Policie prověřuje vyšetřovací verzi, že jedovatý alkohol má původ v nemrznoucích kapalinách z Polska (ilustrační foto).

Policie prověřuje vyšetřovací verzi, že jedovatý alkohol má původ v nemrznoucích kapalinách z Polska (ilustrační foto). | foto: SXC.hu

Metanol může pocházet ze směsí do ostřikovačů z Polska, míní policie

  • 1797
Jedovatý metylalkohol, který zabíjí v Česku, může mít původ ve směsích do ostřikovačů z Polska. Policisté to prověřují jako jednu z vyšetřovacích verzí, potvrdil šéf policejního týmu Metyl Václav Kučera. V neděli večer zemřela na otravu žena v Ostravě a počet obětí metanolu se tím zvýšil na 20.

"Je to jedna z verzí, po které jdeme," potvrdil iDNES.cz Kučera. Policie na případu podle něj spolupracuje s kolegy z Polska i dalších sousedních zemí. Jako jednu z vyšetřovacích verzí nemrznoucí kapalinu z Polska označil v Lidových novinách i náměstek ministra vnitra Jaroslav Hruška.

"Přesně tento scénář byl obsahem toho, co jsme policii předávali jako náš odborný názor," uvedl výkonný ředitel Unie výrobců a dovozců lihovin Vladimír Steiner. Organizované skupiny údajně pomocí sava dokážou ze směsi do ostřikovačů získat líh.

Polská policie ale podle ČTK tuto vyšetřovací verzi nepotvrdila. "Já ty informace považuji za fámu. Zatím nic nenasvědčuje tomu, že by zdroj toho alkoholu byl v Polsku," řekl polské agentuře PAP mluvčí policejního prezidenta Mariusz Sokolowski.

Hlavní polský hygienik Marek Posobkiewicz v neděli zakázal obchodování s tvrdým alkoholem z Česka. V pondělí televizi TVN24 řekl, že ve většině případů otravy metanolem v Polsku se jedná o lidi, kteří vypili právě směs do ostřikovačů. Polské úřady v poslední době zaznamenaly čtyři smrtelné otravy metanolem, dalších více než deset lidí kvůli tomu má zdravotní problémy.

Smrtící metanol

V Polsku od roku 2010, kdy EU povolila používání jedovatého, ale lacinějšího metanolu pro směsi do ostřikovačů, zahynuly po požití alkoholu vyrobeného z těchto směsí desítky lidí. Polský deník Gazeta Wyborcza už v červenci upozorňoval, že kvůli snaze ušetřit se do směsí přidává stále více jedovatého metanolu. 

Jedovatý alkohol si v České republice vyžádal už dvacet obětí. Ve Fakultní nemocnici Ostrava v neděli večer zemřela žena, která se otrávila metanolem v Českém Těšíně (více zde).

Obviněných kvůli metanolu je v pondělí ráno již 23, řekl Kučera iDNES.cz. "Ve vyšetřování pokračujeme, údaje verifikujeme a uvidíme, jaký bude posun," uvedl šéf policejního týmu.

Policejní prezident Martin Červíček také rozhodl o rozšíření týmu Metyl o zástupce jednotlivých krajských ředitelství. "Vyšetřování bude komplexně nasměrováno k verzím, které považujeme za velmi pravděpodobné," uvedl Červíček. Podle něj existuje řada skutečností, které případy z jednotlivých krajů propojují.

V Moravských Budějovicích našla policie asi 1 500 litrů nelegálně pořízeného alkoholu. Byly tam i etikety AB Style a Likérky Drak. Alkohol se bude zkoumat.

Od pátečního večera trvá v České republice zákaz prodeje lihovin obsahující více než 20 procent alkoholu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue