Nastupuje další vlna covidu, řekl Vojtěch. Může dojít na testování ve firmách

  • 1490
Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch oznámil, že i do Česka přichází další vlna koronaviru. „Data ukazují nástup další vlny,“ řekl poslancům ze zdravotního výboru. „Počty hospitalizací jsou nižší než v loňském roce, to nám dává naději, že počet hospitalizací nebude korelovat s počtem nakažených,“ uvedl Vojtěch.

„Nepředpokládáme, že bychom přistoupili k nějakému lockdownu,“ prohlásil Vojtěch.

Počítá s tím, že jeho ministerstvo bude v boji s covidem využívat hlavně „režimová opatření“ – cestu ochrany dýchacích cest. Respirátory nyní lidé musí nosit ve veřejné dopravě či v obchodech.

Při počtu nakažených 75 na 100 tisíc lidí by bylo znovu povinné testování ve firmách

Pokud by se počet nakažených vyhoupl na 75 na 100 tisíc obyvatel, mohlo by být podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha obnoveno povinné testování zaměstnanců ve firmách.

Jako příklad možného opatření v případě negativního vývoje covidu zmínil před novináři možnost povinného nošení ochrany dýchacích cest i na pracovišti.

Při nejhorším scénáři by se výrazně omezil provoz restaurací a obchodů. „Restaurace by mohly být jen pro předem rezervované nebo obchody formou ‚click and collect‘,“ uvedla hlavní hygienička Pavla Svrčinová. Znamená to, že by bylo možné si jen v obchodech vyzvedávat předem objednané zboží. Jde podle ní o návrh, který ministerstvo dopracovává.

Podle aktuálních čísel v úterý přibylo 588 nakažených koronavirem, jde o nejvyšší denní nárůst od 25. května. Mezi nakaženými je 75 až 80 procent neočkovaných. Což znamená, že se nákaza šíří i mezi očkovanými, kteří cíleně testováni nejsou, pokud nejsou vytrasováni či nejsou natolik nemocní, že vyhledají lékaře.

„Očkování je jedinou šancí, jak zabránit šíření nákazy,“ říká ale Vojtěch.

Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek řekl poslancům, že na JIP nyní s covidem leží hlavně starší a neočkování pacienti s přidruženými nemocemi, takzvanými komorbiditami.

Ve druhé polovině září by mohlo být v nemocnicích i více než 500 pacientů s covidem, vyplynulo z predikcí ÚZIS, které Dušek představil poslancům. Podle ministra Vojtěcha jde o nejrizikovější ze tří možných scénářů, nyní se epidemie vyvíjí podle prostředního a je hospitalizovaných 89 lidí, z toho 26 z nich na jednotkách intenzivní péče.

Osmdesát procent nakažených s covid-19 má variantu koronaviru Delta, zhruba u pětiny nakažených se objevily nové mutace, řekla ve Sněmovně hlavní hygienička Pavla Svrčinová.

Jsme lépe připraveni, prohlásil Babiš

„Epidemie je tady znovu a ta čísla porostou,“ připustil v Rozstřelu iDNES.cz také premiér Andrej Babiš. Za problém považuje, že je stále ještě bezmála 400 tisíc lidí nad 60 let, kteří nebyli dosud očkování.

„Jsme lépe připraveni, žádný lockdown nebude,“ prohlásil Babiš.  Za problém považuje, že je stále ještě okolo 400 tisíc lidí nad 60 let, kteří nebyli dosud očkování.

Testování na covid ve školách po tomto týdnu v celé republice skončí, řekl Vojtěch. „Máme za sebou dvě vlny testování. Nedošlo k žádné eskalaci počtu nakažených,“ uvedli před poslanci zdravotního výboru.

„Uzavření škol nehrozí,“ řekl ve středu Babiš v pořadu Rozstřel portálu iDNES.cz.

Protilátky nerovná se imunita, řekla poslancům Vojtěchova náměstkyně Vašáková

Dalším z bodů jednání zdravotního výboru je problematika uznávání protilátek po prodělané nemoci covid-19. 

„Vylučovat protilátkovou imunitu je nesmysl,“ řekl lidovecký poslanec Vít Kaňkovský. Na to, aby ministerstvo stanovilo hladinu protilátek, která by byla po jistou dobu uznávána jako dostatečná pro ochranu před koronavirem, apelovala místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová.

Zdrženlivá k uznávání protilátek proti covidu je náměstkyně ministra zdravotnictví Martina Koziar Vašáková. „Protilátky nerovná se imunita,“ řekla poslancům Vašáková. „Pokud nevíme, jaká hladina protilátek je správná, je zbytečné, aby si lidé měření protilátek platili,“ prohlásila. Nejlepší imunitu proti covidu má podle ní ten, když se po prodělání nemoci nechá ještě očkovat.

Ministr Vojtěch přitom v neděli v ČT řekl, že uvažuje v kontextu posledního rozhodnutí Nejvyššího správního soudu o uznávání protilátek na covid-19 jako alternativy v očkování, negativnímu testu či prodělanému covidu v posledních 180 dnech.

Uznávání protilátek podporují premiér Babiš i vicepremiér Jan Hamáček. „Vyšla studie v Izraeli, která jednoznačně říká, že získaná přirozená imunita po překonání covidu samozřejmě je možná účinnější než očkování,“ řekl minulý týden Babiš. Bylo by podle něj dobře, kdyby ministerstvo zdravotnictví si v tom konečně udělalo jasno.

Čtvrtá dávka očkování? Mluví se o ní jenom v Izraeli, řekl Vojtěch

Ještě v září, konkrétně 20. září se mohou hlásit k očkování třetí dávkou ti, kteří mají dokončené očkování minimálně osm měsíců.

„Doporučujeme to těm rizikovým,“ řekl poslancům ministr Vojtěch.

Komunistka Hana Aulická Jírovcová se ho zeptala, zda ministerstvo zdravotnictví počítá i se čtvrtou dávkou očkování. „Pokud jde o čtvrtou dávku očkování, mluví se o ní jen v Izraeli, Samozřejmě se to stát může. Neví to nikdo na světě,“ opáčil jí Vojtěch. O čtvrté dávce se nicméně hovoří již také například ve Spojených státech.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video