Úterý 27. října 2020, svátek má Šarlota, Zoja, Zoe
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Úterý 27. října 2020 Šarlota, Zoja, Zoe

VIDEO: V největší české nemocnici vozí jídlo pacientům „želvy“

  13:20
Fakultní nemocnice Motol je největší nemocnice v České republice. Denně tu kuchařky připravují stravu pro více než 1 700 pacientů. Zřejmě i proto zdejší kuchyně hodně připomíná moderní výrobní halu v továrně. A to jak důrazem na čistotu, tak i zařízeními, která se tu používají. Neodmyslitelnými pomocníky jsou zdejší roboti.

Sice se jim v Motole říká želvy, ale opravdové želvy by jim rychlost mohly závidět. Oceloví roboti si přezdívku vyfasovali zřejmě spíše kvůli tvaru a tichému pohybu. Zadání mají jasné - dopravit co nejrychleji jídlo k pacientům na určené oddělení. 

„Máme jich tady asi pětatřicet a jezdí permanentně. V tuto chvíli obstarávají i všechno ostatní - prádelnu, sterilku..., ale jakmile bude čas výdeje jídla, tak má kuchyň prioritu. Pak vozí jenom jídlo, aby se co nejrychleji dostalo na oddělení,“ vysvětluje v dalším díle seriálu Jídlo v nemocnicích zdejší nutriční terapeutka Ludmila Sladká, která tu pracuje už sedmnáct let.

V kuchyni na želvy naloží vyhřívané skříně s pokrmy, zadají cílovou adresu a roboti už bez asistence vyrazí tunely pod nemocnicí na oddělení. Kolize nehrozí. V zatáčkách sami zpomalí, před překážkou zastaví, umí i bez asistence najet do výtahu. A když pacienti dojedí, odvezou želvy špinavé nádobí zpět do kuchyně.

V Motole mají pacienti na výběr ze dvou jídel

Ovšem bez lidské síly se motolská kuchyně samozřejmě neobejde. Každý den tu zaměstnanci musí zpracovat sto dvacet kilogramů masa, případně stejné množství zeleniny, a k tomu zhruba dvě stě padesát kilogramů brambor.

Fotogalerie

Pracuje se tu na dvě směny, dlouhý a krátký týden, a na každé směně je deset kuchařů. Další desítky lidí z externí firmy všude kolem pomáhají s pomocnými pracemi. „Na kuchyni začínají v půl šesté. Převezmou vyfasované zboží z předešlého dne a dofasují si maso. Založí si jednotlivé pokrmy a pak je v půl sedmé snídaně. Ta je za hodinu vydaná a do deseti hodin se dovařují pokrmy, smaží se, krájí se, vše co je na oběd potřeba,“ popisuje dopolední režim nutriční terapeutka Ludmila Sladká.

Podobně jako ve většině nemocnic, i tady musí celodenní jídlo pro pacienta uvařit za cenu do 69 korun. V čem se ale Motol naopak od ostatních špitálů liší, je to, že dává pacientům na výběr. Přes obědy a večeře si už čtyři roky můžou volit ze dvou jídel. Motol tím však sleduje stejný cíl, kterého se snaží dosáhnout i jinde - aby co nejvíce pacientů svůj pokrm snědlo.

Talíře v nemocnici zrušili. Z kuchyně k pacientům je to totiž do kopce

„Právě proto máme vždy jedno jídlo klasické a druhé takové zdravější. Například pohanku, jáhly a tak podobě. A lidé si skutečně i ty zdravější pokrmy vybírají. Pravda ale je, že nejoblíbenější je stále řízek, co si budeme povídat,“ říká Sladká. Z šesti set pacientů, kteří mají racionální dietu a tudíž se jich možnost výběru týká, si běžně zdravější jídlo dá asi tak třetina. Podle Sladké jde většinou o mladší pacienty.

„Už proto bych se v případě, že bychom podávali jen jedno jídlo, neodvážila například jáhly nebo kuskus do jídelníčku dát. Minimálně bych si to hodně rozmýšlela a podobné jídlo by tam bylo třeba jen jednou týdně,“ vysvětluje obtíže při přípravě jídelníčku Sladká. Přiznává, že příprava dvou jídel je náročnější, ale pacienti si to velmi pochvalují.

Jídlo v nemocnicích

Proč v nemocnicích dostáváme k jídlu právě to, co dostáváme? Jak pacientům chutná? Proč strava v nemocnicích vždy neodpovídá doporučením zdravé výživy? Jak nutriční specialisté odůvodňují třeba smažená jídla pro pacienty? Kolik peněz strava stojí? 

Odpovědi na tyto a další otázky hledáme v seriálu iDNES.cz Jídlo v nemocnicích. Navštívili jsme nemocniční kuchyně, mluvili s řadou odborníků. Přečtěte si, co vše jsme o nemocničním stravování zjistili.

