ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Kontrola u exekutora Podkonického. Exekuce oživily podivné korunové platby

  • 119
Na úřad exekutora Juraje Podkonického míří další kontrola z ministerstva spravedlnosti. Měl totiž obcházet novelu exekučního řádu, která ukládá povinnost zastavovat bagatelní exekuce, u nichž nebylo v posledních třech letech nic vymoženo. V několika případech se totiž pár dní před vypršením lhůty objevila ve spisu uhrazená jedna koruna.

Na začátku letošního roku vstoupila v platnost novela exekučního řádu, která měla pomoci lidem s exekucemi, u nichž je jistina menší než 1 500 korun. Pokud se v těchto případech ke konci roku 2021 v posledních třech letech nic nevymohlo, dostal věřitel na výběr. Buď zaplatí 500 korun jako zálohu na další vedení exekuce, nebo exekuce zanikne.

Jak ale nyní upozornil dluhový analytik Daniel Hůle z Člověka v tísni, objevily se případy, kdy exekutor tento zákon obešel. „28. prosince byla na danou exekuci složena třetí osobou osobně na pokladně jedna koruna. Tím se snažili dosáhnout toho, že exekuce není takzvaně marná - něco vymoženo bylo, tudíž se na to nevztahuje novela,“ popsal Hůle.

Ten se zatím setkali se čtyřmi případy. Vždy u exekucí vedených Jurajem Podkonickým. Podle neověřené informace by přitom podle něj mohlo být takto nezastavených exekucí několik tisíc.

Většinou jde u bagatelních exekucí o dluhy za jízdu na černo - konkrétně zde činila vždy vymáhaná částka 960 korun. Celá exekuce ale činila asi 20 tisíc. „Exekutor tam má pohledávku asi sedm tisíc, advokát nějakých devět až deset tisíc. Věřitel tam má tu původní částku,“ popsal Hůle.

Když by byla exekuce vlivem novely normálně zastavena, dostane exekutor 1 050 korun jako kompenzaci za zastavení exekuce. Oprávněný by dostal třetinu, v tomto případě tedy asi 270 korun. „Motivaci zastavení zamezit mají všichni tři, exekutor, věřitel i advokát,“ uvedl Hůle.

Redakce iDNES.cz Podkonického oslovila s prosbou o reakci. Do vydání článku však nereagoval. Ministerstvo spravedlnosti ale již na daný exekutorský úřad vyslalo kontrolu.

„Mohu potvrdit, že ministerstvo se případem intenzivně zabývá,“ uvedl mluvčí Vladimír Řepka. Doplnil, že o těchto případech je resort informován. „Podezření na nezákonný postup spočívající v možném obcházení právní úpravy aktuálně prověřujeme. Ve věci jsme zahájili mimořádnou kontrolu, a to formou včerejší nehlášené kontroly v úřadu soudního exekutora k zajištění relevantních informací,“ doplnil.

Mluvčí Exekutorské komory Eva Rajlichová uvedla, že nemusí jít nutně ve všech případech o snahu o podvod. „Soudní exekutoři se běžně setkávají s úhradami v řádu haléřů či několika korun. Může se jednat například o srážky ze mzdy, nebo zůstatky na nepoužívaných bankovních účtech. Neobvyklá nejsou ani plnění ze strany třetích osob – třeba výpomoc v rámci rodiny při placení dohodnutých splátek. Není tedy možné jednoduše říci, jestli v uvedeném případě jde nebo nejde o pokus o obcházení zákona,“ řekla.

Upozornila, že Exekutorská komora již při tvorbě novely upozorňovala, že pro věřitele je jednodušší zajistit plnění ve spise v řádu několika korun než zálohu na další vedení exekuce ve výši 500 korun. „Někteří věřitelé skutečně takto postupovat mohou, aby zabránili tomu, že se jimi zahájená exekuce zastaví,“ doplnila.

Exekutor Podkonický měl falšovat doručenky, prověří jej ministerstvo

Exekutor se pak podle ní dostane do nelehké situace - pokud takové plnění započítá jako vymožené a exekuce povede dál, nebo ho nezapočítá a exekuci zastaví, je součást jeho rozhodovací činnosti.

Exekutor tak podle ní musí vzít v potaz všechny okolnosti případu.

„Je jistě rozdíl, když exekutorovi přijde do spisu po určité době izolovaná platba oproti situaci, kdy exekutorovi najednou do stovky spisů přijde platba jedna koruna, či situaci, kdy exekutorovi věřitel oznámí, že mu sto dlužníků ‚najednou‘ zaplatilo pár korun do každého spisu,“ uvedla a poukázala na to, že soudní exekutor musí dbát ochrany práv i dlužníků.

„V případě, že dojde k závěru, že přijatá platba není vymoženým plněním, protože jde o obcházení zákona, exekuci zastaví. Věřitel má možnost se proti tomu bránit odvoláním. Situaci pak posoudí odvolací soud,“ vysvětlila.

Pro Podkonického nejde o první vyšetřování. V únoru tohoto roku informovala Česká televize, že v rámci Milostivého léta falšoval jeho úřad doručenky a neoprávněně si účtoval poplatky za osobní doručování. Že věc prověří, tehdy uvedla Exekutorská komora ČR i ministerstvo spravedlnosti.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video