Paroubek radí ČSSD jít do vlády. Vedle Pirátů a SPD v opozici nevidí místo

  18:40
Bývalý premiér Jiří Paroubek, který chce kandidovat s podporou ČSSD do Senátu na Ostravsku, radí straně, ať jde do vlády s Andrejem Babišem. „Vedle Pirátů a Okamurovců nevidím velké možnosti, jak být hlasitou a viditelnou opozicí,“ řekl v rozhovoru pro iDNES.cz. Odmítnutí vlády v referendu by podle Paroubka přineslo rozvrat sociálních demokratů.

Bývalý premiér Jiří Paroubek | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

Před pár dny schválila ostravská ČSSD, že byste měl být kandidátem do Senátu s podporou sociální demokracie. Vedení strany o tom ještě bude jednat. Proč jste si vybral právě Ostravu?
Jih Ostravy je výrazně levicovým obvodem, Miloš Zeman tam získal téměř tři čtvrtiny hlasů, jsou to tedy lidé, kterým mohu rozumět – jejich potřebám, názorům a zájmům. A jsou to lidé, kteří také mohou rozumět mně.

Kdyby vedení ČSSD v polovině června názor ostravských sociálních demokratů nepodpořilo, kandidoval byste do Senátu i tak?
To asi ne. Nemá smysl za každou cenu kandidovat kamkoli. Vnímám ostravskou sociální demokracii jako místo pozitivní deviace, jako určitou skupinu lidí, kteří to dlouhodobě dělají dobře, vědí, kam směřují. Pokud přišla taková nabídka, bylo mojí povinností jim vrátit to, co jsem kdysi od té strany získal. A nebudeme si nic nalhávat, ta strana je v kritické situaci.

Jiří Paroubek

Od dubna 2005 do září 2006 vedl vládu ČSSD, KDU-ČSL a Unie svobody-DEU po demisi Grossovy vlády. Ve volbách 2006 dotáhl ČSSD k nejlepšímu volebního výsledku, přesto strana skončila těsně druhá a v opozici. Ve volbách v roce 2010 ČSSD zvítězila, její výsledek ale zůstal za očekáváním a Paroubek po volbách rezignoval. O rok později vystoupil z ČSSD a stál u zrodu strany Národní socialisté – levice 21. století (LEV 21). V jejím čele byl do roku 2014. V poslední době usiluje o přijetí zpět do ČSSD.

Použil jste spojení „pozitivní deviace“, což je termín, který po celou dobu působení v politice hlásá váš předchůdce v čele ČSSD, později oponent, nyní prezident Miloš Zeman, který mluví o „ostrovech pozitivní deviace“. Je to náhoda?
Tak já jsem taky mohl použít jiný termín, ale tento se mi zdá docela vhodný. Myslím, že jim mohu pomoci dostat se nahoru z deseti procent preferencí, které mají. Z větších měst je to nejvíce, pokud jde o preference ČSSD.

Současný předseda strany Jan Hamáček označil za problém, že váš rozchod se sociální demokracií před lety nebyl úplně přátelský – založil jste konkurenční projekt. Jak tento spor budete chtít zahladit?
Vůbec nijak. Buď usoudí, že pro ně může být moje kandidatura užitečná, nebo ne. Pan Milan Štěch a někteří další mají sice potřebu vršit argumenty, proč bych neměl kandidovat, abych nemohl zvýšit konkurenci v prostředí sociální demokracie, ale o tom nemá cenu diskutovat.

Máte zájem být znovu členem sociální demokracie?
Myslím, že to není vůbec vyloučeno, že jsem tomu velmi blízko. Ale v tuto chvíli se domnívám, že je užitečnější, abych kandidoval jako nezávislý levicový kandidát.

Zeptám se vás jako dlouholetého sociálního demokrata, byť už v ČSSD několik let nejste: měli by jít sociální demokraté do menšinové vlády s ANO podporované komunisty? Jak byste hlasoval, kdybyste byl členem strany?
Tak já nejsem, ale dobře. Od začátku jsem doporučoval, aby ČSSD šla do vlády, že je to správná cesta, jak se zviditelnit. Vedle Pirátů a Okamurovců nevidím velké možnosti, jak být hlasitou a viditelnou opozicí.

Má to samozřejmě svoje úskalí. Nemyslel jsem si, že v čele vlády bude trestně stíhaná osoba, takže chápu odpor významné části ČSSD vůči tomuto projektu. Ale v tuto chvíli, když už to došlo tak daleko a je referendum, tak kdyby ho vedení sociální demokracie prohrálo – Hamáček se Zimolou, kteří se nejvíc angažovali, abych to zjednodušil –, tak by to znamenalo chaos a rozvrat sociální demokracie. A to bych opravdu nechtěl.

