Rubrika glos Jiřího X. Doležala

Rubrika glos Jiřího X. Doležala. Konopná oprátka JXD. | foto: David Votruba, iDNES.cz

Jsou lidovci na tripu?

  • 42
Česká politika vykazuje známky těžké intoxikace, ale ne marihuanou, nýbrž něčím mnohem silnějším. Tipoval bych to na LSD s pervitinem - malichernosti nabývají pro intoxikovaného až obsedantního významu a důležitosti, zatímco podstatné dění života vůbec nevnímá.

Členové KDU-ČSL budou zřejmě fasovat kyblíky s lepidlem. Strana se rozhodla bojovat proti billboardům, na kterých je její předseda s heslem "nejčestnější muž ve státě" či "Padouch nebo hrdina? Jsme jedna rodina".

Budou je přelepovat poděkováním dámě, která někam strašně rychle doběhla na lyžích. Proč to budou dělat, uspokojivě nevysvětlili.

Já bych byl za podobné billboardy (minimálně za ten první) neznámému sponzorovi vděčný. Proč se Miroslav Kalousek cítí dotčen - on se snad považuje za nečestného křiváka?

"Rozhodli jsme se řešit to svépomocí. Podle občanského zákoníku totiž nikdo nesmí použít mé jméno ani podobiznu bez mého souhlasu," řekl Miroslav Kalousek. Je připraven se i soudit, pokud někomu bude vadit, že strana přelepuje.

Jiný lidovec, bojovník proti kouření Josef Janeček, navrhl projednání zákona proti kouření v rámci takzvaného insolvenčního zákona, to jest zákona o krachu firem.

Přestože lidovci okázale hovoří o svém sepětí s českým venkovem, nedokázali do zákona o registrovaném partnerství vpašovat ani slovo o zpřísnění legislativní ochrany veverek. Asi jim to přišlo blbý. Se zákazem kouření do zákona o úpadku jim to blbý nepřijde.

Ve stejné době Fritz Kirchmeier z německého Lidového spolku pro péči o válečné hroby přiznal, že dlouho připravovaný záměr pochovat ostatky čtyř tisíc vojáků wehrmachtu, které jsou uloženy v tovární hale v Ústí nad Labem, zkrachoval kvůli nedostatku peněz.

Myslím, že by členové KDU-ČSL s pány Kalouskem a Janečkem v čele měli místo přelepování kvůli úsporám a v křesťanském odpuštění jít vykopat pár hrobů. Jsou placeni za péči o citlivé veřejné věci, ne za hystericko-narcistní opečovávání svého raněného ega.

A pak si můžou v klidu dát i cigaretu - pro ně jistě nezvyklá fyzická námaha spojená s prací její negativní zdravotní dopady vyruší.

Konopná oprátka JXD


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video