Vánoční pošta na Božím Daru.

Vánoční pošta na Božím Daru. - Marek Smitka bude až do 23. prosince označovat došlé dopisy a pohlednice ježíškovským razítkem. | foto: Václav Šlauf, MAFRA

„Ježíšek“ na Božím Daru začal opět razítkovat přání a pohledy

  • 10
Beztrestně smí otvírat cizí psaní poštmistr Marek Smitka v Krušnohorském Božím Daru jen jedou ročně - před Vánocemi na jediné nebeské poště v Česku. Dopisy dětí, které si píší Ježíškovi o dárky, jsou totiž veřejným tajemstvím. Otevírat je, ale také razítkovat došlá přání, bude Smitka až do 23. prosince.

"Je to jediný okamžik, kdy pošta čte dopisy od dětí a může je i komentovat. Obecně totiž pošta nesmí znát obsah jakýchkoliv zásilek," říká mluvčí České pošty Ivo Mravinac.

Na poštu na krušnohorském Božím Daru automaticky putují všechna psaníčka adresovaná nebi či Ježíškovi.

Vánoční pošta na Božím Daru.

Jen první dva roky - v letech 1994 a 1995 - zkoušel poštovní Ježíšek z nejvýše položené pošty v Božím Daru dětem odpovídat. Nyní dopisy, v nichž si děti píší o dárky, jen otevírá. Na víc Ježíškovi nezbývá sil, protože Vánoční pošta, se kterou přišlo v roce 1994 generální ředitelství České pošty, se mezi lidmi uchytila.

Razítko vánoční pošty na Božím Daru.Někdy bývají seznamy vánočních přání neveselé čtení. Jedna tělesně postižená dívka například napsala Ježíškovi, že chce poznat jinou lásku než tu od maminky. Jiný chlapec se svěřil, že rodiče nemají moc penízků. Proto si přeje, aby jim Ježíšek přinesl něco hezkého.

"Děti se trochu změnily. Zatím otevírám za Ježíška samé dopisy s přáním na nadílku z elektroniky. Lásku nechce nikdo. Jeden dětský pisatel požaduje od Ježíška pod stromeček šest milionů korun," vysvětlil Smitka.

Vánoční pošta na Božím Daru.

Jeho hlavní povinností je ode dneška až do 23. prosince osm hodin denně razítkovat pohledy a vánoční přání příležitostným poštovním razítkem. Obzvláště si dává záležet na razítku pro filatelisty. Svou povinnost nesvěří ani mamince Anně a sestře Iloně, které mu s razítkováním metráků zásilek pomáhají.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video