Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jiří Paroubek a StB: tři schůzky a konec

  1:00
Setkání komunistických tajných policistů s tehdejším šéfem sekretariátu Restaurací a jídelen Jiřím Paroubkem, krycím jménem Roko, byla přátelská a opakovala se třikrát. Žádnou spolupráci s tajnou policií (StB) nynější premiér nepodepsal a na nikoho nedonášel.

Plyne to z Paroubkova spisu, který na něj StB vedla a o jehož vydání MF DNES požádala.

"27. února 1979 se uskutečnila schůzka v Grilu Jalta... Jmenovaný se na setkání po předešlém kontaktu v jeho zaměstnání dostavil včas. Během rozhovoru se choval normálně, nejevil známky nervozity, hovořil plynule a oplýval bohatou slovní zásobou," napsal podporučík Stanislav Sůva.

Současně vykázal výdaje: popovídání s budoucím předsedou vlády přišlo tajnou policii na 48 tehdejších korun. Spis ovšem dokazuje, že Paroubek neudával, přestože mu StB předhazovala různá jména.

Paroubek byl veden jako takzvaný kandidát tajné spolupráce (KTS), což je kategorie osob, které nepodepsaly spolupráci s StB a mají nárok na negativní lustrační osvědčení.

Na druhé straně zápisy naznačují, že na schůzkách se Paroubek choval vstřícně. "... odsuzuje osoby s protisocialistickými názory, obzvláště z okruhu Charty 77," zapsala StB.

DOKUMENT

Spis StB vedený na premiéra Jiřího Paroubka přinášíme v kompletním znění. Začerněné jsou pouze údaje, které se týkají jiných osob. Tučně uvádíme čísla stran se zprávami o J. Paroubkovi. 

strana 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16

Sám Paroubek uvedl, že jej StB sice kontaktovala, ale ke skutečné spolupráci nedošlo. "Tento materiál jsem nečetl, a ani číst nechci. Je od začátku až do konce nevěrohodný. Spolupráci jsem nikomu nikdy nepřislíbil," řekl v úterý.

"V tom spise není nic, co by ho diskriminovalo. Byl korektní," říká badatel Radek Schovánek, který si spis prostudoval. O dokument redakce požádala ministerstvo vnitra.

Poprvé si tajní policisté vytipovali Paroubka jako spolupracovníka na počátku roku 1979. Potřebovali někoho, kdo by jim donášel informace ze Socialistické strany (ČSS), která byla tehdy oficiálně povolená a Paroubek byl aktivním členem.

"Perspektivní funkcionář"
"Jelikož se jedná o mladého člena ČSS a funkcionáře, který má dostatečný přehled o dění v této straně a obzvlášť v Praze 1, navrhuji na jmenovaného zavést svazek KTS," psal tajný policista jménem Sůva.

To ostatně odpovídá i tomu, co sám Paroubek uvedl. "Byl jsem členem ČSS, v roce 1977 jsem se stal členem ÚV ČSS, byl jsem v jejich očích perspektivním kádrem, a to je asi vedlo k tomu, aby mi nabídli spolupráci," popsal. Uvedl také, že šlo o jedinou schůzku a že spolupráci sám odmítl.

Podle StB se však s tajnými policisty sešel třikrát, a byla to naopak StB, která spolupráci ukončila."Nepovažuji za nutné vysvětlovat, jestli se se mnou někdo sešel jednou, dvakrát, či třikrát," reagoval v úterý na tento rozpor Paroubek.

StB ho chválí
Ze svazku naopak vyplývá, že na schůzkách se Paroubek choval vstřícně: "KTS Roko se jeví jako inteligentní člověk, má přehled o politickém dění, odsuzuje osoby s protisocialistickými názory, obzvláště z okruhu Charty 77." Může se mu to dnes vyčítat? "Myslím, že je to běžný způsob. Proč by někdo vyprávěl StB, že je mu sympatická Charta? Není mu to možné vytknout," říká Schovánek.

Sám Paroubek o takovém rozhovoru pochybuje. "Nejsem si vědom toho, že bych něco takového dělal," uvedl v úterý. StB dále Paroubka popisuje jako člověka, který má dobrý vztah a názor na práci Bezpečnosti.

Neopatrní příslušníci
Po první schůzce s Paroubkem, která se odehrála 27. února 1979 v Grilu Jalta na Václavském náměstí, se StB pokusila získat o Paroubkovi co nejvíce informací v místě bydliště. Pokud možno nenápadně, samozřejmě. Což se tajným policistům moc nepovedlo.

Zjistili sice, že Paroubek má pověst slušného občana žijícího spořádaným způsobem života. A že je znám jako inteligentní, sečtělý, ochotný a skromný muž. Jenže vyptávání příslušníků neuniklo samému Paroubkovi, který se na to příslušníků zeptal na další schůzce.

Policisté to zapsali, a přitom se sami pochválili, jak na jeho otázku "chytře" odpověděli: "V závěru schůzky KTS Roko upozornil, že se na něj někdo v bydlišti informoval z Bezpečnosti. Toto mu bylo taktně vyvráceno a dáno do spojitosti se sčítáním obyvatelstva." Jestli tomu sám Paroubek uvěřil, ze zápisu už jasné není.

Žádná jména
Na třech schůzkách se z Paroubka pokoušeli tajní policisté získat informace o různých lidech. Ať už ze socialistické strany či z emigrace. Nic konkrétního se však nedozvěděli.

"Z tohoto okruhu osob zná KTS jen svého přítele z dob studií, který emigroval do Rakouska v roce 1975. Konkrétnější informace neuvedl, pouze řekl, že emigrace neměla politický podtext. Jeho příjmení si Roko již nepamatuje." Nakonec StB podle spisu dospěla k závěru, že Paroubek pro ni není zajímavý.

Znamenalo to jediné: kontakty se přeruší. Rozhodnutí padlo 10. prosince 1982: "Bylo zjištěno, že nemá takové možnosti a styky, které by splňovaly naše potřeby při jeho využití ve zpravodajské činnosti. Podepsán: Sůva."

Spis jménem "Roko" byl uložen do archivu.

Autoři:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...