Nadstandard si platí málokdo

Krom toho v Motole nabízejí pacientům nadstandardní menu. V něm si mohou vybírat u každého ze čtyř chodů z nabídky pěti jídel. Za to si ale pacienti samozřejmě musí připlatit, denně vyjde na dvě stě korun.

Překvapivě si však nadstandard z 1 700 pacientů příliš mnoho lidí neobjednává. „Dnes děláme nadstandardů pět, jinde deset až patnáct,“ říká Sladká. Zdali je to tím, že zdejší kuchyně vaří dobře i běžné menu, nebo spíše tím, že pacienti za jídlo nechtějí platit, si nutriční specialistka netroufala odhadnout. „Ráda bych si myslela, že je správně ta první možnost,“ dodala.

SMLSALOVINY aneb jak žít a přežít

Sledovat další díly na iDNES.tv
Autor:
  • Nejčtenější

Vláda uzavřela maloobchod a služby, omezila pohyb na nákup a práci

Vláda se na mimořádném jednání rozhodla, že od čtvrtka od 6 hodin uzavře maloobchody a služby, s výjimkou prodejen se...

Vláda zakázala vycházení po 21:00, omezila obchody a v neděli je zavřela

Lidé od středy 28. října nesmí chodit ven po deváté hodině večer, rozhodla vláda. Zákaz platí vždy do 4:59 ráno a to až...

Prymula odmítl rezignovat navzdory Babišově výzvě. Ať mě odvolá, míní

Ministr zdravotnictví Roman Prymula odmítl přijmout výzvu premiéra Andreje Babiše, aby rezignoval za pochybení, kterého...

Bez roušky a v restauraci. Prymula porušil zákazy, opozice žádá rezignaci

Ministra zdravotnictví Romana Prymulu přistihli reportéři Blesku ve středu v noci u jedné z pražských restaurací. Podle...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Špička epidemie 11. listopadu, opatření zpřísníme, řekl Prymula poslancům

Vrchol druhé vlny epidemie koronaviru v Česku přijde okolo 11. listopadu, řekl poslancům ministr zdravotnictví Roman...

Po čtyřicítce žijeme na vypůjčený čas, říká lékař David Sedmera

Premium Lidské tělo je velmi přesný a dokonalý mechanismus. V některých směrech až zázračný. Proč je však uspořádání těla...

Jak vyležet ‚lehký covid‘. Praktičtí lékaři radí, jak na samoléčbu

Premium Tak jako jiné virózy i obávaný covid-19, pokud zaútočí jen v mírné či střední síle, se musí doma prostě a jednoduše...

Shromáždění vlastníků jsou kvůli pandemii v ohrožení. Právník radí, co dělat

Premium Vyhlášení nouzového stavu komplikuje situaci společenstvím vlastníků bytových jednotek. Do konce roku musí totiž výbory...

  • Další z rubriky

Hackeři odesílají falešné SMS o testech na covid. Zneužili jméno VFN

Pražská Všeobecná fakultní nemocnice na svém Facebooku varovala před podvodnými textovými zprávami o výsledku testů na...

Vláda zakázala vycházení po 21:00, omezila obchody a v neděli je zavřela

Lidé od středy 28. října nesmí chodit ven po deváté hodině večer, rozhodla vláda. Zákaz platí vždy do 4:59 ráno a to až...

PŘEHLEDNĚ: Noční zákaz vycházení, uzavření prodejen. Co vše vláda nařídila?

Kvůli stále rostoucímu trendu nových případů vláda v pondělí znovu zpřísnila opatření proti šíření koronaviru. Od...

Kabinet je zřejmě v panice a komunikuje pomalu, hodnotí opozice nová opatření

Proti novým vládním opatřením, které začnou platit od středy, se na sociálních sítích vyhradili opoziční politici....

Nepanikařte, ale buďte opatrní. Osm znaků, že jste mohli prodělat covid-19

Druhá vlna koronavirové krize udělala z Česka, které tu první zvládlo celkem dobře, odpadlíka. Snad každý se bojí. Jsem...

Cukrářka Iveta Fabešová se rozvádí. Přišla o své provozovny

Cukrářka Iveta Fabešová (36) se na sociálních sítích svým fanouškům svěřila, že se s manželem rozvádějí. Kvůli tomu...

Česko dál padá do covidové propasti. Má nejvíce případů i úmrtí na světě

Česko se pevně usadilo na špičce světových koronavirových statistik. Již delší dobu jsme mezi zeměmi, které mají...

V 47 letech zemřela herečka Daniela Krhutová, pohádková Marie Růžička

Po dlouhé nemoci zemřela herečka a zpěvačka Daniela Krhutová, bylo jí 47 let. Její nejznámější rolí byla Marie Růžička...

Na porod jsem se těšila, ale všechno bylo jinak, říká Míša z Malých lásek

Za jedenáct let pomohla porodní asistentka Michaela Malotinová na svět asi sedmi tisícům dětí. První minuty života...