09 se zdrželi hlasování. O omluvenky ale nešlo. Součástí hlasování byla i pro TOP 09 sporná pasáž o eurotajemníkovi (více o sporech o eurotajemníka čtěte tady).


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video