Ústřední postavou kauzy týkající se manipulace s veřejnými zakázkami na radnici...

Ústřední postavou kauzy týkající se manipulace s veřejnými zakázkami na radnici Brno-střed má být radní Jiří Švachula z ANO. | foto: Profimedia.cz

Vyšetřovatelé zaplombovali nemovitosti brněnského exradního Švachuly

  • 12
Vyšetřovatelé zajistili čtyři nemovitosti brněnského politika Jiřího Švachuly (dříve ANO), který je ve vazbě kvůli obvinění z korupce na radnici městské části Brno-střed. Majetek podle webu Seznam Zprávy zajistilo Vrchní státní zastupitelství v Olomouci, které případ dozoruje.

Žalobce Petr Šereda nechtěl komentovat důvody, proč k tomu vyšetřovatelé přistoupili.

Švachula byl ve čtvrtek společně s dalším vazebně stíhaným politikem Petrem Liškutinem vyloučen z hnutí ANO.

Švachulu už zastupitelé zbavili funkce radního, sám pak dopisem složil mandát. Po tlaku premiéra a šéfa ANO Andreje Babiše navíc Švachula skončil v dozorčí radě státní firmy ČD Cargo.

Vedle Švachuly čelí v této kauze stíhání dalších osm lidí. Policie je obvinila z účasti na organizované zločinecké skupině, zjednání výhody při zadávání veřejných zakázek a z úplatkářských trestných činů. Pět lidí včetně Liškutina a Švachuly skončilo ve vazbě, hrozí jim 10,5 až 16 let vězení. Další čtyři obvinění jsou na svobodě.

Státní zástupce a soudce vysvětlují důvody uvalení vazby (9. 3. 2019):

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video