Nominant ČSSD na ministra kultury Michal Šmarda v diskusním pořadu Rozstřel (30. 5. 2019) | foto: Michal Růžička, MAFRA

Datum odvolání ministra Staňka a jmenování Šmardy chce ČSSD do konce týdne

  • 50
Sociální demokracie chce do konce tohoto týdne znát termín, kdy prezident Miloš Zeman odvolá z vlády ministra kultury Antonína Staňka z ČSSD a kdy jmenuje nového ministra kultury Michala Šmardu. V opačném případě šéf strany Jan Hamáček svolá předsednictvo strany, které by znovu hlasovalo o tom, zda má ČSSD zůstat ve vládě.

Rychlé jmenování Šmardy do vlády si sociální demokracie vytkla jako jednu ze čtyř podmínek další podpory vlády Andreje Babiše.

Prezident Miloš Zeman se setká se Šmardou tento týden při své návštěvě na Vysočině, která se koná od úterý do čtvrtka. V programu, který zveřejnila prezidentská kancelář, schůzka se Šmardou uvedena není. Místopředseda sociální demokracie Šmarda iDNES.cz řekl, že termín sice zná, ale celou záležitost si přeje komunikovat Hrad.

Hamáček si nedovede představit další průtahy ze strany prezidenta při odvolávání Staňka a jmenování Šmardy. „Geologicky dohlednou dobu Ústava nezná. Komentáře k Ústavě jsou jasné. Mluví o jmenování bez zbytečného odkladu,“ odvětil Hamáček po jednání vlády na dotaz, zda by mu stačilo, když Zeman poví, že Šmardu do vlády jmenuje „v geologicky dohledné době“, například do konce roku.

„Platí, že chceme mít tu záležitost vyřešenou do konce června. Pokud by se tak nestalo, tak bychom svolali mimořádné předsednictvo,“ řekl minulý týden v pátek Hamáček. Sociální demokracie žádala i úpravu návrhu rozpočtu na příští rok. To se zatím nestalo, a tak se ministři za ČSSD při pondělním jednání vlády zdrželi při hlasování o schodku 40 miliard korun.

Vedení ČSSD hlasovalo o tom, zda má strana odejít z vlády. Z 41 přítomných bylo pro odchod z vlády deset členů, například exministr vnitra Milan Chovanec, poslanec Václav Votava či místopředseda Senátu Milan Štěch. Dalších 10 členů předsednictva ČSSD se zdrželo, a to včetně ministra zahraničí Tomáše Petříčka. 21 členů vedení hlasovalo proti odchodu z vlády. 

29. května 2019


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video