Pražský primátor Pavel Bém obvinil šéfa lidovců ze závisti, lenosti a pýchy.

Pražský primátor Pavel Bém obvinil šéfa lidovců ze závisti, lenosti a pýchy. | foto: Koláž - iDNES.cz

Jsi líný a pyšný hříšník, napsal Bém šéfovi lidovců

  • 632
Za velkého hříšníka označil pražský primátor Pavel Bém šéfa křesťanských demokratů Cyrila Svobodu. V soukromě laděném dopise, který se MF DNES podařilo získat, Svobodovi vyčítá pýchu, závist a lenost. Vzkazem Bém zareagoval na Svobodovy výzvy, aby kvůli nepodařenému projektu Opencard rezignoval na post pražského primátora.

"Milý Cyrile, tvé vystoupení bylo zpupné a plné pýchy, byl z něj cítit hněv, závist, nestřídmost a lenost zjistit si fakta," vyjmenoval pražský primátor pět hlavních hříchů. A v předvečer Štědrého dne vyčetl Svobodovi i další "všední" hříchy jako lež či pomluvu.

Milý Cyrile, jsi hříšník

Přečtěte si, co Bém napsal šéfovi lidovců

"Svým vystoupením, které bylo plné smyšlenek, nesmyslných obvinění a nepodložených podezření, ses dopustil hned několika křivých obvinění," pokračoval Bém.

Prvního muže Prahy vytočila Svobodova reakce na audit Opencard. "Za vedení Béma se korupce stala normou. Odpovědnost se má vzít teď, jasně a chlapsky," řekl Svoboda.

Boj o křeslo primátora

Důvodů, proč se do sebe občanský demokrat Bém a lidovec Svoboda takhle pustili, může být více. Oba politici jsou přímými soupeři v boji o voliče z hlavního města. Vedou totiž pražské kandidátky svých stran pro nadcházející volby. I proto se Svoboda velmi tvrdě navážel do pražského projektu čipových karet, který podle auditu stál město 888 milionů korun a nevydělal ani jedinou. A tím primátora rozlítil.

Smrtelné hříchy

Sedm smrtelných hříchů stanovil v šestém století papež Řehoř I. Veliký. Ve třináctém století o nich psal svatý Tomáš Akvinský, ve čtrnáctém Dante Alighieri.

Šéf lidovců se trefil do slabého místa Béma i celé ODS – nepodařený projekt může před volbami do Sněmovny oslabit pozici ODS v hlavním městě. "V logice korupčního prostředí magistrátu byli donuceni odstoupit ti, kteří chtěli aféru před veřejností rozkrýt. Naopak ti, kteří za celou věc nesou odpovědnost, objednávají další audity a stavějí se do čela vyšetřovacích komisí, aby vyšetřovali sami sebe," prohlásil Svoboda.

Béma tím rozzuřil. Primátor, který je záchvaty vzteku pověstný, sedl k počítači a den před Vánocemi napsal šéfovi lidovců ostrý dopis. "Možná to byl tvůj dobře míněný pokus prověřit mé nervy, možná to byl nějaký, mně poněkud vzdálený, lidovecký pokus o žert," napsal.

KOMENTÁŘ MARTINA KOMÁRKA

Hříchy Cyrila Svobody, hříchy všech politiků

Uražená ješitnost

Svobodovi vyčetl, že jeho prohlášení je jen začátkem volebního boje. "Zřejmě nemůžeš zavřít oči před tím, co je dnes nad slunce jasné: Kdysi poměrně vlivná strana (KDU-ČSL) dnes bojuje o přežití. Zjevně neváhá bojovat jakýmikoliv prostředky. A to včetně těch, které se neslučují s křesťanskou morálkou, jako je lež a křivá obvinění," narážel Bém na tradiční hříchy.

A začal je vyjmenovávat. Neopomněl dodat, že Opencard je projekt "dobrý, životaschopný a přínosný". Nezávislý audit přitom ukázal, že byl hlavně dírou do rozpočtu.

Svoboda teď připravuje odpověď. "Z primátora nejspíš mluví uražená ješitnost. Že Opencard smrdí na sto honů, je jasné," uvedl Svoboda. Bém MF DNES neodpověděl, je v zahraničí.

JakÝCH HŘÍCHŮ se svoboda podle béma dopustil

1. Pýcha
– Definice: Nejvážnější hřích, touha po větší důležitosti než ostatní.
– Bém Svobodovi: "Tvé vystoupení bylo zpupné a plné pýchy."

2. Lakomství
– Definice: Touha získávat co největší majetek a její realizace.
– Bém Svobodovi: "Pokud to nebylo ještě jinak a ty ses nás snažil od začátku do konce poškodit a sám z toho profitovat."

3. Závist
– Definice: Nezkrotná touha po majetku, kterým disponuje někdo jiný.
– Bém Svobodovi: "Z tvého vystoupení byla cítit závist."

4. Hněv
– Definice: Nekontrolovatelné pocity zlosti a nenávisti vůči jinému.
– Bém Svobodovi: "KDU-ČSL dnes bojuje o přežití. Zjevně neváhá bojovat jakýmikoliv prostředky.

5. Lenost
– Definice: Hříšník odmítá využívat potenciál svých schopností.
– Bém Svobodovi: "Z tvého vystoupení byla cítit lenost zjistit si fakta."

6. Lež
– Definice: Typ klamu mající formu nepravdivého výroku.
– Bém Svobodovi: "Tvé vystoupení bylo plné smyšlenek."

 7. Pomluva
– Definice: Tohoto hříchu se dopustí ten, kdo "promluví křivého svědectví proti bližnímu svému".
– Bém Svobodovi: "Vystoupením, které bylo plné nesmyslných obvinění a nepodložených podezření, ses dopustil hned několika (hříchů). Tvá strana neváhá bojovat prostředky, které se rozhodně neslučují s křesťanskou morálkou, jako je například křivé obvinění."

8. Nestřídmost
– Definice: Též obžerství. Přespřílišné požívání nápojů i potravin.
– Bém Svobodovi: "Z tvého vystoupení byla cítit nestřídmost."


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue