Obchody, trhy a vybrané služby se otevřou 3. května, rozhodla vláda

  • 615
Vláda schválila, že by se obchody a služby měly otevřít 3. května. Bude ale muset ještě reagovat na to, že Nejvyšší správní soud zrušil jako nezákonné opatření ministerstva zdravotnictví, podle nějž zůstaly obchody či restaurace uzavřené i po konci nouzového stavu.

„Zatím jsem neměli možnost se seznámit s textem rozhodnutí,“ řekl ministr zdravotnictví Petr Arenberger. Řekl ale iDNES.cz, že věří, že ministerstvo dokáže text opatření přepsat tak, aby u soudu obstála.

„Pokud bude pokračovat příznivý trend vývoje epidemie, 3. května uvolňujeme zbytek obchodů, trhů a v přísném hygienickém režimu vybrané služby, spojené s péčí o tělo, péčí o zvířata nebo lázeňskou zdravotní péčí. Současně pokračuje postupné uvolňování školek a škol,“ napsal již před tiskovou konferencí po jednání vlády na Twitteru vicepremiér Karel Havlíček. 

Bude třeba možné jít také ke kadeřníkovi, ale jen s platným negativním testem, potvrdil Havlíček. „Bude muset být zachován odstup od dalšího zákazníka, pravděpodobně 1,5 metru,“ řekl Havlíček.

Pro většinu lidí, hlavně pro ty ekonomicky aktivní, to nepředstavuje velkou změnu. Zaměstnanci, pokud nepracují z domova, se musí již nyní testovat jednou za sedm dnů. Stejně tak se testují žáci prvního stupně, kteří už chodí znovu do školy.

Soud smetl uzavření obchodů a služeb. Vláda jej špatně zavedla

Vláda schválila ve čtvrtek rozvolnění rozložené do do šesti fází po jednotlivých týdnech. Klíčovou roli přitom bude hrát to, jaký bude počet nakažených na 100 tisíc obyvatel. Vláda o tom bude jednat vždy pondělí a potom ve čtvrtek potvrdí, co bude uvolněno od pondělí následujícího týdne.

Z obchodů jsou nyní otevřené potraviny, drogerie či lékárny. Už minulý týden vláda otevřela obchody s dětským oblečením a obuví, papírnictví a některé služby jako zámečnictví, čistírny či prádelny.

Piráti věří, že verdikt soudu ještě vše urychlí

Verdikt Nejvyššího správního soudu, který zrušil uzavření obchodů a služeb a podle kterého ještě může být vše trochu jinak, ocenil poslanec Pirátů Mikuláš Ferjenčík.

„Nejvyšší správní soud potvrdil to, co jsme říkali již dlouhou dobu. Ministerstvo zdravotnictví nemůže držet maloobchod uzavřený. Iniciovali jsme ohledně diskriminace maloobchodu i podání stížnosti k Ústavnímu soudu, který nám dal také za pravdu. Pandemický zákon výslovně uvádí, že provozovny lze omezit, nikoliv zakázat. Vláda opět obcházela účelově zákon. Požadujeme proto okamžité otevření maloobchodu a části služeb za dodržování jasně nastavených bezpečnostních omezení,“ uvedl Ferjenčík.

Od 3. května by měl být možný i prodej veškerého sortimentu na venkovních trzích a účast při bohoslužbách by mohla být do čtvrtiny kapacity kostelů. Otevřít by se měly také galerie a částečně lázně, ale s vyloučením krátkodobých wellness pobytů a zahraničních hostů.

Návrat žáků druhého stupně začne 3. května

V pondělí vláda rozhodne, zda se od pondělí 3. května budou moci podle rotačního principu do škol žáci druhého stupně základních škol.

Zatím ale jen ve třech krajích, kde je nejméně nakažených koronavirem: v Královéhradeckém, Karlovarském a Plzeňském.

Mateřské školy v Královéhradeckém, Karlovarském a Plzeňském kraji se mohou od pondělí 26. dubna otevřít bez omezení. Nebudou nutné roušky, ani testy. V těchto krajích je totiž už nyní splněn limit počtu nakažených s covid-19 pod 100 na 100 tisíc obyvatel za posledních sedm dnů.

Ministr zdravotnictví Arenberger také po jednání vlády iDNES.cz řekl, že do tří týdnů by podle Arenberga měla být elektronická verze potvrzení o testu či očkování. Půjde se jí i prokazovat například v hotelích či službách.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue