Důchodová reforma je pro nás stěžejní, řekl Babiš po jednání s odbory

  • 274
Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů se poprvé po volbách sešli ke společnému jednání o programovém prohlášení menšinové vlády Andreje Babiše. „Důchodová reforma je pro nás stěžejní. Potřebujeme udělat zásadní důchodovou reformu. To určitě chceme stihnout,“ uvedl po jednání premiér.

Babiš v této souvislosti mluvil o oddělení důchodového účtu. V Česku by za několik let mohl vzniknout státní důchodový úřad. Zamýšlená reforma vychází z návrhů profesora Jaroslava Vostatka ze soukromé Vysoké školy finanční a správní, který byl členem důchodové komise za minulé vlády. Navrhoval, aby se penze skládala ze solidárního rovného důchodu od státu a ze zásluhového důchodu podle odvodů. Upravit se pak mělo sociální pojistné i daně.

„Připravíme a prosadíme novelu zákona o důchodovém pojištění, která zvýší základní výměru důchodu na 10 procent průměrné mzdy. Tím přispějeme ke zvýšení životní úrovně lidí s nízkými důchody, kde základní výměra tvoří významnou část důchodu, aniž by byl narušen princip zásluhovosti,“ napsala vláda ve svém programovém prohlášení.

TOP 09: Jsme připraveni k diskusi o důchodové reformě

Opoziční TOP 09 vítá zájem Babišovy vlády připravit důchodovou reformu. „Jsem ráda, že se nová vláda hodlá vážně zabývat řešením nezbytné důchodové reformy. Nemělo by se ale zapomínat na to, že ANO bylo v minulém období pro její zrušení. Dnes to proto vypadá, že se vláda hnutí ANO bez důvěry snaží jen zalíbit každému. TOP 09 je připravena k diskusi o podobě důchodové reformy, která zajisti jistotu v penzi dalším generacím,“ uvedla první místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Babiš také řekl, že jeho vláda považuje dialog se sociálními partnery za důležitý. Za priority premiér označil i digitální Česko a čerpání evropských fondů. Rychleji se podle něj také mají stavět obchvaty a dálnice. „Chceme být také v Evropě vidět,“ řekl předseda vlády.

Šéf odborové centrály Josef Středula ocenil, že cílem vlády je důchodová reforma a pomoc důchodcům. Kriticky se ale vyjádřil k chystanému snižování sociálních odvodů. „Uvítali jsme, že dlouhodobá nemocenská bude větší, ale také bychom měli řešit tu první fázi,“ komentoval Středula programové prohlášení vlády. Odborům se také nelibí rychlé vydávání pracovních povolení cizincům.

„Každého zajímá důchodová reforma, nás zajímají parametry pro zvyšování minimální mzdy,“ řekl po jednání na Úřadu vlády zástupce zaměstnavatelů, prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák. Je přesvědčen, že ministr dopravy Dan Ťok rychle předloží novelu zákona o budování dopravní infrastruktury. „Doufáme, že vláda rozhodne o dostavbě jaderných bloků,“ řekl Hanák. Některé body v programovém prohlášení podle něj ale vláda musí ještě dopracovat a některé priority, jako například stanovení termínu přijetí eura, mu v programu vlády zcela chybí.

„Jakékoli útoky proti členství v Evropské unii a NATO by byly nesprávné,“ řekl také Hanák. Stejnou věc zdůraznil i šéf odborové centrály Středula.

Tripartita projednávala programové prohlášení vlády krátce před hlasováním Sněmovny o důvěře, které bude 10. ledna. Vláda ale nemá podporu vyjednanou a Babiš už ani do hlasování s jednáním se stranami nepočítá.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video