Roušky odloží ve třídě v celé zemi. Do obchodů i bazénů bude moci více lidí

  • 345
Od úterý 15. června budou moci respirátory při výuce sundat i žáci a učitelé v celé zemi, povinnost mít zakrytý nos a ústa zůstala pro přestávky a společné prostory škol. Od července bude moci do obchodů, bazénů i na kulturní akce více lidí a třeba v kině budou moci vzít i do hlediště občerstvení. Rozhodla o tom vláda.

V úterý tak budou moci respirátory ve třídě sundat i žáci a učitelé ve třech krajích, kde to dosud nebylo nebylo možné - v Libereckém, Zlínském a Jihočeském kraji.

Nová pravidla budou podle ministra školství Roberta Plagy platit pro testování na vysokých školách. Nově bude stačit PCR test nebo potvrzení či čestné prohlášení o antigenním testu. „Pravidla na VŠ tak budou stejná, jako v jiných oblastech,“ napsal na Twitteru Plaga.

Očkovaný, který je pouze po první dávce očkování ze dvou, který se setká s osobou nakaženou covid-19, bude muset jít do karantény, řekl po jednání vlády ministr Vojtěch.

Kadeřnictví nebudou muset evidovat zákazníky, v kinech znovu i popcorn

Od 1. července může být v obchodech jeden člověk na deset metrů čtverečních, kapacita v bazéněch a wellness se zvyšuje z 50 na 75 procent a v kadeřnictví se nemusí pokračovat v evidenci zákazníků.

U služeb, jako jsou kadeřnictví, kosmetika, manikúra či masáže, bude zrušena podmínka, že služby mohou být poskytovány v jeden okamžik pouze jednomu zákazníkovi.

Od července také bude v restauracích a klubech umožněna živá hudba, zatím ale ne tanec.

Venku bude možné od července pořádat akce pro 5 tisíc lidí a už na nich mohou být i stojící návštěvníci, uvnitř bude moci být 2 tisíce návštěvníků a kapacita bude moci být naplněna na 75 procent. „V kinech se také bude moci prodávat popcorn,“ řekl ministr kultury Lubomír Zaorálek.

Vláda dala neutrální stanovisko k návrhu zmrazit platy politiků

Vláda nepodpořila návrha premiéra Andreje Babiše zmrazit platy politiků. Dala k němu neutrální stanovisko.

Už nyní jsou platy ústavních činitelů zmrazeny na loňské úrovni. Očekávaný růst platů pro příští rok, který by podle premiéra Babiše měl představovat nejméně 5,9 procenta, pokládá za nepřijatelný.

Problém s návrhem ale měla ministryně spravedlnosti Marie Benešová. Babišův návrh se totiž týká i soudců, což jak vládu upozornili právníci, je v rozporu s judikaturou Ústavního soudu.

Volit mají moci i lidé v karanténě či izolaci

Na programu měla vláda i návrh zákona, který má také letos v říjnových volbách do Sněmovny umožnit hlasovat lidem, kteří jsou v karanténě či v izolaci kvůli koronaviru.

Volit mají moci do přenosné volební schránky, na drive-in stanovištích a další možností by mělo být hlasování v uzavřeném pobytovém zařízení.

7. června 2021


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue