Jihočeské řeky klesají, voda stoupá v Jeseníkách

  • 35
Stav ohrožení platí už jen na dvou jihočeských řekách, v Pořešíně na Malši a Bavorově na Blanici. "Řeky už kulminovaly, srážky očekáváme ještě v oblasti Novohradských hor," informovala iDNES.cz hydroložka Kateřina Štěrbová. Třetí stupeň je také v Olomouckém kraji na Bělé v Mikulovicích.

Horní toky řek na jihu Čech začínají klesat. Zatímco dopoledne platily stavy ohrožení na čtyřech tocích - Černé, Zlatém potoce, Blanici a Malši - v 17 hodin byly jen na posledních dvou jmenovaných.

Druhé stupně platily v 17 hodin na Blanici v Blanickém a Podedvorském mlýně, na Zlatém potoce v Hracholuskách, na Bezdrevském potoce v Netolicích, na Malši v Roudné, Kaplici a Římově a na říčce Černá v Líčově, uvedla hydroložka Štěrbová z jihočeské pobočky hydrometeorologického ústavu.

Stupeň ohrožení zaznamenala v Olomouckém kraji řeka Bělá v Mikulovicích poblíž polských hranic. "Meteorologové tady předpokládali srážky okolo 50 milimetrů. Voda na horních tocích reaguje velmi rychle," poznamenal mluvčí povodí Odry Čestmír Vlček.

Před 17. hodinou v Mikulovicích pršelo, řeka se ale z břehů nevylila. "Hasiči jsou v pohotovosti, máme připravené pytle a ukládáme je podél břehu," řekl iDNES.cz místostarosta obce František Kadaňka. Od 13. hodiny stoupla voda o 30 centimetrů, doplnil.

Řeka Malše nad Českými Budějovicemi v oblasti Velkého a Malého jezu. (24. června 2009)

Řeka Malše nad Českými Budějovicemi v oblasti Velkého a Malého jezu.

Meteorologové vydali varování před povodňovým ohrožením pro Jihočeský kraj. Extrémní stupeň ohrožení zde platí do zítřejší 18. hodiny. Musí tu počítat se silným deštěm, může padat až do zítřejšího rána.

Povodňová pohotovost platí do stejné doby pro Olomoucký a Moravskoslezský kraj. Podle odborníků na počasí tady bude padat silný vytrvalý déšť. Varování před srážkami platí do čtvrtka do osmi hodin.

Počasí v Česku bude i dál ovlivňovat tlaková níže nad Balkánským poloostrovem. Její vliv bude postupně slábnout. Největší srážkové úhrny meteorologové očekávají v oblasti Novohradských hor, Šumavy a Jeseníků, kde by mělo do čtvrtečního rána ještě spadnout celkem 20 až 50 milimetrů srážek. Na ostatním území bude kolem 5 až 15 mm srážek.

.posílejte fotografie

Natočili nebo nafotili jste rozmary počasí? Záběry pošlete na mms@idnes.cz. Použité snímky odměníme honorářem. - podmínky ZDE

Jihočeši upouštějí přehrady

Na Husinecké přehradě na Blanici mělo ve 13 hodin začít upouštění přes bezpečnostní přeliv, informoval dispečer Povodí Vltavy. Později se vyčkávalo na kulminaci Blanice, která měla přijít kolem 19. hodiny.

Vodohospodáři upouštějí přehradu v Husinci na Prachaticku.Vodohospodáři upouštějí přehradu v Husinci na Prachaticku.

Upouštění přehrady v Husinci na Prachaticku.

"Voda odtéká rychlostí 16 kubíků za sekundu, přitéká 29 kubíků," informoval před 14. hodinou starosta obce Husinec Robert Klesner iDNES.cz. Situace zůstala stejná i v podvečer, po 18. hodině. "Ještě zdaleka nejsme za vodou, podařilo se ale přetékání zabránit," poznamenal s úsměvem Klesner. Právě množství přetékající vody přes korunu hráze by mohlo ohrozit obce pod nádrží.

Husinec k nim patří, proto se na odtékající vodu občané připravovali ve spolupráci s hasiči. "Lidem jsme řekli, aby si zabezpečili majetek, i když by se řeka měla udržet v korytě. S pytlováním pomáhali hasiči," uvedl husinecký zastupitel Radek Malec.

Šipka ukazuje na přehradu Husinec, kterou začnou vodohospodáři kvůli velké vodě upouštět

Mapu zvětšíte kliknutím. Zdroj: Mapy © PLANstudio

Povodňová komise se sešla také v Českých Budějovicích. "Důvodem ke svolání komisí byla žádost Povodí Vltavy o zvýšení odtoku z vodního díla Římov na 65 m3 za sekundu, které by mělo být dosaženo dnes odpoledne. Aktuálně odtéká asi 50 kubíků," uvedl primátor Juraj Thoma.

Zástupci obcí na Malši ale byli ujištěni, že touto manipulací nedojde k ohrožení obytných domů. Odtok zvyšovalo také Lipno. Ze současných dvaceti kubíků za sekundu na třicet. Zítra pak bude vypouštět o dalších deset za sekundu víc.

Říčka Černá se v Benešově vrátila do koryta, pohotovost ale trvá

Nejhorší situace byla včera ve městě Benešov nad Černou. Říčka sesbírala vodu z hor, k tomu se přidaly přeháňky a koryto jí nestačilo. "Řeka sahá po okraj koryta. Sice prší, jsou to ale jen přeháňky," informovala starostka obce, kde se během včerejška voda dostala do jednoho domu a do sklepů, Veronika Korchová. Pohotovost ale v Benešově trvá.

PROFILY VODNÍCH TOKŮ

Výšku hladin sledujte také na webu vodohospodářů

Voda také zaplavila a zneprůjezdnila některé silnice. Uzavřela cestu z Bavorova do Netolic na Prachaticku, z Ličova do Děkanských Skalin a křižovatku silnic u obce Desky na Českokrumlovsku, informovalo ČTK Národní dopravní informační centrum Ředitelství silnic a dálnic ČR.

Sever Moravy a Slezsko hlásí vzestup hladin

Hladiny řek přes den stoupaly v Moravskoslezském a Olomouckém kraji. Na sedmi místech platí první stupeň povodňové aktivity, tedy stav bdělosti. "Tři stupně bdělosti jsou na Opavě, po jednom na Lučině, Bělé, Hvozdnici a Vidnavce," řekl mluvčí Povodí Odry Čestmír Vlček. "Čekáme, že vzhledem k předpovědi by hladiny mohly ještě stoupnout," doplnil.

Očekává se, že zde do čtvrtka naprší kolem 30 milimetrů srážek, což podle Vlčka nebude mít drastické dopady na oblast. "Ale v Jeseníkách se očekává až 50 milimetrů," varoval s tím, že na Vidnavce nebo Bělé by se během noci stupně povodňové aktivity mohly zvednout.

Předpověď počasí Aktuální předpověď počasí:
pocasi.idnes.cz
Předpověď počasí

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue