Ústecký podnikatel Tomáš Horáček kšeftoval pod ochrannou rukou kraje

  0:32
Krajští manažeři středočeských nemocnic varovali před ovlivňováním zakázek, které vedení kraje přecházelo. Středočeští radní ignorovali i to, že lobbistu Tomáše Horáčka dlouhodobě prosazoval generální sekretář nemocnic Zbyněk Chotěborský, který měl přitom na transparentnost zakázek dohlížet.

Tomáš Horáček na snímku z roku 2011 | foto: Martin AdamecMAFRA

Pro hejtmanku Jaroslavu Pokornou Jermanovou (ANO) je to mimořádně citlivé téma. Policisté před čtvrt rokem po masivním zásahu poslali do vazby lobbistu Tomáše Horáčka a obvinili ho mimo jiné i z manipulace s veřejnými zakázkami ve středočeských zdravotnických zařízeních, která pod hejtmanku spadají. 

S Horáčkem přitom spolupracovala přímo sestra Jermanové Pavlína Kuncová, která kvůli tomu nejenom skončila u výslechu, ale policie u ní dělala i domovní prohlídku. Jermanová přesto odmítá, že by o ovlivňování zakázek ve prospěch lobbisty v minulosti cokoliv věděla.

Pátrání MF DNES však ukazuje, že vedení kraje na působení Horáčka měsíce před policejním zásahem opakovaně upozorňovali vysoce postavení pracovníci hned několika krajských nemocnic. Přesto kraj nezasáhl. Redakce zjistila, že krajští radní ignorovali i to, že Horáčka tvrdě prosazoval muž, kterého hejtmanství do nemocnic dosadilo právě proto, aby regulérnost zakázek hlídal.

Dnes už bývalého generálního sekretáře Asociace středočeských nemocnic a také bývalého člena představenstev všech pěti krajských špitálů Zbyňka Chotěborského odvolala Jermanová po textu MF DNES, který na jeho propojení na Horáčka upozorňoval. Týden po policejním zásahu. A středočeský radní pro zdravotnictví Robert Bezděk (ANO) tehdy uvedl, že o spojení Horáčka a Chotěborského kraj nevěděl. 

Zbyněk Chotěborský

„Chtěl bych důrazně konstatovat, že se ani jeden z ředitelů nemocnic na vedení kraje ani na mne v minulosti s takovou informací neobrátil. Nikdo nám neřekl, že jsou ředitelé tlačeni k úpravě veřejných zakázek. Nerozumím, proč tak neučinili,“ prohlásil. Za oficiální důvod odvolání Chotěborského označil neshody a komunikační problémy. 

Toto prohlášení vyvolalo mezi řediteli pobouření. Pracovníci krajských nemocnic přitom jsou ochotni mluvit jen pod příslibem anonymity, protože se obávají postihu ze strany vedení hejtmanství.

Přikazoval měnit dokumentaci

Působení Chotěborského však dobře ilustruje e-mail, který putoval na hejtmanství měsíce před zatčením Horáčka. Prosbu o radu, jak postupovat „v poměrně nepříjemné situaci“, odeslalo vedení kolínské nemocnice do e-mailové schránky radního Bezděka v březnu. Pod e-mailem je podepsán ředitel nemocnice Petr Chudomel, odeslal ho ekonomický náměstek nemocnice Roman Uhlík. Muži v něm Bezděkovi popisují snahu Chotěborského změnit již představenstvem schválenou zadávací dokumentaci k zakázce na ultrazvuky v hodnotě téměř pěti a půl milionu korun.

Vodili nás za Horáčkem, stěžují si šéfové nemocnic

Podmínky zakázky nejprve schválilo představenstvo nemocnice. Chotěborský ale následně bez jeho vědomí administrativní pracovnici nemocnice přikazoval udělat změny v dokumentaci. 

„Podle našeho názoru byl postup pana Chotěborského velmi nestandardní. Takto by obešel členy představenstva, protože ti schválili v dobré víře zadávací dokumentaci, která by pak byla následně bez vědomí orgánů společnosti změněna a poté soutěžena,“ stojí v e-mailové korespondenci z Kolína. Zmíněna je i obava vedení, že v případě uskutečnění (ovlivněné) zakázky by se dostali jak předseda představenstva, tak ostatní lidé z vedení do podezření z manipulace. 

„Zakázka byla Chotěborským specifikovaná na jednu firmu,“ řekl k incidentu MF DNES vysoce postavený manažer nemocnice, který si přál zůstat v anonymitě. „Od nás o snahách ovlivňovat zakázky na kraji věděli. Zůstalo to ale bez reakce,“ dodal.

„Standardně jsem připomínkoval zadávací dokumentaci tak jako každý,“ bránil se už dříve námitkám proti svému postupu Chotěborský.

Středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová

Radní pro zdravotnictví Bezděk přitom na přístupu Chotěborského nevidí nic nestandardního. „Z titulu výkonu své funkce měl právo a i povinnost se vyjadřovat ke všem zadávacím dokumentacím, které byly schvalovány jednotlivými představenstvy, tedy měl možnost a i právo navrhovat jejich změny, pokud se domníval, že nejsou v pořádku,“ řekl Bezděk s tím, že ani neinformoval Jermanovou, protože k tomu nebyl důvod.

