Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vláda spustila Deštník proti drahotě, 5 tisíc chce začít posílat v červenci

  5:48aktualizováno  19:32
Aby lidé měli přehled, na jakou pomoc kvůli růstu cen mají od státu nárok, spustila vláda nový web, takzvaný Deštník proti drahotě. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka také oznámil, že pravidla vyplácení mimořádného příspěvku 5 tisíc korun na dítě budou hotova příští týden. Peníze by se podle něj mohly začít vyplácet ve druhé půli července.

Lidé se mohou na webu ztotožnit s jednou ze čtyř skupin, kterými jsou rodiny s dětmi, senioři, ohrožené skupiny obyvatel, firmy a podnikatelé. Poté zjistí, jakou pomoc vláda každé ze skupin poskytuje. Na webu občané najdou i kroky pomoci pro bydlení a pohonné hmoty. Kromě základních informací se přes web lidé dostanou k příslušným postupům o získání pomoci a formulářům.

Meziroční růst spotřebitelských cen v České republice je podle nejnovějších dat Českého statistického úřadu nejvyšší od prosince 1993. Inflace v dubnu stoupla na 14,2 procenta z březnových 12,7 procenta. V porovnání s loňským dubnem zdražila elektřina asi o 30 procent a plyn o 44,2 procenta. Cena mouky stoupla zhruba o 52 procent, u masa cena vzrostla o 11 procent a u másla přibližně o 32 procent.

Inflaci a „drahotu“, na které má podle premiéra Petra Fialy „nesmazatelný podíl i nehospodárná politika a chování předcházející vlády“, musí nový kabinet řešit od nástupu k moci. Premiér podotkl, že situace se zhoršila a dále zhoršuje v důsledku rusko-ukrajinského konfliktu.

100 miliard

Na pomoc lidem kvůli inflaci a růstu cen půjde ze státního rozpočtu v letošním roce zhruba 100 miliard korun, uvedl premiér.

Nejvyšší částka z uvedených na novém vládním webu se týká zvýšení důchodů v lednu a červnu, na což připadne 47 miliard korun. Letošní zvýšení slevy na poplatníka si vyžádá z rozpočtu 12 miliard a na jednorázovou podporu rodin s dětmi vláda počítá s 10 miliardami.

U podnikatelů a firem je zatím uvedena jediná forma pomoci, a to program Záruka Energie. Malí a střední podnikatelé z vybraných odvětví, u kterých výdaje na energie převyšují 10 procent z celkových provozních nákladů, mohou získat na půjčku 1 až 10 milionů korun záruku do 80 procent jistiny.

Podmínky pro příspěvek 5 tisíc ministerstvo ještě definuje

Mimořádný příspěvek pět tisíc korun pro rodiny s dětmi do 18 let by se mohl podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky začít vyplácet v druhé polovině července. Jak o něj budou lidé žádat a jak bude stát kontrolovat, že na něj mají nárok, resort teprve přesně stanoví v návrhu zákona, který má být hotový příští týden.

„Na znění zákona pracujeme, chceme ho mít hotový v příštím týdnu,“ řekl Jurečka novinářům s tím, že schválený by mohl být během června.

Původně měla vláda projednat i návrh na druhé kolo tzv. milostivého léta, které umožňuje zbavit se dluhů u veřejných institucí. K návrhu má však připomínky legislativní rada, ty ale lze podle předsedy poslaneckého klubu KDU-ČSL Marka Výborného vyřešit do příštího zasedání vlády za týden.

Do prvního kola se mohli dlužníci zapojit od loňského 28. října do letošního 28. ledna. Jejich exekuce na dluhy u veřejných institucí a státních či polostátních firem se uzavřela, pokud zaplatili původní dlužnou částku a 908 korun exekutorovi. Nemuseli platit penále, úroky a poplatky. Druhé kolo by vláda chtěla zopakovat letos v létě, trvat by mělo až do září.

Nouzový stav a státní rezervy projedná vláda příští týden

O prodloužení nouzového stavu kvůli válce na Ukrajině vede vláda stále diskuzi, podle premiéra Petra Fialy by mělo být jasno příští týden. Zatím platí nouzový stav do konce května. Pro prodloužení o dalších třicet dnů je například ministr vnitra Vít Rakušan. „Za sebe říkám, že to věcnou podstatu má,“ řekl v úterý ve Sněmovně novinářům Rakušan. Prodloužení nouzového stavu musí odhlasovat poslanci, vládní koalice má však ve Sněmovně pohodlnou většinu.

Nechat spát děti na podlaze je neetické, říká Rakušan. Nouzový stav chce déle

Na příští jednání vlády za týden přeložila vláda rovněž diskusi o žádosti ministra zemědělství Zdeňka Nekuly o půl miliardy korun na potraviny, které má dostat na nákupy Správa státních hmotných rezerv (SSHR). Ministři mají příští týden posoudit celkový stav státních rezerv a prodiskutovat nároky na další položky a případné další priority pro SSHR.

Vláda jednala ve středu mimo jiné také o prioritách českého předsednictví v Radě Evropské unie, které začíná 1. července. Ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek uvedl, že prozatímní pracovní představa pěti hlavních priorit činí zvládnutí uprchlické krize a poválečnou obnovu Ukrajiny, energetickou bezpečnost, posilování evropských obranných kapacit, strategickou odolnost evropské ekonomiky a odolnost demokratických institucí.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Státu propadly pozemky za pět miliard. Vlastníci se o ně včas nepřihlásili

20. dubna 2024

Premium Česko letos velmi zbohatlo. Získalo do svého majetku rozsáhlé pozemky miliardových hodnot po...

Režim nás zatáhne do války, děsí se Íránci. Ultrakonzervativci v zemi posilují

20. dubna 2024

Premium Zdaleka ne všichni Íránci podporují místní konzervativní islámský režim a jeho válečné choutky....

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...