Vláda zakázala od 9. února lety z Číny. Schválila desetimilionovou pomoc

  • 153
Ministři od 9. února na dobu neurčitou zakázali lety s Čínou kvůli koronaviru. „Abychom neohrozili návrat našich dalších občanů z Číny domů,“ řekl po jednání vlády premiér Andrej Babiš, proč zákaz neplatí okamžitě. „V tuto chvíli evidujeme 105 občanů, kteří předpokládají, že by se v tomto týdnu chtěli vrátit,“ řekl ministr zahraničí Tomáš Petříček.

„My podle zákona o ochraně veřejného zdraví můžeme vydat toto ochranné opatření, které cílí na zajištění bezpečnosti v oblasti prevence zavlečení nějaké infekční choroby, což je tento případ,“ řekl k zákazu přímých mezinárodních letů všem leteckým dopravcům ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. „Doufejme, že Evropská unie brzy dospěje k nějakému celoevropskému řešení,“ uvedl Babiš.

Dubnovou cestu vicepremiéra a šéfa ČSSD Jana Hamáčka do Číny zákaz letů podle vyjádření členů vlády zatím nezruší. Zákaz se totiž podle ministra Vojtěcha týká jen komerčních letů, nikoli letů politiků.

„To ochranné opatření se vztahuje na letecké dopravce, kteří provozují mezinárodní lety mezi Čínou a Prahy. Není to tak, že by se to vztahovalo na vládní speciály. Ty mají jiný režim,“ řekl Vojtěch.

Ministři schválili také humanitární pomoc pro Čínu

Ministři podle premiéra Babiše kývli i na humanitární pomoc Číně. Projednali návrh ministra zahraničí za ČSSD Tomáše Petříčka na uvolnění až deseti milionů korun. „Je to v kompetenci ministra Petříčka,“ uvedl Babiš.

„Ministerstvo zahraničních věcí má připraveno 10 milionů korun, které bude poskytovat Číně prostřednictvím mezinárodních organizací,“ řekl Petříček. „Budeme jednat se Světovou zdravotnickou organizací, jak efektivně tyto prostředky využít, aby čínská strana mohla lépe zvládat boj s koronavirem,“ uvedl šéf české diplomacie.

Poskytnutí roušek Číně i po jednání vlády premiér Babiš odmítl, protože státní hmotné rezervy, v nichž jsou i roušky, jsou určené pro české zdravotnictví.

Po půlnoci přistálo v Praze letadlo s Čechy a Slováky evakuovanými z čínského města Wu-Chan. Češi absolvují další vyšetření v pražské Nemocnici Na Bulovce. V Česku bylo na koronavirus zatím testováno 38 lidí, u nikoho z nich se nakažení virem nepotvrdilo 

V nedělním letu do Francie, v němž byli i  Češi a Slováci, bylo celkem 36 lidí, kteří mají podle francouzské ministryně zdravotnictví symptomy nákazy.  

Mezi státy, které omezily nebo zrušily letecké spojení s Čínou v souvislosti s šířením nového koronaviru, patří Vietnam, KLDR, Pákistán, Kazachstán, Írán, Indonésie, Nový Zéland, Filipíny, z evropských zemí omezilo lety do Číny Rusko a zrušila je Gruzie či Itálie. „Všechny evropské aerolinie, které sídlí na území Evropské unie, zrušily přímé lety mezi Evropou a Čínou,“ řekl po jednání vlády ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Hamáček má letět do Číny v dubnu místo prezidenta Zemana

Letos v dubnu má do Číny v čele delegace letět vicepremiér a předseda ČSSD Jan Hamáček, když svou cestu do Číny odvolal prezident Miloš Zeman.

Zda ale Hamáček poletí, není zatím jasné. Hamáček má dovolenou a podle mluvčí strany Barbory Gavenda bude šéf strany k dispozici až příští týden. Podle ministra zahraničí Petříčka je ještě do dubna dost času.

Prezident Miloš Zeman v polovině ledna oznámil, že do Číny nejede kvůli chybějícím investicím. „Nemyslím si, že čínská strana splnila to, co slibovala,“ řekl v rozhovoru pro Blesk. Zeman pak řekl, že ho v Číně zastoupí Hamáček.

Kancléř Vratislav Mynář pak uvedl, že za jistých okolností by Zeman do Číny letě mohl, protože čínská strana podle něj velmi stojí  o účast prezidenta Zemana na dubnovém summitu Pekingu a zemí střední a východní Evropy.

Na Tchaj-wan, který Česko uznává jako součást Číny, se chystal letět předseda Senátu Jaroslav Kubera z ODS. Po jehož úmrtí vláda stanovila den rozloučení s Kuberou, pondělí 3. února, jako den státního smutku.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video