Paroubka přijel podpořit i jeho dlouholetý kolega Petr Benda, se kterým založil...

Paroubka přijel podpořit i jeho dlouholetý kolega Petr Benda, se kterým založil stranu LEV 21. (21. ledna 2018) | foto: Tomáš Krist, MAFRA

Chceme Paroubka jako kandidáta ČSSD do Senátu, žádají straníci na Ostravsku

  • 206
Bývalý premiér Jiří Paroubek by mohl v letošních podzimních volbách kandidovat do Senátu za ČSSD v Ostravě. O jeho schválení coby kandidáta požádal předsednictvo ČSSD bývalý poslanec Adam Rykala, který poukazuje na nominace od čtyř stranických buněk na Ostravsku.

„Je předčasné se k tomu vyjadřovat. Bude ještě tolik rozhodovacích úrovní, bude to tak na 14 dní. Zatím jsem pochopil, že to chtějí členové a snad i okresní výbor v Ostravě,“ řekl iDNES.cz Jiří Paroubek.

Informaci o snaze prosadit Paroubka potvrdily portálu iDNES.cz tři zdroje.  

„Vážení členové Předsednictva ČSSD, žádáme vás o schválení kandidáta na volby do Senátu pro volební obvod 71 Ostrava-město – Ing. Jiří Paroubek (nominace OVV ČSSD Ostrava, MO ČSSD Výškovice II, MO ČSSD Zábřeh I, MO ČSSD Starý Zábřeh),“ stojí v žádosti adresované předsednictvu ČSSD, kterou má iDNES.cz k dispozici.

Pod žádostí je podepsaný Rykala, nyní místopředseda Okresního výkonného výboru ČSSD Ostrava, který vedení strany zároveň vyzval, aby žádost schválili na páteční schůzi. „Téma do zítřejšího jednání předsednictva ČSSD nebudeme komentovat,“ napsal Rykala.

„Není to stanovisko ani snaha moravskoslezské sociální demokracie. Bude to projednávat předsednictvo strany. Určitě to nebude zítra, ale až na nějakém dalším jednání v červnu,“ řekl iDNES.cz poslanec a bývalý primátor Karviné Tomáš Hanzel.

Stejně se vyjádřil také statutární místopředseda ČSSD Jiří Zimola, který upozornil, že předsednictvo strany bude jednat především o společné vládě s hnutím ANO (více v článku Hamáček kývl na koaliční smlouvu). „Proto to nechci komentovat,“ napsal Zimola k žádosti iDNES.cz o reakci na možnou Paroubkovu kandidaturu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video