Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 17. 2. 2014 13:11

Jmenování vlády ČSSD, ANO a KDU-ČSL

Prezident Miloš Zeman ve středu, 95 dní po volbách, jmenoval novou koaliční vládu. Dnes se uzavře uvádění ministrů do funkcí. Přinášíme vám chronologicky seřazený vývoj událostí.

14:41
Vláda se ještě fotí s prezidentem Zemanem.
14:34
Sobotku a jeho ministry přivítá v 15:30 v zahradě Úřadu vlády předchozí předseda vlády Jiří Rusnok. Poté bude následovat tiskový brífink a pak premiérové jednání nového kabinetu.
14:28
V dopise s návrhy na jmenování ministrů bylo podle Zemana špatně křestní jméno Mariana Jurečky (Martin), příjmení Richarda Brabce (Brabenec) a zaměněno ministerstvo zemědělství za zdravotnictví.
14:24
Ceremoniál skončil, ministři zamíří do Strakovy akademii na první jednání vlády.
14:23
"Nová vláda přinese hospodářský růst, prosperitu a potřebnou stabilitu. Cílem je realizovat sociálně citlivou a spravedlivou politiku. Chceme se zaměřit na to, aby naše země dobře fungovala. Bude to právě tato vláda, která zákon o státní službě uvede v účinnost, abychom v ČR měli profesionální státní správu," uvedl Sobotka.
14:21
Bohuslav Sobotka uvedl, že chce, aby z Česka byl efektivní a transparentní stát. Souhlasil s prezidentem, že je nutné schválit služební zákon.
14:20
Zeman popřál ministrům plné pracovní nasazení a úspěch.
  • Prezident Miloš Zeman jmenoval na Pražském hradě vládu premiéra Bohuslava...

    Prezident Miloš Zeman jmenoval na Pražském hradě vládu premiéra Bohuslava Sobotky. (29. ledna 2014) / Autor: Michal RůžičkaMAFRA

14:19
Poděkoval Sněmovně, že schválila v prvním čtení služební zákon. "Chci apelovat na předsedy koaličních stran, aby tento zákon považovali za prioritu," řekl prezident.
14:18
Zeman upozornil na chyby v dopise s návrhy na jména ministrů od premiéra Sobotky. Zmínil například špatná křestní jména. "Šest chyb na stránce a půl je poměrně dost," pokáral Zeman Sobotku.
14:14
Nyní hovoří prezident. Ministrům blahopřeje k jejich jmenování.
14:14
Řadu uzavírají ministr kultury Daniel Herman a ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier.
14:13
Slib skládá ministr školství Marcel Chládek, ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová, pak ministr životního prostředí Richard Brabec.
14:11
Následuje ministr dopravy Antonín Prachař, poté ministr zemědělství Marian Jurečka a ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.
14:10
Slib složil i ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek, po něm přišly na řadu ministryně spravedlnosti Helena Válková a ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová-Tominová.
14:09
Nyní si s prezidentem podává ruku ministr vnitra Milan Chovanec.
  • Prezident Miloš Zeman jmenoval na Pražském hradě vládu premiéra Bohuslava...

    Prezident Miloš Zeman jmenoval na Pražském hradě vládu premiéra Bohuslava Sobotky. Na snímku je s ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem. (29. ledna 2014) / Autor: Michal RůžičkaMAFRA

14:09
Jmenovací dekret převzal i ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, poté přichází k prezidentovi šéf resortu obrany Martin Stropnický.
14:07
Následuje vicepremiér Pavel Bělobrádek.
14:07
První skládá slib Andrej Babiš a podepisuje jmenovací listinu.