Jonákovi přitížila výpověď svědka, ale za mřížemi ještě není

- Ještě než justice stačila definitivně rozhodnout zda si Ivan Jonák skutečně objednal vraždu své ženy Ludviky, stojí podnikatel před soudem zase. Tentokrát jej obžaloba viní ze zosnování vraždy Tomáše Würtherleho, který s Jonákovou ženou žil. Würtherle však měl větší štěstí než Ludvika Jonáková: muž, který jej měl zlikvidovat, si nakonec vše rozmyslel a k vraždě či alespoň vražednému pokusu vůbec nedošlo.

Podle obžaloby si Jonák zabití svého soka objednal prostřednictvím dvou taxikářů Tomáše Jeřábka a Miroslava Königsmarka, kteří přiváželi hosty do Jonákova podniku Discoland Sylvie. Taxikáři si pro tento úkol vybrali Josefa Vrabce, který v Discolandu pracoval jako vyhazovač a nabídli mu čtyřicet tisíc korun. Vrabec ve čtvrtek u pražského městského soudu tuto verzi potvrdil. "Několikrát jsme se domlouvali v autě na parkovišti u Discolandu. Dostal jsem od nich peníze a fotografii i s Würtherleho adresou," vypověděl korunní svědek.
Jestli soud jeho výpovědi uvěří, není jisté. Vrabec totiž téměř to samé vypověděl v cause vraždy Ludviky Jonákové, za níž si nyní odpykává dlouholetý trest. Provoinstančí soud však jeho výpověď označil jako nevěrohodnou a poté Jonáka, Jeřábka i Königsmarka zprostil obžaloby. Tímto případem se ještě bude zabývat Vrchní soud.

Würtherle začal pracovat v Discolandu v roce 1992, působil zde jako šéf ochranky a také hlídal děti Jonákových. V následujícím roce navázal vztah s paní Jonákovou a poté s ní žil ve společné domácnosti.
Dvaačtyřicetiletý Jonák bývá v médiích někdy označován jako mafiánský boss. Před listopadem 1989 se podle dostupných informací pohyboval okolo nelegálních obchodů s valutami, živil se prý také jako zápasník s medvědy a hady na matějské pouti. Do povědomí veřejnosti poprvé vstoupil, když ve dnech sametové revoluce svým bílým mercedesem zásoboval potravinami skupinu osob, která hlídkovala u sochy sv.Václava na pražském Václavském náměstí.
V roce 1992 si otevřel zábavní noční podnik pojmenovaný po jedné z dcer. Libeňský Discoland Sylvie se v krátké době i díky Jonákem velkoryse pojaté reklamě stal místem vyhledávaným cizinci, ale i majetnými příslušníky pražské smetánky. Jako kuriozita působí skutečnost, že díky své tehdejší popularitě si Jonák zahrál i epizodní roli mafiána v Olmerově filmu z roku 1993 Nahota na prodej.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video