Volby se zdařily, prohlásil šéf KDU-ČSL Jurečka

  • 14
Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka považuje letošní volby za úspěšné. Na tiskové konferenci vyzval lidi, aby přišli volit i ve druhém kole senátních voleb. „Uvidíme, jak se výsledky dopočítají. V mnoha krajích budou mandáty napínavé do posledních okamžiků,“ řekl Jurečka. Pro lidovce je zřejmě největší ztráta ve Zlínském kraji, kde Jiří Čunek ztratil.

Jurečka před sečtením hlasů prohlásil, že by byl rád, kdyby se KDU-ČSL podařilo zvýšit počet krajských mandátů a kdyby byli zastoupeni ve všech krajích. V Senátu lidovci obhajují šest míst. 

Volby do zastupitelstev krajů a do Senátu (2020)

„Základ je obhájit, cokoli navíc budu považovat za velký úspěch,“ řekl. Poděkoval voličům, kteří přišli svůj hlas odevzdat. Ti, co hlasovat nebyli, podle něj nyní čtyři roky nemají nadávat u piva.

Lidovci těsně před součtem hlasů měli něco málo přes pět procent. Při minulých volbách v roce 2016 strana získala přes šest procent. S letošními výsledky v jednotlivých krajích je však spokojený předseda strany Marian Jurečka. Znovu to zopakoval na tiskové konferenci a ještě jednou poděkoval všem voličům. „Uvidíme, jak se výsledky dopočítají. V mnoha krajích budou mandáty napínavé do posledních okamžiků,“ uvedl. Podle něj i přesto že konkurence posílila, tak se lidovcům volby zdařily. „Bohužel se nám nepodařilo naplnit, abychom ve všech krajích měli zastupitele. Přesto hodnotím krajské výsledky kladně. Uvidíme, jak to dopadne ve Zlínském kraji, kde se vede těsný souboj,“ řekl předseda strany.

Tam nakonec krajské volby skončily remízou. Po sečtení více než 98 procent hlasů drželo vedení s 19 procenty hnutí ANO. O půl procenta druhému KDU-ČSL obhajujícímu hejtmanský post pro Jiřího Čunka se ale bude složitěji vyjednávat koalice. Většinu totiž budou mít strany odmítající stavbu nemocnice, kterou prosazuje právě Čunek. Toto téma přitom pro ně může být natolik silné, že při skládání nové koalice může přebít ideologické rozdíly mezi stranami a hnutími. Lídři už před volbami připustili, že je ve hře koalice bez Čunkových lidovců.

Ještě před konečnými výsledky předseda lidovců Jurečka řekl, že je spokojený s účastí voličů. „Jsem spokojený s Olomouckým krajem, kde se přetahujeme s Piráty a Starosty. Každopádně už v tento okamžik je tady velká naděje, že by se mohla podařit zásadní změna ve vedení. Proto jsem se i já jako předseda strany zapojil do kampaně a kandidoval jsem, “ řekl šéf strany. 

Krátce před pátou odpoledne dorazil do štábu i senátor Václav Hampl, který o obhajobu postu bojuje s poslankyní a bývalou šéfkou Sněmovny Miroslavou Němcovou, která je společnou kandidátkou ODS a TOP 09.

„Řekl bych, že více méně dopadlo kvantitativně jak jsem více méně čekal. Počítal jsem s tím, že bych se měl do druhého kola dostat a že asi přede mnou bude paní Miroslava Němcová. V tohle smyslu to pro mě není žádné překvapení. Možná jsem čekal, že rozdíl mezi námi bude trochu menší,“ řekl Hampl. Rovněž přiznal, že chce jednat o podpoře s Piráty.

V dalším kole prý Hampl vsadí na to samé jako doteď. „Mám pozitivní program. Myslím, že je důležité voličů říkat zcela konkrétní věci. Prostě témata jako je jasná témata jako je životní prostředí či inkluze,“ uvedl.

Hned po něm dorazil místopředseda strany Jan Bartošek z Jihočeského kraje.  „Ještě není úplně sečteno, ale vyvíjí se to poměrně optimisticky. Osobně mám radost z Jižních Čech, kde jsme před deset procent. Počkám na celkové výsledky. V současné době to vypadá, že do druhého kola máme šest kandidátu v boji o senát, “ řekl Bartošek, který věří, že ve Zlínském kraji opět zvítězí Jiří Čunek:  „Jirka Čunek ve Zlínském kraji je pro mě favorit. “

Vedení KDU-ČSL čeká na výsledky voleb v pražském paláci Charitas, kde strana sídlí. Oproti minulosti volební štáb lidovců doprovázejí zpřísněná hygienická opatření kvůli epidemii koronaviru. Všichni včetně novinářů musí nosit roušky, připravena je dezinfekce.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video