Kardinál Dominik Duka, Marian Jurečka a Hana Lipovská

Kardinál Dominik Duka, Marian Jurečka a Hana Lipovská | foto: koláž iDNES.cz

Šéf KDU-ČSL odmítl snahu Duky dostat do Rady ČT kritičku televize

  • 142
Předseda křesťanských demokratů Marian Jurečka i senátoři se postavili proti kandidátce České biskupské konference do Rady České televize, ekonomce Haně Lipovské, kterou hájí kardinál a pražský arcibiskup Dominik Duka. Lipovská loni na jaře zpochybnila smysl existence veřejnoprávních médií, přičemž na jedno z nich má podle biskupů dohlížet.

„Nerozumím smyslu existence veřejnoprávních médií. Zárukou nestrannosti či svobody slova nejsou – rozhlas přece existoval i během německé okupace, televize vesele sloužila komunistickému režimu. Nikoho by dnes nenapadlo volat po „veřejnoprávních novinách“, je proto nepochopitelné vyžadovat (a platit) veřejnoprávní rozhlas a televizi,“ řekla Lipovská loni na jaře v rozhovoru pro parlamentnilisty.cz.

Jurečka na své facebookové stránce napsal, že souhlasí s římskokatolickým duchovním Václavem Malým, že se stále častěji zpochybňuje existence nestranných veřejnoprávních médií, bez kterých je ohroženo dobré fungování demokracie. „KDU-ČSL chce proto do mediálních rad podporovat pouze ty kandidáty/kandidátky, kteří nepopírají roli veřejnoprávních médií, jsou kompetentní, v dané problematice se orientují a mají zájem, aby služba veřejnoprávních médií byla na co nejlepší úrovni. Z vyjádření paní Lipovské je jasné, že ona takto roli veřejnoprávních médií nevnímá,“ uvedl Jurečka.

Nový šéf křesťanských demokratů se tak otevřeně postavil proti názoru pražského arcibiskupa Duky. „Co se týká otázky veřejnoprávních médií a jejich existence, já nemohu hovořit za paní doktorku Lipovskou, ale musíme si uvědomit, že přece musí v Radě ČT být i opozice a kritické hlasy,“ napsal v minulých dnech na své facebookové stránce Duka.

„Bezesporu v dnešní situaci volba návrhu paní Lipovské vychází z jedné skutečnosti, že paní Hana Lipovská patří mezi velmi nadané ekonomky, které mají přesah do společnosti a má velký dar vysvětlování, také i ekonomických problémů. Především vyučuje ekonomii na Masarykově univerzitě a teprve jejím druhým zaměstnáním je Institut Václava Klause,“ uvedl Duka.

Seznam nominací do Rady České televize zveřejnila minulý týden Sněmovna. Na to, že je nominantka České biskupské konference do Rady České blízká Klausovu institutu, upozornil jako první Christnet.

Sněmovna bude vybírat šest členů rady ČT za ty, jejichž mandát končí 26. března. O uvolněná místa má zájem devět desítek adeptů, kteří se ve Sněmovně představí příští týden volebnímu výboru při veřejném slyšení.

Nominace Lipovské od biskupů znepokojila senátory

Proti tomu, že Česká biskupská konference vybrala jako kandidátku ekonomku, která zpochybnila smysl veřejnoprávních médií, protestují i senátoři.

Skupina senátorů a senátorek zaslala otevřený dopis adresovaný předsedovi a členům Stálé rady České biskupské konference. „Překvapilo nás, že ČBK do této volby navrhuje kandidátku, která otevřeně zpochybňuje smysl existence veřejnoprávních médií,“ píše se v dopise.

„Z logiky věci je možné na tuto nominaci pohlížet jako na snahu podkopávat význam nezávislých médií veřejné služby a v konečném důsledku i oslabení demokratické společnosti. Věříme, že katolická církev v České republice tento cíl na rozdíl od své kandidátky nesleduje. Je-li tomu tak, je žádoucí, abyste se od těchto názorů své kandidátky jasně distancovali a její nominaci do Rady ČT stáhli,“ uvedli senátoři. Otevřený dopis iDNES.cz poskytl senátor Marek Hilšer, který skupinu senátorů a senátorek zastupuje.

Duka kritiku odmítl. ČT má podle něj sloužit celé společnosti

Kardinál Duka v reakci na kritiku zaznívající od senátorů i od předsedy křesťanských demokratů agentuře ČTK sdělil, že odbornost Lipovské v ekonomii může být pro Radu ČT prospěšná. Kritické hlasy na adresu veřejnoprávních médií mohou podle něj jejich službu zkvalitnit.

Nominace Lipovské nebyla podle něj myšlena jako snaha podkopávat význam nezávislých médií veřejné služby, jak zmiňují senátoři. „Domnívám se však, že stejně jako obrana jejich existence je třeba, aby zazněly konstruktivní, a případně i kritické hlasy, které pomohou tuto službu zkvalitnit,“ uvedl kardinál.

Lipovská podle něj patří mezi nadané ekonomky a má dar vysvětlování, a to i ekonomických problémů. „Je nesporné, že veřejnoprávní média musí existovat a je třeba je bránit, ale je rovněž zapotřebí, aby v duchu služby pravdě skutečně sloužila celé společnosti,“ uvedl Duka.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video