Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jednání odborářů a vedení ČT skončilo bez dohody

  15:00
Jednání odborářů z České televize se zástupci vedení tohoto veřejnoprávního média skončilo po půlnoci bez dohody. Jeho účastníci novinářům odmítli po dvouapůlhodinové schůzce na Úřadu vlády říci cokoliv jiného než, že jednání vítají jako první krok na cestě k řešení krize v ČT. Dodali, že budou v rozhovorech pod záštitou tripartity pokračovat. Podle Českomoravské konfederace odborových svazů podporující stávku televizních zaměstnanců je třeba zajistit beztrestnost stávkujících.

CO SE STALO 15.1.

ŘEŠENÍ? Ve 22:00 se sešli zástupci obou stran sporu o ČT s představiteli tripartity, která se uvolila sehrát roli prostředníka, aby se pokusili konflikt vyřešit.

NESOUHLAS: Poslanci Langer, Dostálová i Kučera odmítli výzvu iniciativy Česká televize - věc veřejná, aby okamžitě odešli z politické scény. Za tvrzení iniciativy, že ovlivňovali Radu ČT, se nepostavil ani Krizový výbor ČT.

TREST: Ředitel brněnského studia ČT Zdeněk Drahoš odvolal na žádost odborů vedoucího vnitřních věcí studia Pavla Kroniky. Ten úmyslně vypnul ve čtvrtek proud ve chvíli, kdy se před budovou konalo velkoplošné promítání pořadu "Tady a teď" a demonstrace na podporu stávkujících.
VOLBY: Termín volby prozatímního ředitele ČT ani kandidáti nejsou zatím známí. Volba závisí na tom, kdy začne platit novela zákona o ČT. Sněmovna ji schválila v sobotu, ale musí ji ještě posoudit Senát a podepsat prezident.
SENÁT O NOVELE: Novelou zákona o ČT se má Senát zabývat v režimu zkráceného jednání. Předseda Petr Pithart se chystá chůzi svolat ještě dnes večer na středu 17. ledna od 14:00. Senát novelu asi sněmovně vrátí s úpravami na návrh čtyřkoalice, která je v Senátu nejsilnější.

KRIZI V ČT, JEDNÁNÍ POSLANCŮ A VEŘEJNÉ SLYŠENÍ V SENÁTU JSME PODROBNĚ SLEDOVALI ZDE

Konfederace odborářů také žádá  pokračování pracovního poměru těch, kterým byly doručeny výpovědi. "Nelze jednat s pohrobky pana Hodače o jakémkoli slušném ukončení stávky. Prvním bodem dohody musí být beztrestnost stávkujících," řekl v pondělí předseda ČMKOS Richard Falbr.

Odbory požádaly o zprostředkování schůzky mezi zástupci stávkujících zaměstnanců České televize a vedením ČT Radu hospodářské a sociální dohody ČR - takzvanou tripartitu.

Věra Valterová, která dostala od odstoupivšího ředitele ČT Jiřího Hodače pravomov vést televizi, představila návrh Petra Moose a nezávislé skupiny expertů na řešení situace.

Situaci by měl řešit Provozní výbor v čele s Valterovou
Bývalý ministr dopravy ve vládě Josefa Tošovského Petr Moos, který patřil k řečníkům na nedávné demonstraci na podporu stávkujících redaktorů ČT na Václavském náměstí, navrhuje především jmenování Provozního výboru.

Valterová, která by byla jeho členkou, by s ním měla konzultovat své další kroky. Vedle ní by ve výboru měl být odvolaný finanční ředitel Ladislav Paluska, za televizní odbory Antonín Dekoj a dva zástupci programového a technického úseku televize.

Údajné ovlivňování členů Rady ČT se pokusila dokázat reportáž v pořadu Fakta. Uvadla mimo jiné, že radní Jana Dědečková si mnohokrát telefonovala s poslankyní Kateřinou Dostálovou.

Valterová by pak podle návrhu měla pozastavit pravomoci ostatním členům vedení, které jmenoval do funkcí nedávno Hodač. Svá rozhodnutí by měla konzultovat právě s výborem. Provozní výbor by měl poté jednat se stávkovým výborem o přerušení stávky a přechodu do stávkové pohotovosti. Na závěr by měla Valterová pověřit na přechodnou dobu vybraného pracovníka, který požívá všeobecné důvěry a je kompetentní, vedením zpravodajství.

Podle Valterové však není vhodné, aby tento orgán, zřízený pouze k uvedenému účelu, suploval něco, o čem rozhodl parlament. Řekla, že většina dosavadních požadavků televizních odborářů je podle ní splněna, a proto je potřeba jednat a najít společné body. Odmítla zároveň tvrzení odborových předáků televize, že se jednání vyhýbá.

Doplnila, že nerozumí požadavku stávkujících na odchod Hodačem nasmlouvaných subjektů, neboť v něm nejsou uvedena jména. Krizový i stávkový výbor vzbouřených pracovníků televize dal několikrát jasně najevo, že požaduje především odchod ředitelky zpravodajství Jany Bobošíkové a Jindřicha Beznosky, pověřeného funkcí finančního ředitele. "Nemám důvod o tom uvažovat," odpověděla Valterová na otázku, zda tento požadavek splní.

Hodač na svou funkci rezignoval ze zdravotních důvodů minulý čtvrtek.

Stávkující: Požadavky byly splněny jen z části
Podle stávkujících byl jejich požadavek na Hodačův odchod splněn jen částečně, protože spolu s ním neodešli lidé, které do televize přivedl. Podle předsedy Nezávislé odborové organizace ČT Antonína Dekoje na vedoucích místech stále ještě nejsou lidé, kteří v minulosti osvědčili svou způsobilost vést ČT. "Při vyjednávání s tím, kdo k němu bude kompetentní, se musí objevit i otázka legálnosti stávky a beztrestnosti všech zúčastněných," uvedl Dekoj.

Věc veřejná žádá hlavy tří poslanců
Zástupci občanské iniciativy žádají okamžitý odchod poslanců Kateřiny Dostálové
(ODS), Ivana Langra (ODS) a Miloslava Kučery (ČSSD) z politické scény. Důvodem k výzvě je údajné propojení těchto tří členů stálé komise pro sdělovací prostředky Poslanecké sněmovny se členy Rady ČT. Na dnešní tiskové konferenci to oznámil člen iniciativy Břetislav Rychlík.

"Pro skandální selhání některých členů stálé komise pro sdělovací prostředky Poslanecké sněmovny ČR požaduje novou volbu jejích členů a odpolitizování všech mediálních rad, v prvé řadě Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Vzhledem k dokázanému ovlivňování členů Rady ČT žádáme okamžitý odchod poslanců
Kateřiny Dostálové, Miloslava Kučery a Ivana Langra z politické scény," uvádí ve svém prohlášení iniciativa.

Ivan Langer stojí ve sporu o televizi proti otci

V rodině Langrových postavil spor o budoucnost České televize proti sobě otce a syna. Zatímco Ivan Langer mladší jako druhý muž ODS nekompromisně hájí stanovisko, že zákonodárná moc ve věci ČT postupovala podle pravidel, jeho otec podepsal petici, která vidí zásahy ODS a ČSSD do volby vedení ČT jako pokus o ovládnutí veřejnoprávní televize politickými stranami.

"Mohu potvrdit, že pan Ivan Langer i s udáním rodného čísla podepsal petici Ludvíka Vaculíka," potvrdila bývalá žena Ivana Langra staršího. Petice mimo jiné vyzývá politiky, aby dali ruce pryč od ČT. Langerová dodala, že na exmanžela není telefonní spojení.

Ivan Langer mladší zprvu reagoval překvapeně a poznamenal, že se s otcem několik let neviděl. Pak ale pohotově podotkl: "Aspoň je vidět, že ani dva Langrové nemají na jednu věc stejný názor. A to mě uklidňuje."

Trojice neodstoupí
Langer, Dostálová i Kučera požadavek na svůj okamžitý odchod z politiky shodně odmítli. Ohradili se rovněž proti obvinění, že jsou napojeni na členy Rady ČT. To mají zřejmě dokazovat výpisy ze služebních mobilních telefonů radních, které svědčí o častých telefonátech s některými zákonodárci. Z vyjádření těchto tří poslanců vyplynulo, že jednání členů iniciativy, která má výpisy k dispozici, považují za krajně neetické.

Například Dostálová uvedla, že podobné kádrování a prověřování ji začíná děsit a hovořila o atmosféře strachu. Soudí, že nyní by se všichni lidé se služebními mobilními telefony měli začít bát, že někdo zveřejní, kam volali. Své rozhovory s radními považuje stejně jako Kučera a Langer za legitimní. Dodala, že pokud už se iniciativa rozhodla používat jako argument výpisy z mobilních telefonů, měla by zveřejnit také výpisy z telefonů čelných představitelů stávkujících zaměstnanců ČT.

"Důvodem odchodu z politiky toto prostě není a pro mě ani nebude," prohlásil Kučera. Dostálová a Langer vyjádřili údiv nad tím, že výzva se týká jen jich a Kučery, když podle tisku si s jedním z radních, Václavem Erbenem, často  telefonovala také další členka mediální komise sněmovny Petra Buzková (ČSSD). "Já nerozumím tomu, proč ve výčtu těchto osob jsou zahrnuti pouze tito tři poslanci. To mně přijde víc než pikantní a kuriózní," prohlásila Dostálová. Podle ní stávkující zaměstnanci poslance nabádali, aby situaci v ČT začali řešit, teď jim ale vyčítají telefonáty se členy rady.

Vojsko bez generála
glosa Martina Komárka (MF DNES)

Proč stávka neskončí
Podle předsedy televizních odborů Antonína Dekoje hrozí, že by mohly být podepsány zásadní hospodářské smlouvy, jež by měly dopad do budoucna. Proto stávkující požadují návrat  pracovníků managementu televize, kteří museli odejít. Ti podle stávkujících prokázali jasné znalosti a kompetence k řízení České televize.

Člen krizového výboru Adam Komers na nedělní tiskové konferenci dodal, že současné vedení se vyhýbá jednání. Rovněž  vyvrátil, že se zaměstnanci stávkou brání prověření financování ČT. Podle Komerse chtějí podrobný forenzní audit a věří, že ho nový ředitel bude chtít také.

Stávkující nehodlají přerušovat vysílání, ale vstupy do vysílání budou informovat veřejnost o svých požadavcích.

Nespokojení zaměstnanci tak nevyslyšeli výzvu předsedy ODS Václava Klause, který po sobotním zasedání výkonné rady své strany v Hradci Králové vyzval stávkující redaktory k ukončení stávky.

Navíc nejsou spokojeni ani s novým zákonem o ČT. Neochota sněmovny rozdělit volbu radních mezi Senát a prezidenta může mít podle stávkového výboru za následek "opakování snah o rozdělení míst v radě zákulisními politickými dohodami".

Věra Valterová pověřená řízením České televize (v popředí) a ředitelka zpravodajství ČT Jana Bobošíková na tiskové konferenci na Kavčích horách v Praze. (15. ledna 2001)

Členové iniciativy Česká televize - věc veřejná Břetislav Rychlík (vlevo) a Jan Kraus na tiskové konferenci. (15. ledna 2001)

Místopředseda vlády a ČSSD Vladimír Špidla, Věra Valterová pověřená řízením ČT, její právní zástupce František Lištík, zástupce stávkového výboru Karel Dub a finanční ředitel Jindřich Beznoska na mimořádném jednání tripartity. (15. ledna 2001)

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Exploze v Íránu, podle Američanů zaútočil Izrael. Ten to nepotvrdil

19. dubna 2024  6:17,  aktualizováno  10:15

Ve středoíránské provincii Isfahán se v pátek ráno ozvaly exploze, podle íránských médií se jednalo...

Koalice odmítla snahu ANO a SPD, aby poslanci dál řešili migrační pakt

19. dubna 2024  5:40,  aktualizováno  10:15

Přímý přenos Tři a půl hodiny mimořádné schůze o migračním paktu Evropské schůze předsedovi opozičního hnutí ANO...

Trump překvapil. Přežití Ukrajiny je důležité i pro USA i Evropu, uvedl

19. dubna 2024  10:02

Přežití Ukrajiny v současné válce proti Rusku je důležité jak pro Evropu, tak pro Spojené státy,...

Jak je na tom Martínek? Bude mluvit a chodit? V Rozstřelu hovoří jeho lékařka

19. dubna 2024

Vysíláme Docentka Jana Haberlová je ošetřující lékařkou malého Martínka, který trpí AADC syndromem....

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...