Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Policie může stíhat Parkanovou, která hned položila funkci ve Sněmovně

  14:02aktualizováno  19:10
Vlastu Parkanovou imunita před policejním stíháním kvůli okolnostem nákupu letounů CASA pro armádu nezachránila. I když se hájila, že je policejní žádost plná lží, většina Sněmovny ji nepodržela. Hned po hlasování se Parkanová vzdala funkce místopředsedkyně Sněmovny. Poslankyní ale zůstane.
Vlasta Parkanová se hájí před poslanci při jednání o svém vydání k trestnímu

Vlasta Parkanová se hájí před poslanci při jednání o svém vydání k trestnímu stíhání kvůli nákupu letounů CASA pro armádu. (11. července 2012) | foto:  David Neff, MAFRA

"Z veřejného života neodejdu, na to mám svoji zemi moc ráda," řekla Parkanová bezprostředně po hlasování. Pro její vydání policii hlasovali jak opoziční, tak někteří vládní poslanci. Před tím se o tom dohadovali téměř pět hodin.

Pro bylo 117 ze 176 přítomných poslanců, kromě těch opozičních také 14 z ODS, 7 z TOP 09 a všichni zástupci platformy LIDEM, která se odtrhla od Věcí veřejných (jak přesně poslanci hlasovali, najdete zde).

Jednání Sněmovny k vydání poslankyně Parkanové jsme sledovali on-line zde

Policii nevěřím, ale když mě vydáte, obhájím se, řekla před tím před poslanci Parkanová. Vysvětlovala jim, že policie se podle ní plete, když ji obviňuje na základě toho, že nenechala stanovit přiměřenou cenu před nákupem letadel.

Odmítla znalecký posudek firmy American Appraisal pro policii, podle nějž poškodila stát při nákupu letadel CASA o 658 milionů. "Jejich přesná vojenská konfigurace je tajná, cenu obvyklou určit nelze," řekla Parkanová poslancům. Nemohl to podle ní udělat ani znalec, který pracoval pro policii, protože ani nemá bezpečnostní prověrku, a tak se nemohla dostat k potřebným informacím, aby letadla ocenila.

"Žádost o mé vydání je plná lží," prohlásila Parkanová ve svém vystoupení, které trvalo necelou hodinu. Když domluvila, někteří kolegové jí tleskali, velmi vehementně hlavně ministr financí Miroslav Kalousek. Ten pak řekl, že když poslanci vydají Parkanovou, budou muset vydat i "všechny ostatní".

Jenže i TOP 09 případ Parkanové rozdělil. Kalouskovo vystoupení ostře kontrastovalo se slovy ministra zdravotnictví Leoše Hegera, že nemůže obhajovat imunitu a že Parkanová bude mít i po vydání ke stíhání možnost dokázat svou nevinu.

Kdo podpořil vydání Parkanové

48 přítomných poslanců ČSSD,
26 poslanců KSČM,
14 poslanců ODS (Jan Bauer, Jan Bureš, Jan Čechlovský, Jana Černochová, Tomáš Chalupa, Radim Jirout, Lenka Kohoutová, Jaroslav Martinů, Petr Nečas, Miroslava Němcová, Vít Němeček, Jiří Pospíšil, Ivana Weberová, Jaroslava Wenigerová),
7 poslanců TOP 09 a Starostů (Josef Cogan, Jan Farský, Petr Gazdík, Leoš Heger, Rudolf Chlad, Patricie Kotalíková, Jan Smutný)
10 poslanců VV (zdržel se jediný Milan Šťovíček)
8 poslanců platformy LIDEM
4 další nezařazení poslanci Vít Bárta, Kristýna Kočí, Jiří Paroubek, Jiří Šlégr

Po bývalém středočeském hejtmanovi Davidu Rathovi, kterého policie stíhá kvůli úplatku, je Parkanová dalším vysoce postaveným politikem, o kterého se policie zajímá. "Je to jednoduchý spor," prohlásila při své obhajobě. Jde podle ní o to, zda měla povinnosti určit před nákupem letadel jejich cenu podle zákona o majetku státu a vyžádat si znalecký posudek.

Policie požádala Sněmovnu, aby Parkanovou zbavila imunity a vydala ke stíhání pro podezření, že spáchala dva trestné činy při nákupu španělských dopravních letounů CASA pro českou armádu. Podle policejního obvinění způsobila státu škodu 658 milionů korun, když nezajistila přiměřenou cenu.

Zaorálek a Klasnová se opřeli do ministra Kalouska

"V této zemi je jediný orgán, který může říci, kdo má pravdu, a to je soud," reagoval na vystoupení Parkanové místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek z ČSSD. "V případě letounů CASA jsou jiní sekáči, kteří se nezakecají," prohlásil. Podle něj v případu zdaleka nejde o Parkanovou, ale spíš o někoho jiného. Připomněl i nákup vadných padáků v éře, kdy ještě na obraně působil Kalousek. Ministerstvo obrany se podle Zaorálka při vojenských nákupech změnilo v mafiánské Palermo.

Do Kalouska se opřela i předsedkyně klubu Věcí veřejných Kateřina Klasnová. Připomněla, že z nákupu letounů CASA profitovala společnost Omnipol, která ho zprostředkovala. A že Omnipol vlastnil Kalouskův přítel Richard Háva. Vybídla zároveň premiéra Petra Nečase, aby se zamyslel nad tím, nakolik se Kalousek pohybuje za hranicí demokratického systému tím, že volal vyšetřovateli případu Parkanové.

Řeč Vlasty Parkanové

Přepis proslovu exministryně

"Ti, kteří podpoří vydání Vlasty Parkanové, podpoří objektivní nepravdy, které jsou v té žádosti," hájil stranickou kolegyni Kalousek. Nepamatuje si prý více hloupou žádost policie o vydání nějakého politika k trestnímu stíhání. Zopakoval, že když bude Parkanová vydána, navrhne úplné zrušení imunity.

Stanislav Křeček za všeobecného veselí ve Sněmovně řekl, že Kalouskovy výroky jsou slova potrefené husy, která tuší, že přijde posvícení, které všichni "nepřežijí".

Rozdíl oproti jednání Sněmovny o vydání exhejtmana Ratha kvůli podezření na sedmimilionový úplatek byl na první pohled patrný. Rath mluvil spatra, Parkanová četla. O Rathovi se prakticky nediskutovalo, o Parkanové se politici dohadovali celé odpoledne. A pak pochopitelně hlavní rozdíl - za zády exministryně obrany nestáli tři policisté, kteří eskortovali Ratha z litoměřické vazební věznice.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

KLDR otestovala mimořádně velikou hlavici pro střely s plochou dráhou letu

20. dubna 2024  7:02

Severní Korea v pátek uskutečnila test mimořádně velké bojové hlavice pro střely s plochou dráhou...

Státu propadly pozemky za pět miliard. Vlastníci se o ně včas nepřihlásili

20. dubna 2024

Premium Česko letos velmi zbohatlo. Získalo do svého majetku rozsáhlé pozemky miliardových hodnot po...

Režim nás zatáhne do války, děsí se Íránci. Ultrakonzervativci v zemi posilují

20. dubna 2024

Premium Zdaleka ne všichni Íránci podporují místní konzervativní islámský režim a jeho válečné choutky....

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...