Ilustrační foto.

Ilustrační foto. | foto: David Port, MF DNES

Jedničkou zelené kandidátky v Pardubickém kraji bude Vařechová

  • 9
Zelené povede do předčasných parlamentních voleb v Pardubickém kraji místopředsedkyně krajské rady Leona Vařechová. O čelní místo soupeřila s Karlem Rýdlem, který nakonec skončil druhý. Svého lídra volili i delegáti na severu Moravy. Jedničkou by měla být Jana Lorencová, svoji kandidaturu však ještě nepotvrdila.

Vařechová pracuje jako hygienička v Pardubicích. Rýdl, který není členem strany, je proděkanem Fakulty filozofické Univerzity Pardubice.

Třetím na kandidátce bude Jiří Malík, který je členem krajské a republikové rady a v Pardubicích vlastní restauraci a prodejnu se zdravou výživou.

Podle manažera Miroslava Hovorky patří k nejaktivnějším členům v kraji. Na čtvrtém místě bude Jitka Dosoudilová, která pracuje v pardubické pobočce ministerstva životního prostředí. Pětici uzavírá pardubický zastupitel Jan Linhart.

Vařechová se v podzimních volbách utká s poslancem ČSSD Miroslavem Váňou a poslancem ODS Danielem Petruškou. Lidovce povede náměstek hejtmana a bývalý první místopředseda strany Roman Línek, KSČM nominovala na první místo kandidátky dosavadního poslance Václava Snopka.

Zelení z Pardubického kraje svého kandidáta v parlamentu nemají, krajský předseda Pavel Křivka v minulých volbách neuspěl. Navíc nedávno ze strany vystoupil. - čtěte Zelené už opustili tři regionální lídři. Vedení nás neposlouchá, tvrdí.

V posledních krajských volbách se Strana zelených do zastupitelstva ani nedostala, stejně jako ve všech ostatních krajích. V regionu získala jen 2,4 procenta hlasů. Pětiprocentní hranici nepřekročila ani v letošních volbách do Evropského parlamentu.

Sever Moravy by měla vést novinářka Lorencová

Na severomoravské kandidátce by měla první místo obsadit novinářka Jana Lorencová, která však může svou kandidaturu z vážných důvodů potvrdit až během příštího týdne. Volební jednička je tak dosud nejasná, řekl úřadující krajský předseda Jiří Dlabaja bez dalších podrobností.

Druhé místo na kandidátce zaujal člen předsednictva strany Ladislav Vrchovský a hned za ním skončil pražský zastupitel Matěj Stropnický.

Pokud Lorencová kandidaturu přijme, bude mít ve volbách za soupeře bývalého náměstka hejtmana a nynějšího opozičního krajského zastupitele Pavla Drobila z ODS a dosavadního místopředsedu sněmovny Lubomíra Zaorálka za ČSSD. KSČM povede do voleb v kraji poslankyně Kateřina Konečná a lidovce poslanec Jiří Carbol.

Zelení začali s nominačními konferencemi nejpozději ze všech parlamentních stran. Dosud schválili kandidátky a zvolili lídry v kraji Královéhradeckém, Karlovarském, Zlínském, Jihočeském a v Praze.

V sobotu si krajské orgány zvolily jedničky kandidátek také na jihu Moravy a ve středních Čechách. V Jihomoravském kraji se s Mirkem Topolánkem z ODS a Bohuslavem Sobotkou z ČSSD utká předseda zelených Ondřej Liška. Ve Středočeském kraji delegáti zvolili lídrem přírodovědce Jiřího Janatu. - přečtěte si Liška se ve volbách postaví Sobotkovi a Topolánkovi, rozhodli krajští delegáti.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video