„Dostaly se ke mně pouze stížnosti na styl komunikace pana Chotěborského. Požádala jsem pana radního, aby tomu věnoval pozornost,“ odpověděla Jermanová stručně.

Kauza pražských nemocnic

Tomáše Horáčka považují kriminalisté za ústřední postavu rozsáhlé kauzy údajné korupce a vydírání. Policie už koncem června zasahovala mimo jiné v pražské Nemocnici Na Bulovce a na Františku.

Celkem obvinila devět lidí, a to včetně ředitelů obou nemocnic.

Horáček i šéfka Bulovky Andrea Vrbovská zůstávají ve vazbě.

Není to přitom zdaleka jediný případ, kdy Chotěborský na vedení krajských nemocnic tlačil. MF DNES má k dispozici také naskenovaný přepis konverzace mezi Chotěborským a pracovníky kladenské nemocnice. Těmi se podle informací redakce také zabývá policie. 

Z e-mailů, které zaslal Chotěborský, vyplývá, že pracovníkům kladenské nemocnice podsouval změněnou zadávací dokumentaci k veřejné zakázce na pojízdné rentgeny. Zakázka byla následně zveřejněna i s těmito úpravami. Nemocnice později zjistila, že vyhovět všem požadavkům může pořádně jen jedna firma, která však nabízela rentgeny o 2,5 milionu dráž. A tak zakázku zrušila.

Prokazatelné jsou také blízké kontakty Chotěborského s nyní stíhaným Horáčkem. MF DNES už v polovině června zdokumentovala schůzku v pražském nákupním centru Chodov. Chotěborský tam Horáčka přivedl na sezení s pracovníkem benešovské nemocnice.

„Mohu potvrdit, že se moji podřízení zúčastnili několika schůzek, na něž přišel Chotěborský společně s Horáčkem,“ potvrdil ředitel benešovské nemocnice Roman Mrva. Podle svědectví třetího účastníka schůzky na ní Horáček s Chotěborským tlačili, aby technické záležitosti vypisovaných řízení byly upraveny podle jejich představ.

Nedůvěra v politické vedení kraje měla nakonec dohru a vedení nemocnic se rozhodlo řešit situaci po jiné ose. Sešli se přímo s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem (ANO). Ke schůzce došlo těsně před zásahem policie na konci června. Zúčastnili se jí mimo jiné ředitel nemocnice v Benešově Roman Mrva, ředitel mladoboleslavské Klaudiánovy nemocnice Ladislav Řípa a jeden z představitelů kladenské nemocnice.

Nejlepší přehled

Zbyněk Chotěborský se dostal do funkce generálního sekretáře Asociace středočeských nemocnic loni v listopadu. Tehdy šéfovala středočeskému zdravotnictví Jaroslava Němcová (ANO), pozdější ministryně práce, která měla k Horáčkovi rovněž blízko, ačkoli to sama odmítá. 

Výběrové řízení bylo vypsáno 30. října, o týden později byl už Chotěborský jmenován do funkce, když se nikdo jiný nepřihlásil. Následně byl na rozdíl od svého předchůdce jmenován i do představenstev všech pěti středočeských nemocnic, takže měl o schvalovaných zakázkách detailní přehled.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Všechny zabijte, vyzval Islámský stát k útokům na čtvrtfinále Ligy mistrů

9. dubna 2024  12:33,  aktualizováno  15:43

Teroristická organizace Islámský stát (IS) zveřejnila výhružnou ilustraci, ve které vyzývá k útokům...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Poslanci budou řešit regulaci návykových látek a zákaz jejich prodeje dětem

16. dubna 2024  5:38

Změnou zákona o návykových látkách s pravidly pro nakládání s látkami typu kratom nebo konopí s...

ANALÝZA: Izrael měl na výběr dvě varianty reakce na útok. Obě špatné

16. dubna 2024

Premium Izrael měl dvě základní možnosti, jak odpovědět na íránský útok, obě jsou špatné. Z gauče se to...

Češi znovu kupují byty. Poptávka roste o desítky procent, ceny šplhají vzhůru

16. dubna 2024

Premium Trh s nemovitostmi, který ochladl vlivem rostoucích úroků a cen energií, se opět zahřívá. Poptávka...

Česko je skvělý spojenec, chválil Biden. S Fialou probral Ukrajinu, Írán i reaktory

15. dubna 2024  20:35,  aktualizováno  23:11

Od zvláštní reportérky v USA Americký Joe Biden přijal premiéra Petra Fialu v Oválné pracovně Bílého domu. Prohlásil, že...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Čechy poznám podle outdoorové módy. Nosí ji bohužel i ženy, říká Kerekes

Vica Kerekes (43) si postěžovala na to, že Češi nosí outdoorové oblečení často i na místa, která k tomu nejsou vhodná...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Roman Šebrle ukázal novou lásku, s kolegyní z práce vyrazili do Málagy

Roman Šebrle (49) je po čase opět šťastně zadaný. Jeho partnerka se na Instagramu pochlubila společnou fotkou z...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...