Třetí očkování proti covidu mohou lidé dostat osm měsíců po druhém

  • 537
Třetí očkování proti covid-19 osm měsíců po druhé dávce vakcíny schválila vláda. Registrace k přeočkování třetí dávkou bude spuštěna 20. září. Již dopoledne to podpořila vládní rada pro zdravotní rizika. Doporučené má být očkování pro všechny nad 60 let. Již v neděli o tom hovořil i premiér Andrej Babiš.

Třetí dávku vakcíny proti covidu může postupně dostat každý, kdo bude mít zájem. Podmínkou bude jen osm měsíců po druhé dávce.

Využít to tedy budou moci i příslušníci integrovaného záchranného systému či učitelé, kteří byli očkováni prioritně i v mladších věkových skupinách.

Přeočkovávat se bude mRNA vakcínami, tedy od firem Pfizer/BioNTech a Moderna. Dostanou je i lidé dosud očkovaní jinými vakcínami.

Lidé očkování vakcínou od Pfizer/BioNTech dostanou i potřetí stejnou vakcínu

„Kdo byl očkován vakcínou Comirnaty od Pfizer/BioNTech, bude přeočkován stejnou vakcínou. Kdo byl očkován jinou, bude moci být přeočkován buď vakcínou od Pfizeru nebo od Moderna,“ řekl iDNES.cz ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Vakcinace třetí dávkou bude probíhat i v průběhu příštího roku u praktiků a v nemocnicích. Ministr zdravotnictví ji doporučuje seniorům nad 60 let, pacientům ve zdravotnických zařízeních dlouhodobé lůžkové péče nebo klientům v domovech pro hendikepované.

„Je jasné, že ten virus si nakonec najde každého,“ řekl na tiskové konferenci po jednání vlády Vojtěch.

S očkováním třetí dávkou počítají mimo jiné v Izraeli, Rakousku, Německu či USA. Zejména u seniorů po několika měsících mohou totiž protilátky po očkování výrazně klesnout.

Premiér Babiš v neděli mluvil o tom, že třetí dávka očkování proti covidu by měla být v tuto chvíli pro seniory nad 65 let, pro lidi umístěné ve zdravotnických zařízeních poskytovatele dlouhodobé lůžkové péče nebo v domovech pro seniory či v domovech pro klienty se zdravotním postižením.

Posun po pondělním jednání vládní rady pro zdravotní rizika je v tom, že by se to mohlo již v první fázi týkat již lidí o pět let mladších. Babiš v neděli řekl, že od 10. září dostanou lidé, kterých se přeočkování třetí dávkou bude týkat, informační SMS zprávu. Vojtěch to po jednání vlády potvrdil.

Povinné testování v sociálních službách

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch prosadil od 1. září povinné testování neočkovaných klientů a zaměstnanců sociálních služeb. „Minimálně jednou za sedm dnů zaměstnanec, který není očkován, nebo klient, bude otestován,“ řekl Vojtěch. Předložit bude možné i jinde udělaný negativní PCR test.

„Pomozte nám, prosím, přesvědčit 9 procent lidí, aby se očkovali. Jen tak budeme moci sundat respirátory v obchodech a v práci,“ zní apel, jímž se také vláda v kampani na podporu očkování obrací na občany.

29. srpna 2021


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video