Od července v dopravě postačí rouška, chce Vojtěch. Stát uzná očkování z ciziny

  • 364
Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch příští týden vládě navrhne, aby lidé mohli od 1. července ve veřejné dopravě nosit nejen respirátory, ale také chirurgické roušky. "Myslím, že si to můžeme dovolit," řekl po jednání vlády Vojtěch. Uznávány ale nebudou různé po domácku vyráběné roušky.

Navrhnout se to Vojtěch rozhodl, i když na tom mezi epidemiology není shoda.

Českým občanům bude podle ministra uznáváno i očkování, které získali ve třetích zemích, pokud jde o vakcínu, která má souhlas Evropské agentury pro léčivé přípravky.

Platit to má od 1. července. Týkat se to bude i třeba českých sportovců v zámoří očkovaných vakcínou od Pfizer/BioNTech.

Osoby, které podstoupily vakcinaci v zahraničí, byly dosud podle ochranného opatření ministerstva zdravotnictví považovány za nenaočkované.

Rozvolnění v kultuře bude rychlejší

Vláda se rozhodla urychlit o rozvolňování v oblasti kultury. Uvnitř budou moci být na akci dva tisíce lidí a venku pět tisíc lidí už od 26. června, ne až od 1. července, jak původně vláda schválila.

„Ještě v letošním roce pomůžeme ekonomicky zdecimované kultuře částkou 420 milionů korun,“ oznámila ministryně financí Alena Schillerová.  Podle návrhu ministerstva kultury podle ní vláda podpoří šest oblastí živého umění a provoz příspěvkových organizací, aby částečně pokryly ztráty, které způsobil covid-19.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video