Při práci rekonstrukce obličeje královny Judity použil brazilský 3D designér...

Při práci rekonstrukce obličeje královny Judity použil brazilský 3D designér Cícero Moraes hned dvě metody. | foto: Cícero Moraes

Královna Judita má po osmi stoletích tvář s pomocí 3D technologie

  • 11
Před několika lety odborníci zrekonstruovali podobu nejstaršího pražského kamenného mostu z roku 1172, pojmenovaného po královně Juditě. Teď vrátili tvář i jí, manželce druhého českého krále Vladislava I. Využili k tomu fotografie lebky uložené v Národní muzeu a metodu rekonstrukce obličeje pomocí počítače.

Fotograf Martin Frouz loni v Národním muzeu, kde je královnina lebka uložena, pořídil 150 jejích snímků. Posléze se staly základem pro vytvoření podrobné digitální kopie lebky.

S tímto modelem pak pracoval brazilský 3D designér Cícero Moraes. Při práci použil dvě metody rekonstrukce obličeje. Anatomickou, která využívá toho, že lebka poskytuje jednoznačné informace o úponech jednotlivých svalů.

Druhá metoda využívá znalosti tloušťky měkkých tkání na předem definovaných místech na lebce. Výsledná podoba královny pak byla dotvořena nanesením textur, vlasů, což je už fáze do velké míry umělecká. Z výzkumu ani písemných pramenů totiž nejsou informace o Juditině barvě očí nebo barvě a délce vlasů.

Ostatky královny byly nalezeny v roce 1954 při archeologickém výzkumu bývalého kláštera benediktýnek v Teplicích, kde Judita jako vdova žila a zemřela.

Vědci v Peru zrekonstruovali obličej starobylé vládkyně. Pomohla jim mumie

Expertizy nalezených ostatků ukázaly, že Judita měřila kolem 160 centimetrů, měla krevní skupinu B a zemřela na tehdejší dobu ve vysokém věku 75 až 80 let. O jejím skvělém zdravotním stavu svědčí i to, že měla všechny zuby bez jediného kazu.

Judita se narodila v roce 1135, vdala se ve 23 letech za druhého českého krále Vladislava I. Podle kronikářů byla Judita „ženou znamenité krásy, podnikavého ducha, mysli smělé, milovnice nauk a literatury, zběhlá v řeči latinské i ve věcech politických“.

V Praze iniciovala stavbu prvního kamenného mostu, na jeho místě je dnes Karlův most.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video