Když jste byl předsedou ČSSD, měl jste projekt, že vtáhnete komunisty do rozhodování, aby tolerovali vládu sociální demokracie. Říkal jste, že by je to pomohlo postupně marginalizovat. Tehdy z toho byl poprask v médiích i od pravicových politiků. Nyní, když mají komunisté tolerovat menšinovou vládu ANO a ČSSD, tak už se komunisté neřeší tolik, jako osoba Andreje Babiše.
To jsou paradoxy politiky a pravicové politiky. Pravicové politické strany se soustředily na Andreje Babiše, kterým jsou posedlé. Jinak osobně si myslím, že pro komunisty bude účast v té koalici velmi problémová, pro jejich voliče, takže možná při příštích volbách dojde k tomu, co jsem předvídal. Voliči, kteří chtějí volit stranu protestu, budou volit někoho jiného.

Čeho byste chtěl ještě dosáhnout v české politice? Být senátorem asi není jediná meta. Chtěl byste znovu získat i nějakou významnější pozici v ČSSD, pokud vás strana přijme zpět? Nebo až skončí Miloš Zeman na Hradě, usilovat o tento post? Jaké jsou vaše ambice?
V tuhle chvíli, v těchto horkých dnech, moc neuvažuji, co bude za rok nebo za pět let. V tuhle chvíli mám ambici kandidovat do Senátu. Mám představu, přípravě kterých zákonů bych se chtěl věnovat. Jsou to především zákony v oblasti bytové politiky, tedy to, co se nepovedlo bývalé Sobotkově vládě. Zákony týkající se výstavby komunálních bytů, družstevních bytů, sociálního bydlení. Chtěl bych se věnovat legislativě, která se týká exekucí a samozřejmě také některým problémům v oblasti životního prostředí, i když na to nejsem odborníkem. Ale právě v Ostravě je to velmi živé téma. Chci celoživotní zkušenosti, které mám, dát k dispozici. Další osobní úvahy zatím nemám.

Jiří Paroubek chce s podporou ČSSD kandidovat na Ostravsku do Senátu:

24. května 2018

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

V Baltimoru obří loď zbořila dálniční most. Selhal motor, kolos byl neovladatelný

26. března 2024  8:17,  aktualizováno  27.3 1:10

Aktualizujeme V Baltimoru na východním pobřeží Spojených států se v pondělí zřítil čtyřproudový silniční most, do...

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 62 lidí

22. března 2024  18:41,  aktualizováno  23.3

Přímý přenos Nejméně 62 mrtvých, včetně dětí, a 146 zraněných si vyžádal ozbrojený útok v koncertním centru na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V Agrofertu kontrolují kalhotky, zda tam zaměstnankyně nemají řízek, řekl Babiš

20. března 2024  17:05

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš na tiskové konferenci popřel, že by v holdingu Agrofert byli...

K útoku u Moskvy se hlásí Islámský stát, teroristé prchli v bílém renaultu

22. března 2024  22:04,  aktualizováno  23.3 7:01

K zodpovědnosti za útok v Krasnogorsku u Moskvy se na ruské sociální síti Telegram přihlásila...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

„Ukrajinci to nebyli.“ Islámský stát ukázal video z masakru u Moskvy

24. března 2024  14:47,  aktualizováno  17:17

Islámský stát (IS) prostřednictvím zpravodajské agentury Al-Amaq zveřejnil video z pátečního útoku...

Průšvih na Bulovce. Provedli potrat ženě při kontrole, spletli si ji s jinou

28. března 2024  14:12,  aktualizováno  15:13

V pražské Fakultní nemocnici na Bulovce v pondělí došlo k fatálnímu incidentu. Personál provedl...

Pellegrini se přel s Korčokem v první debatě. Vyčítali si Fica i Matoviče

28. března 2024  15:12

Slovenští prezidentští kandidáti Ivan Korčok a Peter Pellegrini se ve čtvrtek střetli v rozhlasové...

Z dětského domova na ulici. Praktický život vás nenaučí, vzpomínají dospělí

28. března 2024

Premium Vycházet s penězi, umět si uvařit a postarat se o sebe, navazovat zdravé vztahy, zodpovědně...

VIDEO: Australské město vyděsila hromadná rvačka, mladým zakázalo vycházet

28. března 2024  14:52

Australské úřady ve městě Alice Springs vyhlásily na dva týdny noční zákaz vycházení pro mladistvé....

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...