Prezident jmenoval vládu bez Pocheho. Půjde ji osobně podpořit před poslance

  • 1360
Osm měsíců po volbách se Česko dočkalo vlády s šancí získat důvěru Sněmovny. Ráno ji jmenoval prezident Miloš Zeman. Jde o vládu menšinovou, s ministry za ANO a ČSSD, a znovu ji povede Andrej Babiš. Důvěru jí má zajistit podpora KSČM, která bude mít vliv na vládu poprvé po 29 letech od pádu minulého režimu.

„Dovolte, abych vám blahopřál k vašemu jmenování. Při této příležitosti bych chtěl poděkovat i předchozí vládě, která pracovala jako soudržný tým a věřím, že tento týmový duch se přenese i do spolupráci vaší vlády a že tato vláda nebude zatížena resortismem,“ řekl Zeman.

„11. července předstoupím před Poslaneckou sněmovnu, abych podpořil tuto, naši vládu a v září jako každý rok navštívím tuto vládu při projednávání návrhu zákona o státním rozpočtu,“ uvedl prezident. Pozval také vládu na neformální večeři v lánském zámku. „Přeji vám šťastný život a hodně radosti z vaší úspěšné práce,“ popřál novým členům vlády Zeman.

Babiš: Budeme bojovat proti korupci, chceme efektivní stát.

Premiér Babiš po jmenování vlády slíbil prezidentovi i občanům, že vláda bude především bojovat za bezpečnost našich lidí a to nejenom u nás, ale především budeme bojovat proti nelegální migraci, budeme bojovat za naše zájmy v Evropě,“ řekl  Babiš.

„Naše vláda bude bojovat proti korupci, proti plýtvání, proti byrokracii, chceme mít efektivní stát. Naše vláda udělá všechno pro to, aby naši lidé měli lepší život. Potenciál našeho národa, naší země je obrovský. Máme na to, abychom se vrátili na špičku Evropy. Tam, kde jsme byli za Masaryka,“ tvrdí Babiš.

Jeho vláda se bude opírat o 108 poslanců ve Sněmovně, přičemž ANO a ČSSD, které si rozdělí ministry, mají dohromady 93 poslanců. Sociální demokracie si dokázala vyjednat v kabinetu pět křesel.

Jmenování vlády A. Babiše

Vnitro povede předseda strany Jan Hamáček, resort práce a sociální věci Petr Krčál, zemědělství Miroslav Toman, kulturu Antonín Staněk. ČSSD má ještě nárok na ministerstvo zahraničí, ale jejího kandidáta na tento post, europoslance Miroslava Pocheho, odmítl jmenovat prezident Miloš Zeman, a tak byl dočasně řízením diplomacie pověřen Hamáček. Poche pozvánku na Hrad ani nedostal.

Hlasování o důvěře vládě má ve Sněmovně proběhnout 11. července. Definitivně datum ale potvrdí ministři na svém prvním jednání, k němuž se sejdou hned po jmenování.

Ke změnám ve vládě došlo na několika postech, které bude dál ovládat hnutí ANO. Do funkce ministra obrany se místo Karly Šlechtové přesune dosavadní ministr vnitra Lubomír Metnar, v čele ministerstva průmyslu vystřídá Tomáše Hünera prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu Marta Nováková. Místo Roberta Pelikána povede ministerstvo spravedlnosti poslankyně ANO Taťána Malá.

Komunisté budou ještě pár dnů Babiše napínat

Komunisté o svém definitivním postoji k vládě rozhodnout v sobotu 30. června. Jejich podmínkou bylo, že ve vládě nesmí být Poche. Dali Babišovi řadu programových podmínek, například zvyšování důchodů a minimální mzdy či to, že se nesmí privatizovat zdravotnictví. Stát se má podle nich také postarat o to, aby měl kontrolu nad těžbou nerostných zdrojů a znovu i nad vodárenskými společnostmi.

Komunisté měli připomínky i k některým ministrům za ANO – zdravotnictví Adamu Vojtěchovi a dopravy Danu Ťokovi, Babiš je ale neobětoval. Komunisty také rozladilo, že podle nich premiér nedodržel dohodu o složení dozorčí rady energetické společnosti ČEZ.

Pravicová opozice kritizuje, že vzniká vláda závislá na komunistech, která bude navíc jmenována v Den památky obětí komunistického režimu, připomínající výročí popravy Milady Horákově ve zinscenovaném politickém procesu v roce 1950.

„Trošku jsme doufali, že se aktéři chytnou za nos. Aby byla polokomunistická vláda, která se bude poprvé po listopadu 1989 opírat o komunisty, jmenována v den popravy Milady Horákové, je něco symbolicky mimořádně špatného a politicky nevkusného,“ uvedl předseda ODS Petr Fiala. Navíc podle něj sociální demokraté budou ve vládě jen dělat fíkový list sněmovní spolupráci ANO s komunisty a SPD.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video