Předseda ČSSD Jan Hamáček a předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Předseda ČSSD Jan Hamáček a předseda hnutí ANO Andrej Babiš | foto: koláž iDNES.cz

Pět křesel pro ČSSD v Babišově vládě. Strany o přesné nabídce ANO mlčí

  • 632
Sociální demokraté dostali od ANO nabídku na pět křesel ve vládě Andreje Babiše, přičemž jsou mezi nimi zahraničí, obrana a kultura. Informace o zbylých dvou křeslech pro ČSSD se liší, spekuluje se o školství, resortu práce a sociálních věcí, či vnitru. Podle jedné z verzí by také ministrem vnitra mohl být nestraník, který by byl přijatelný jak pro ANO, tak ČSSD.

ČSSD odmítla do pátku jednání jakkoli komentovat, šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek označil za nepravdivou informaci serveru Echo24.cz, že kromě zahraničí, obrany a kultury by měla ČSSD dostat ještě školství a vybrat si mezi ministerstvem práce a sociálních věcí a zemědělstvím a ministrem vnitra by měl být nestraník vybraný Andrejem Babišem, se kterým by však souhlasili i sociální demokraté. Teď vede vnitro také nestraník Lubomír Metnar.

„Není to pravda,“ odpověděl Faltýnek stručně na dotaz na tiskové konferenci ve Sněmovně, zda je tato varianta správná.

První jednání mezi ANO a ČSSD zkrachovala poté, co sociální demokraté nedostali od Babiše nabídku řídit vnitro ani finance, což byla podmínka Hamáčka se Zimolou, jestliže vládu povede trestně stíhaný Babiš.

Zdroj blízký vedení sociální demokracie už před pondělním jednáním špiček ČSSD s Babišem iDNES.cz řekl, že nabídka, aby v čele vnitra byl nestraník přijatelný pro ANO i ČSSD, by podle ně přes stranu neprošla. Hamáček počítá s vnitrostranickým referendem, pokud se hlavní vyjednavači obou stran dohodnou.

Předseda ČSSD Jan Hamáček po pondělním jednání s Babišem řekl, že nabídku ANO projedná v pátek předsednictvo sociální demokracie, a to rozhodne, zda má nové jednání s ANO smysl. Do té doby ji nechce Hamáček komentovat. A „bobříka mlčení“ drží i poslanci ČSSD. Poslanci Kateřina Valachová, Lubomír Zaorálek i Alena Gajdůšková odmítali odpovídat i na otázky typu, jestli byli nabídkou příjemně či nepříjemně překvapeni.

Původní Babišova nabídka pro sociální demokracii, kterou strana odmítla, byla spravedlnost, zahraničí, zemědělství, kultura a práce a sociální věci.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video