Ministr zemědělství Marian Jurečka z KDU-ČSL

Ministr zemědělství Marian Jurečka z KDU-ČSL | foto: Milan Bureš, MAFRA

Ministr Jurečka pozastavil uzavírání všech smluv nad půl milionu korun

  • 11
Nový ministr zemědělství Marian Jurečka z KDU-ČSL až do odvolání pozastavil vypisování a přidělování veškerých veřejných zakázek a výběrových řízení, stejně jako uzavírání nových smluv, které převyšují částku půl milionu korun. Všechny smlouvy budou znovu předloženy na poradu ministra, v neodkladných případech přímo Jurečkovi.

"Je to předběžná opatrnost. Chceme některé zakázky zanalyzovat," řekl nový ministr zemědělství. Nejmenoval však žádnou konkrétní zakázku, kde by měl podezření, že něco není v pořádku.

Svým prvním náměstkem Jurečka jmenoval Jiřího Jirsu, který dosud působil v Evropském parlamentu jako asistent lidovecké europoslankyně Zuzany Roithové. Z postu viceprezidenta Agrární komory na ministerstvo zemědělství jako nový náměstek přišel Jindřich Šnejdrla, jehož nominovala sociální demokracie. Jako náměstci skončili Jiří Sixta a Stanislav Kozák.

Odvolán byl i náměstek pro ekonomický úsek Miloslav Hladík, kterého dočasně zastoupí vrchní ředitel ekonomické sekce Jiří Havlíček.

"Nepřicházím na resort dělat personální zemětřesení. Změn není mnoho," uvedl nový ministr zemědělství Jurečka. Jako nového mluvčího si s sebou přivedl Hynka Jordána, který byl dosud na ministerstvu školství.

Bělobrádek: Neprošli nám náměstci na životní prostředí a dopravu

Předseda KDU-ČSL a vicepremiér Pavel Bělobrádek iDNES.cz řekl, že se jeho straně zatím nepodařilo prosadit své náměstky na ministerstva dopravy a životního prostředí, tedy na resorty, v jejichž čele jsou ministři za hnutí ANO.

"Obsazovat zřejmě nebudeme obranu a jasno není o kandidátovi na ministerstvo zahraničí," řekl Bělobrádek. Za nepřesné označil spekulace, že by na zahraničí jako náměstek mohl přijít Pavel Svoboda, lídr kandidátky KDU-ČSL do europarlamentu.

Jasno zatím není na financích, kam se snaží ČSSD dostat svého náměstka. Ministr financí Andrej Babiš však kandidáta sociálních demokratů na post náměstka neakceptoval, jako svou náměstkyni pro daně si přivedl Simonu Hornochovou ze společnosti Ernst & Young. O pozici náměstka ministra financí, na němž ČSSD trvá, bude v úterý s Babišem jednat premiér Bohuslav Sobotka. (o změnách na ministerstvu financí najdete více zde)


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video