Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bývalý premiér slaví sedmdesátiny. Jak šel čas s Jiřím Paroubkem

  11:37
Jiří Paroubek slaví 21. srpna sedmdesátiny. Ekonom a politik to ve své kariéře dotáhl až na nejvyšší příčky české politické scény. Čtyři roky byl předsedou ČSSD a díky této funkci i zhruba rok a půl předsedou vlády. Jeho politickou kariéru provázely volební úspěchy, ale i kontroverze.

Jiří Paroubek jako politik proslul svou razancí, jeho styl ale často budil silné emoce. Dodnes například zůstává v paměti ostrý policejní zásah proti technoparty CzechTek v červenci roku 2005. Zatímco tehdejší prezident Václav Klaus označil policejní akci za hrubou chybu, tehdejší ministr vnitra František Bublan i předseda vlády Paroubek zákrok policie hájili jako nezbytný.

Pod Paroubkovým vedením ČSSD vyhrála krajské a senátní volby 2008 a volby do Poslanecké sněmovny 2010. Stal se tak z pohledu voleb do té doby nejúspěšnějším politikem sociální demokracie po roce 1989, do vlády však ČSSD nedovedl. Právě po sněmovních volbách v roce 2010, v nichž ČSSD navzdory volebnímu vítězství nezískala dostatečný počet mandátů na sestavení vlády, Paroubek rezignoval na předsednickou funkci.

V dalších měsících se vztahy mezi Paroubkem a ČSSD zkomplikovaly. Část sociálních demokratů se snažila distancovat od jeho éry, naopak Paroubek sám nebyl spokojen s prostorem, který ve straně dostával. Postupně se v médiích začaly objevovat spekulace o jeho odchodu a nakonec v říjnu 2011 z ČSSD vystoupil.

Paroubek, který byl od od června 2006 do srpna 2013 poslancem, po odchodu z ČSSD založil novou politickou stranu Národní socialisté - levice 21 (NS-LEV 21), se kterou se pak několikrát pokoušel uspět ve volbách. V čele LEV 21 skončil na podzim 2014, o dva roky později z ní odešel.

Následně se v roce 2017 neúspěšně pokoušel o návrat do ČSSD. Jeho návrat si tehdy nepřáli premiér a donedávna předseda strany Bohuslav Sobotka ani volební lídr sociální demokracie Lubomír Zaorálek.

Naopak ho mimo jiné podpořil bývalý šéf ČSSD, prezident Miloš Zeman. „Já bych byl méně kategorický než dnešní vedení ČSSD,“ řekl Zeman. Jeho návrat by umožnil s ohledem na Paroubkovy zásluhy.

Vzpomínka na poslední české předsednictví. Jak Paroubek osladil vládě vedení EU

Podle Zemana Paroubek prošel dvěma fázemi. V první vytáhl sociální demokracii z bídy, ve které se ocitla po období, kdy ji vedli Vladimír Špidla a Stanislav Gross. Ve druhém pak podle něj Paroubek „zpapaláštěl“. Zeman svůj názor zdůvodnil památným Paroubkovým výrokem, když se chlubil před novináři svým příjmem. „Tato věta - ‚kdo z vás to má‘ - natolik nakrkla zejména sociálnědemokratické voliče, že od té doby šel Jiří Paroubek dolů,“ řekl Zeman.

Paroubek po neúspěchu u ČSSD v roce 2018 kandidoval jako nezávislý do Senátu, v obvodu Ostrava-město, kde kandidoval s podporou ostravských sociálních demokratů i předsedy strany Jana Hamáčka, ale neuspěl.

Zásadní změnu udělal Paroubek také v soukromém životě. V roce 2007 se po 28 letech manželství rozvedl a znovu oženil. Jeho druhou manželkou se stala tlumočnice Petra Kováčová, v listopadu 2009 se manželům narodila dcera Margarita. V roce 2021 se pár rozvedl.

Olomoucký rodák uspěl v Praze

Jiří Paroubek se narodil v Olomouci, v šesti letech se však přestěhoval s rodiči do Prahy. Již na gymnáziu se podle spolužáků zajímal o politiku, což se projevilo i tím, že v den svých 18. narozenin podal přihlášku do Československé strany socialistické (ČSS). Následně vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze.

Po skončení vojenské služby nastoupil do podniku Restaurace a jídelny (RaJ) v Praze 1. V tomto období Paroubkova kariéra stoupala na všech frontách. Ve firmě se vypracoval na vysoký post ekonomického náměstka a mezi socialisty se stal nejmladším členem jejího širšího vedení, ústředního výboru. V roce 1979 se oženil se Zuzanou Zajíčkovou a v roce 1984 se manželům narodil syn Jiří.

V roce 1986 Paroubek z ČSS odešel a po pádu komunistického režimu v roce 1989 vstoupil do obnovené ČSSD. Hned zamířil do jejího vedení, stal se ústředním tajemníkem a v roce 1993 neúspěšně kandidoval na předsedu strany proti Miloši Zemanovi.

Tato prohra jej odsunula mimo hlavní dění v sociální demokracii. V dalším období se pohyboval v komunální politice a podnikal jako ekonomický poradce. Byl členem pražského zastupitelstva a v roce 1998 se stal náměstkem pro oblast finanční politiky.

Jeho politická kariéra dostala nečekaný obrat v srpnu 2004, kdy se stal ministrem pro místní rozvoj a především pak v dubnu 2005, kdy překvapivě převzal po Stanislavu Grossovi (ČSSD) funkci předsedy vlády. Okamžitě se stal jedním z hlavních hráčů na české politické scéně a dokázal vrátit rozloženou ČSSD opět na pozici jedné ze dvou nejsilnějších stran v Česku. V květnu 2006 jej pak mimořádný sjezd zvolil předsedou strany.

Podle některých médií Paroubek nyní zvažuje kandidaturu ve volbě prezidenta republiky v příštím roce.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Státu propadly pozemky za pět miliard. Vlastníci se o ně včas nepřihlásili

20. dubna 2024

Premium Česko letos velmi zbohatlo. Získalo do svého majetku rozsáhlé pozemky miliardových hodnot po...

Režim nás zatáhne do války, děsí se Íránci. Ultrakonzervativci v zemi posilují

20. dubna 2024

Premium Zdaleka ne všichni Íránci podporují místní konzervativní islámský režim a jeho válečné choutky....

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...