První místopředseda ČSSD Jiří Zimola přichází na jednání o možné koaliční vládě s ANO | foto: Petr Topič, MAFRA

Zimola naznačil, že by ČSSD mohla kvůli vládě obětovat Pocheho

  • 232
První místopředseda ČSSD Jiří Zimola jako první ze špiček strany připustil, že by sociální demokracie nemusela lpět na tom, aby se ministrem zahraničí stal europoslanec Miroslav Poche. Toho odmítá jmenovat prezident Miloš Zeman a jsou proti němu také komunisté.

„Nejsme strana, která si nechá diktovat, co má dělat, Andrejem Babišem nebo Vojtěchem Filipem. Současně platí, že budoucnost vládní spolupráce nemůže stát a padat na jednom jméně. Znovu říkám, že ČSSD má dost kvalitních lidí, kteří by byli vhodnými adepty na jakýkoli vládní post,“ uvedl Zimola na Twitteru.

18.června 2018 v 17:08, příspěvek archivován: 18.června 2018 v 17:31

Nejsme strana, která si nechá diktovat, co má dělat, Andrejem Babišem nebo Vojtěchem Filipem. Současně platí, že budoucnost vládní spolupráce nemůže stát a padat na jednom jméně. Znovu říkám, že @CSSD má dost kvalitních lidí, kteří by byli vhodnými adepty na jakýkoli vládní post.

Předseda komunistů Vojtěch Filip v neděli řekl, že kdyby Poche ve vládě usedl, komunisté by ji netolerovali. Šéf ČSSD Hamáček to podle něj slyšel už před referendem ČSSD a podle Filipa jsou na to i svědci – předseda ANO Andrej Babiš a šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik. Podle předsedy komunistů je Poche nedůvěryhodný člověk.

Prezident Miloš Zeman přijme Pocheho stejně jako další kandidáty do vlády, ale jen proto, aby ho vyzval, ať o místo ve vládě neusiluje.

„Já jsem jediným nominantem sociální demokracie a na tom se nic nemění,“ řekl v pondělí v Rozstřelu iDNES.cz Poche. Hájí menšinovou koalici s ANO. „Není žádná jiná možnost, aby vznikla koalice demokratických stran,“ uvedl Poche. 

Rozstřel s Miroslavem Pochem z pondělí 18. června:


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video