Jiří Brady

Jiří Brady | foto:  Dan Materna, MAFRA

Zemřel Jiří Brady. Pamětník holokaustu, kterého Zeman odmítl vyznamenat

  • 802
V noci na sobotu zemřel v Torontu pamětník holokaustu Jiří Brady (90). Za války prošel několika koncentračními tábory. V Kanadě žil od roku 1951. O úmrtí svého strýce informoval na Twitteru bývalý ministr kultury Daniel Herman.

„Jiří Brady zemřel v noci na dnešek v Torontu ve věku nedožitých 91 let. Přežil Osvětim a byl neúnavným bojovníkem za svobodu a lidská práva,“ uvedl bývalý ministr na svém profilu. 

12.ledna 2019 v 13:43, příspěvek archivován: 12.ledna 2019 v 13:56

Jiří Brady zemřel v noci na dnešek v Torontu ve věku nedožitých 91 let.Přežil Osvětim a byl neúnavným bojovníkem za svobodu a lidská práva.

Brady se narodil 9. února 1928 v Novém Městě na Moravě do židovské rodiny, za války prošel Terezínem a Osvětimí a přežil i pochod smrti. Řádění nacistů jej připravilo o celou rodinu, po další změně režimu emigroval do Kanady. Tam už jako úspěšný podnikatel podporoval krajany a po sametové revoluci uspořádal sbírku na rozjezd Lidových novin. Cestoval po světě a přednášel o holocaustu, který zosobňuje příběh jeho sestry, o které vyšla kniha s názvem Hanin kufřík.

(Ne)ocenění Jiřího Bradyho přehledně

V roce 2016 vzbudila v Česku pozornost kontroverze kolem státního vyznamenání pro Bradyho. Podle Hermana, který byl v té době ministrem, bylo vyznamenání pro Bradyho původně schváleno, ale po Hermanově setkání s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou zrušeno. Podle prezidenta Miloše Zemana byl Brady sice několikrát nominován, ale on jeho vyznamenání nikdy neschválil, a proto nebylo co rušit.

 „Kauza s vyznamenáním - nevyznamenáním nebyla pro mne nikdy nic na překonání, byla to spíš úleva, že nejsem v situaci, kdy bych měl přijmout vyznamenání z rukou člověka, kterého si nevážím,“ odpověděl loni v únoru Brady na dotaz, zda se už přes tehdejší události přenesl.

Podle prezidenta Miloše Zemana byl Brady sice několikrát nominován, ale on jeho vyznamenání nikdy neschválil, a proto nebylo co rušit.

Brady poté ale získal v Česku řadu jiných ocenění, mimo jiné medaili Karla Kramáře, kterou mu udělil tehdejší předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD). Bradyho ocenily rovněž Sněmovna, Praha, Brno či olomoucká Univerzita Palackého.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video