Nová jména v druhé Babišově vládě? Favority jsou Stráská, Koranda, Nekolová

  16:16
Vedení ANO a ČSSD v zákulisí vybírají ministry do společné vlády. MF DNES se na základě rozhovorů s řadou představitelů obou stran pokusila zjistit, kdo by měl ve vládě Andreje Babiše zasednout. V čele resortů se objeví nová jména, někteří dosavadní ministři naopak post opustí.
Jak bude vypadat druhý Babišův kabinet?

Jak bude vypadat druhý Babišův kabinet? | foto:  Petr Topič, MAFRA

Zástupci ANO v pátek schválili koaliční smlouvu. Předsednictvo ČSSD po dramatickém jednání těsnou většinou dvou hlasů také. Odpůrci vstupu do vlády kromě jiného argumentovali tím, že neznají jména budoucích ministrů. 

Socialistům mají připadnout resorty vnitra, zahraničí, práce a sociálních věcí, kultury a zemědělství. Posledně jmenované ministerstvo se lídři ČSSD pokusili s Babišem na poslední chvíli vyměnit. Do čela zemědělství má totiž usednout nestraník a exministr vlády Jiřího Rusnoka Miroslav Toman, kterého preferuje prezident Miloš Zeman, KSČM i Babiš. 

V tomto smyslu tedy nepůjde čistě o ministerstvo ČSSD, která si proto chtěla vyjednat nějaké jiné. Jenže Babiš socialistům nabídl ministerstvo obrany, kde by měla skončit Karla Šlechtová. Lídři ČSSD však o obranu nestojí a ukázali si na resorty průmyslu a obchodu nebo dopravy. A s tím zase nesouhlasil předseda ANO.

Celá rošáda tak vzala zasvé. Šlechtová je přesto jedním z ministrů za ANO, kteří by měli vládu opustit. Ministrem průmyslu tak zřejmě zůstane Tomáš Hüner. 

Zato Dan Ťok se bude z dopravy nejspíš pakovat. Tečkou za jeho působením mělo být zrušení tendru na mýto antimonopolním úřadem. Jeho nástupcem by za ANO měl být nestraník a šéf představenstva Hochtief Tomáš Koranda.

U socialistů je zatím jisté pouze jméno předsedy Jana Hamáčka, který bude řídit vnitro. Na ostatní posty má ČSSD alternativy. Přičemž vnitro, zahraničí a resort práce a sociálních věcí by měl obsadit svými spojenci Jan Hamáček. 

Jak by mohla vypadat vláda ANO a ČSSD

Kandidáty na zemědělství a kulturu bude vybírat první místopředseda Jiří Zimola. Z hlediska ČSSD by měl mít nejpevnější pozici kandidát na ministra zahraničí a europoslanec Miroslav Poche. Proti se však zatím staví prezident Zeman, jenž hrozí, že ho nejmenuje 

Neformální šéf vlivné pražské ČSSD Miroslav Poche je přitom pro předsedu Jana Hamáčka klíčovým mužem. Poche mu jednak přináší početné hlasy pražských delegátů, jednak má velmi dobré kontakty s lídry dalších regionů. Hamáčkovi nejen pomohl k zisku křesla předsedy ČSSD, ale především měl zásadní podíl na tom, že předsednictvo strany těsně schválilo obnovené jednání s hnutím ANO.

Tomana za Pocheho?

Ostatně Pocheho vliv se projevil i při prvním kole vyjednávání o vládě mezi ANO a ČSSD. Dokud byl europoslanec a jeho lidé pro vládu, směřovalo to k dohodě. V momentě, kdy údajně kvůli urážejícímu chování a neústupnosti Babiše zavelel k obratu, jednání mezi Hamáčkem, Zimolou a Babišem zkrachovala. Prezident Miloš Zeman vysílá signály, že má s Pochem problém a ministrem ho nejmenuje. Podle informací z prezidentova okolí ho totiž zaprvé nepokládá pro řízení „zamini“ za dostatečně erudovaného. 

Zadruhé: Praha byla například jedním z mála regionů v ČSSD, která při prezidentské volbě podpořila Zemanova protikandidáta Jiřího Drahoše. Nyní tedy socialisté vyčkávají, jak se Zeman zachová. Síly k Pocheho podpoře hodlají napnout i ti, kteří ho jinak v rámci vnitrostranických půtek příliš nemusí. Jedním z argumentů v jeho prospěch u Zemana by prý mohlo být to, že se ministrem zemědělství stane prezidentův „kůň“ Miroslav Toman, s jehož nominací zase mají problémy lidé z okolí Jana Hamáčka. Pokud by prezident na odmítavém postoji setrval, Tomanovu pozici by to nejspíš ohrozilo. 

DOKUMENT: Plný text návrhu programového prohlášení vlády ANO s ČSSD

Náhradníka přitom socialisté zatím nemají. Zemědělská komise ČSSD totiž kromě Tomana doporučila už jen někdejšího dlouholetého prvního místopředsedu Michala Haška, který je pro řadu straníků nepřijatelný. Kandidátem ČSSD na ministerstvo zahraničí by se pak mohl stát Pocheho blízký spolupracovník a bývalý náměstek ministryně práce a sociálních věcí Tomáš Petříček. Na ostatní ministerstva náležející ČSSD už je adeptů víc. Záležet bude i na tom, jak se zachovají zástupci jednotlivých regionů při hlasování ve vnitrostranickém referendu. Příkladem může být obsazení ministerstva práce a sociálních věcí. 

