Bývalá ministryně spravedlnosti a nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová

Bývalá ministryně spravedlnosti a nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová | foto: Dan Materna, MAFRA

Případ justiční mafie definitivně končí. Dohoda Benešové s žalobci platí

  • 16
Letitá kauza justiční mafie definitivně končí. Dohodu mezi žalobci a bývalou nejvyšší státní zástupkyní Marií Benešovou posvětil soud. Představitelé justice, kteří se cítili dotčeni výrokem o justiční mafii, musejí Benešové vrátit 370 000 korun.

„Je to konec anabáze, která se vlekla roky,“ sdělila iDNES.cz Benešová. Rozhodnutí jí přišlo do datových schránek až v lednu, přestože dohoda byla uzavřená již dříve.

Znesvářené strany smír vyjednaly loni na podzim (více zde). Čekalo se ještě na to, zda si někdo podmínky dohody nerozmyslí. Dohoda mezitím ležela u pražského vrchního soudu. „Poslední jednání ve věci bylo 27. listopadu 2014. Věc byla odeslána na Městský soud v Praze dne 13. ledna,“ řekl mluvčí Vrchního soudu Jan Fořt.

Benešová dostane zpět 370 tisíc korun, které žalobcům již dříve vyplatila. Nebude ale stahovat omluvu, kterou před několika roky musela po rozhodnutí soudu adresovat žalující straně. „Je to už více než tři roky, nikdo už si nepamatuje, oč šlo. Jaký význam by teď mělo brát zpět omluvu?“ vysvětlila Benešová. 

Jsem rád, že je spor u konce, říká Němcův právník

Z původních žalobců jí prý zatím peníze přišly z advokátní kanceláře
Toman, Devátý a partneři, která zastupuje exministra spravedlnosti Pavla Němce. „Kromě toho jsem už dříve dostala od jednoho z žalobců vyplacenou část peněz,“ doplnila Benešová. 

„Mohu potvrdit ukončení letitého sporu. Strany se dohodly na jeho ukončení s tím, že omluva Marie Benešové platí, ale žalobci vrátí peníze, které jí zaplatili za soudní řízení. Pro žalobce to považuji za úspěch a jsem rád, že je spor u konce,“ řekl ČTK Němcův právník Petr Toman.

Kauza začala v roce 2007, kdy Benešová pronesla na adresu Němce, své nástupkyně ve funkci Renaty Vesecké či náměstka pražského vrchního žalobce Libora Grygárka výroky, kterými je spojila s ovlivňováním některých případů - například kauzy někdejšího vicepremiéra a současného senátora Jiřího Čunka. Sedm lidí, které zmínila, na ni následně podalo žalobu na ochranu osobnosti. 

„Zajímavé je, že jeden z lidí, kterých se to týkalo, je dnes trestně stíhaný. Z toho ať si každý udělá závěr sám,“ zmínila Benešová v narážce na tehdejšího vrchního státního zástupce Grygárka, který je obviněný ze zneužití pravomoci (více zde). Podle spisu pomáhal lobbistovi Romanu Janouškovi zakrývat případy související se státními zakázkami. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video