Kolorovaný záběr z filmu natáčeným během procesu s Miladou Horákovou

Kolorovaný záběr z filmu natáčeným během procesu s Miladou Horákovou | foto: Cassius Chaerea CC-BY-SACreative Commons

Vláda opřená o komunisty nastoupí v den popravy Horákové, vadí pravici

  • 534
S jmenováním nové menšinové vlády ANO a ČSSD opírající se o komunisty je spojená historická symbolika. Bude jmenována ve středu 27. června, v Den památky obětí komunistického režimu. Právě tento den v roce 1950 byla popravena Milada Horáková. Připomněla to i opoziční ODS, která to zahrnula do svého usnesení proti podpoře nové vládě.

„Výkonná rada ODS považuje jmenování polokomunistické vlády hnutí ANO, ČSSD a KSČM v den výročí popravy JUDr. Milady Horákové za pohrdání naší minulostí a oběťmi komunistické totality,“ uvedla v pondělí ODS v usnesení výkonné rady.

Občanští demokraté také uvedli, že „vznikající polokomunistická vláda Andreje Babiše a Miloše Zemana popírá dosavadní porevoluční vývoj v České republice a je ohrožením jejího budoucího demokratického vývoje“.

Výročí popravy Horákové připomněl i šéf TOP 09 Jiří Pospíšil. „Ve středu 27. června, v Den obětí komunistického režimu, pořádáme v Museu Kampa od 20:00 již tradiční pietu na památku Milady Horákové a všech dalších obětí komunismu. Ve stejný den jmenuje prezident na Hradě vládu agenta StB opřenou o KSČM,“ napsal na svém twitterovém účtu Pospíšil.

25.června 2018 v 10:12, příspěvek archivován: 25.června 2018 v 19:50

Ve středu 27. června, v Den obětí komunistického režimu, pořádáme v Museu Kampa od 20:00 již tradiční pietu na památku Milady Horákové a všech dalších obětí komunismu. Ve stejný den jmenuje prezident na Hradě vládu agenta StB opřenou o KSČM. Tak nějak to vystihuje současný stav.. https://t.co/WaO2KFd0V6

Výročí popravy Horákové i sloučení KSČ a ČSSD

Po zinscenovaném politickém procesu byla 27. června 1950 v Praze na Pankráci popravena nejen národněsocialistická polititička Horáková, ale také Záviš Kalandra, Jan Buchal a Oldřich Pecl. Další čtyři obžalovaní vyfasovali doživotí.

Jmenování vlády A. Babiše

Není to ovšem vše, pokud jde o historickou symboliku spojenou s datem, kdy bude jmenována nová vláda. 27. června 1948 se totiž sloučila KSČ s ČSSD, přesně sedmdesát let před tím, než nastoupí vláda závislá na podpoře komunistů a v níž budě pětice sociálních demokratů.

Sloučení s komunisty před 70 lety odmítlo podepsat přes 200 tisíc sociálních demokratů a strana pak pokračovala ve své činnosti v exilu. Sociální demokracie v Československu obnovila činnost až po pádu komunistického režimu v listopadu 1989.

Dnešní komunisté budou o podpoře vzniku menšinové vlády ANO a ČSSD jednat ještě v sobotu. Hlasovat o důvěře vládě chce Babiš 11. července. Vláda by se přitom při hlasování mohla opřít o 108 poslanců ANO, ČSSD a KSČM.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video