Favoritkou je náměstkyně exministryně Michaely Marksové Gabriela Nekolová. Má to však háček. Nekolová je z Ústeckého kraje a tamní sociální demokraté jsou většinově proti vstupu do Babišovy vlády. Pokud svůj postoj přehodnotí, bude mít Nekolová cestu na ministerstvo volnou. Alternativou je prý další bývalý náměstek Marksové Petr Krčál z Vysočiny. 

S tím částečně souvisí i obsazení ministerstva kultury. Hlavní favoritkou je jihočeská hejtmanka Ivana Stráská. O té se v této souvislosti už před pár týdny mluvilo, ale tehdy spekulace utnul Zimola, kterého Stráská v hejtmanském křesle vystřídala. Jak říkají lidé z jeho blízkého okolí, dnes je „jiná situace“. Předchozí spekulace totiž souvisely hlavně s tím, že chce Zimola Stráskou „vystrčit“ výš, aby se mohl vrátit do pozice hejtmana.

Zimola ve vládě nebude

Dnes první místopředseda říká, že on sám nebude usilovat ani o vstup do vlády, ani o hejtmanské křeslo. Svoji budoucnost prý vidí v Lidovém domě, odkud se hodlá věnovat řízení strany, na které nebude mít předseda a ministr vnitra Jan Hamáček tolik času. 

Možnou alternativou za Ivanu Stráskou na kulturu je podle informací MF DNES nová místopředsedkyně ČSSD Jana Fialová. Ta je však stejně jako Krčál z Kraje Vysočina. Je jasné, že vzhledem k vnitrostranickým poměrům dva zástupci malého regionu za socialisty ve vládě být nemohou. 

Nové ministry hledá i premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Ten se několika z těch, s nimiž nebyl spokojen, „zbavil“ už v rámci dohod o rozdělení postů s ČSSD. To je třeba příklad ministra zemědělství Jiřího Milka. Mediálně nepříliš zdatný generální ředitel společnosti Úsovsko předsedu ANO rozlítil, když MF DNES psala o jeho angažování bývalé televizní moderátorky Mirky Čejkové, která mu radila za desítky tisíc korun měsíčně. 

Ještě víc šéfa ANO rozhněvalo, že se Milek nedostatečně věnoval vyjednávání v Evropské unii, která chce zastropovat přímé dotace pro zemědělce na 60 tisíc eur na farmu ročně. Babiš přitom dlouho netušil, že se něco takového děje. 

Za žádných okolností by nejspíš nepokračoval ani ministr zahraničí Martin Stropnický, který měl vůči směřování hnutí řadu výhrad. Ten by měl „za zásluhy“ zamířit na post velvyslance v Izraeli. 

Složitější situace byla okolo ministra spravedlnosti Roberta Pelikána. Také s jeho postoji měl Andrej Babiš problém, resort proto byl v nabídce socialistům na jednom z předních míst. Nakonec sice zůstává v držení hnutí ANO, Pelikán však po vydání hackera Nikulina do USA sám oznámil úplný odchod z politiky. Babišovou favoritkou na jeho post je zatím jihomoravská poslankyně ANO Taťána Malá, přestože Pelikán za sebe Babišovi doporučoval bývalého socialistu a svého náměstka Jeronýma Tejce. 

Kvůli koaliční dohodě ve vládě skončí i šéf resortu vnitra Lubomír Metnar, ministryně práce Jaroslava Němcová a ministr kultury Ilja Šmíd. Ze „svých“ ministrů chce Babiš vyměnit šéfa dopravy Dana Ťoka a nejspíš i ministryni obrany Karlu Šlechtovou. Otazník je u šéfa školství Roberta Plagy. Definitivní rozhodnutí o tom, zda koaliční vláda ANO a ČSSD s podporou komunistů opravdu vznikne, učiní socialisté ve vnitrostranickém referendu, jehož výsledky by měly být známy v polovině června. 

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Všechny zabijte, vyzval Islámský stát k útokům na čtvrtfinále Ligy mistrů

9. dubna 2024  12:33,  aktualizováno  15:43

Teroristická organizace Islámský stát (IS) zveřejnila výhružnou ilustraci, ve které vyzývá k útokům...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Žádná pacientka si nestěžovala, hájily před soudem kolegyně Cimického

16. dubna 2024  7:56,  aktualizováno  10:03

Hlavní líčení v případu psychiatra Jana Cimického, který je obžalován ze čtyř znásilnění a 35...

Budovu burzy v Kodani zachvátil požár, její věž se zřítila

16. dubna 2024  9:43,  aktualizováno  9:49

Aktualizujeme Jednu z nejznámějších budov Kodaně – historickou burzu cenných papírů Børsen – v úterý...

Policie obvinila muže z vraždy družky u Dačic, po činu se přiznal

16. dubna 2024  9:05,  aktualizováno  9:39

Krajští kriminalisté dnes obvinili z vraždy staršího muže. V domě u Dačič na Jindřichohradecku o...

Vítr po celém Česku lámal stromy a zastavil vlaky. Poryvy shodily i posed

16. dubna 2024  9:20

Silný vítr v noci na úterý lámal stromy po celé zemi. Jen v Královéhradeckém kraji hasiči...

Čechy poznám podle outdoorové módy. Nosí ji bohužel i ženy, říká Kerekes

Vica Kerekes (43) si postěžovala na to, že Češi nosí outdoorové oblečení často i na místa, která k tomu nejsou vhodná...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Roman Šebrle ukázal novou lásku, s kolegyní z práce vyrazili do Málagy

Roman Šebrle (49) je po čase opět šťastně zadaný. Jeho partnerka se na Instagramu pochlubila společnou fotkou z...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...