Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

John: Nejsme béčko pražské ODS. A do vlády bychom nabídli Zieleniece

  10:33aktualizováno  11:18
Být v Americe, žil by spisovatel Radek John v Kalifornii a tvrdí, že by psal pro Hollywood. Teď se ale pokouší proboxovat do nejvyšší politiky se stranou Věci veřejné. V rozhovoru pro iDNES.cz popřel, že by za jeho stranou stál lobbista Roman Janoušek. Ve vládě by rád viděl třeba exministra Zieleniece.

Radek John říká, že v Americe by byl na celý život zajištěný knihou Memento a psal pro Hollywood. Tvrdí, že do politiky se vrhl proto, že mu nepřišla normální situace při svržení Topolánkovy vlády. | foto: Martin Navrátil

Pokud byste se vrátil do role novináře a dostal za úkol natočit ve stylu "na vlastní oči" reportáž o straně Věci veřejné, na co byste se zaměřil?
Vzhledem k tom, že jsme točili o skandálech, tak bych na poradě říkal, kde je skandál? Ale já ho u naší strany nevidím.

Tak vám jeden možný skandál zkusím nabídnout. Když byl v listopadu kongres ODS, Mirek Topolánek v rozhovoru pro Lidové noviny v souvislosti s fotkami, které se objevily z jeho dovolené v Toskánsku, řekl, že tu existuje agentura ABL, která na zakázku pracuje proti expremiérovi a nikoho to nevzrušuje. Šéfem ABL je váš volební manažer Vít Bárta.
To byl velmi směšný výrok. Údajně to vzniklo tak, že když Blesk udělal ty fotky v Toskánsku, napsal k nim zdroj -abl - což znamená archiv Blesku a ODS si myslela, že to udělala agentura ABL.

Jednoznačně vylučujete, že by firma vašeho předního sponzora a volebního manažera byla zapletena do sledování Topolánka?
Firma ví, že musí být apolitická, jinak ji to bude stát zakázky. Byla by úplně šílená, kdyby se zapletla do takové hrůzy. Je úplně nejstrašnější, když létají obvinění bez zdrojů. Někdo byl chycen na špatném místě ve špatnou chvíli, kde vůbec neměl být a pak začal kopat kolem sebe.

Vadí vaší straně Věci veřejné zneužívání veřejných prostředků, jejich vysávání do soukromých firem?
Absolutně.

BIS v minulosti upozorňovala na vyvádění finančních prostředků prostřednictvím různých PR agentur z firem, kde jsou veřejné peníze. Firma Ora Print, pro niž jste pracoval, když jste byl zároveň na Nově, dělala pro Všeobecnou zdravotní pojišťovnu předražený časopis za víc než 100 milionů korun ročně. To není "vysávání"?
To je otázka, čemu říkáte vysávání. VZP udělala veřejnou soutěž, protože chtěla klientský časopis. A chtěla, aby vypadal dobře. V soutěži byly tři nabídky a pojišťovna vybrala nabídku Ora Printu a úroveň luxusu, kterou firma nabízela. Samozřejmě by to šlo dělat na toaletním papíře, ale kdo by to potom četl.

Dalík by se naším lídrem stát nemohl

Pojďme k personáliím. Jste asi jediná strana, která rozhoduje o svých lídrech volbami přes internet. Neobáváte se, že se vám do toho někdo nabourá a vymkne se vám to z rukou?
Systém funguje tak, že každý mohl nominovat, grémium strany vybralo šest kandidátů na internet a z těch se pak vybírá lídr. Nemůže se tak stát, že by se naším lídrem stal třeba pan Dalík. Hlasovat mohou jen registrovaní členové a příznivci. Hlídáme, aby nemohli hlasovat víckrát než jednou a jistíme to i proti hackerům.

V časopise, který dáváte lidem do poštovních schránek, vás podpořil bývalý ministr zahraničí a pak europoslanec Josef Zieleniec. Lákáte ho, aby s vámi ještě těsněji spolupracoval?
To vzniklo na jaře loňského roku, kdy jsme si řekli, že je tu mnoho roztříštěných pravicových stran, které jsou samostatné jen proto, že se nesnášejí jejich lídři. Největší programová shoda byla s Evropskými demokraty, jichž byl pan Zieleniec čelným představitelem. Naše spojení s nimi je stále těsnější. Velmi rád poslouchám jeho zkušenosti z politiky, jsme velmi rádi za jeho rady. Chceme také představit stínové ministry, které bychom rádi delegovali do vlády odborníků. Samozřejmě ne všechny, protože to by bylo směšné. A pan Zieleniec by byl jedním z nich.

Radek John a jeho Věci veřejné

Ptají se vás kolegové ve straně na vaše vztahy s Romanem Janouškem, který také působil v Ora Printu, a dnes o něm například pan Topolánek říká, že v Praze se bez něj žádná významná zakázka ani nepohne? Nebude třeba také členem strany Věci veřejné?
Nikdy členem strany být nemůže, protože jeho lobbistická minulost je taková, že by stranu velmi poškodil. A to, že se píše, že jsem jeho známý, na to říkám: jaký známý, nikdy jsem s ním nebyl na mejdanu, nikdy jsem nebyl u něj doma, ani on u mě. Nestrávil jsem s ním dovolenou v Toskánsku ani jinde. Potkal jsem ho v 90. letech, kdy byl reemigrant s tenisovou raketou a nebyl lobbista. Pronajímal kino Blaník a nabízel odborníkům, aby diskutovali o drogách.

Víte, že se o vaší straně říká, že jste dílo Romana Janouška a jakási záloha, kdyby to už nevycházelo pražské ODS?
To, že bychom byli béčko pražské ODS, vyvrací náš program. A opravdu se s nimi nehodláme domlouvat a umazat se s nimi. Náš cíl je vyřadit je z boje. A dílo Romana Janouška, to je také úplný nesmysl. Jsou to jenom pomluvy, které se šíří, protože jsme nezmanipulovali žádnou zakázku, nikdy jsme nic neukradli ani nebyli u toho, když se uplácelo za gripeny. Jediná věc, která se na nás vytahuje, je Janoušek. Já teď už jen čekám, kdy někdo řekne, že za námi stojí i Usáma bin Ládin.

Proslavila vás kniha Memento, dělal jste scénáře k úspěšným filmům. Neuvažoval jste o tom politiku vůbec nedělat a věnovat se radši věcem, ve kterých jste byl úspěšný, tedy hlavně psaní?
Velmi jsem to tak chtěl. Mám vinný sklep na Moravě, kde jsem chtěl napsat bilanční knížku. Nicméně ve chvíli, kdy byla svržena Topolánkova vláda v době českého evropského předsednictví a ti, kdo ji svrhli, nevěděli vlastně co dál, řekl jsem si, že je to tady v totálním nepořádku, nebudu sedět na vinici a taky musím nějak pomoci. Kdybychom byli v Americe, tak bych byl spisovatel zajištěný na celý život knihou Memento, žil bych v Kalifornii a psal bych pro Hollywood. Ale tady to není v pořádku, proto jsem odsunul spisovatelské plány a dávám veřejnosti nabídku, že pomohu v politice.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. dubna 2024  2:28

Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...