Šéf ČSSD Jan Hamáček (vlevo) a premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš na sjezdu...

Šéf ČSSD Jan Hamáček (vlevo) a premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš na sjezdu ČMKOS v Praze (27.4.2018) | foto: ČTK

Jména ministrů strany určí po referendu ČSSD, program koalice je hotov

  • 358
Až zřejmě na počátku června bude premiér v demisi Andrej Babiš s jistotou vědět, zda je sociální demokracie ochotna jít s ANO do menšinové koaliční vlády tolerované komunisty. To už by mělo být po vnitrostranickém referendu ČSSD. A až pak chtějí Andrej Babiš a Jan Hamáček řešit jména možných ministrů.

„O případných jménech ministrů budeme jednat až po referendu,“ sdělil ve středu iDNES.cz šéf ČSSD Hamáček. Obdobně se vyjádřil již o den dříve předseda ANO Babiš. Oba se ještě spolu s předsedou komunistů Vojtěchem Filipem potkají v pátek, o týden později by ČSSD mohla vyhlásit přesný termín a otázku vnitrostranického referenda.

Otázka by podle Hamáčka mohla rámcově znít: Souhlasíte s tím, aby sociální demokracie vstoupila do koaliční vlády s hnutím ANO za těchto podmínek?

Zimola by rád, aby členové předem věděli i jména ministrů

„Program jsme si vyjasnili, finalizujeme jeho písemnou podobu, předpokládám, že své si bude chtít říct i třetí, tolerující partner. O technických záležitostech vnitrostranického hlasování rozhodne předsednictvo strany příští týden. To se týká i jmen budoucích ministrů. Za sebe však mohu říct, že bych byl rád, kdyby členové strany při svém rozhodování již věděli, kdo bude za ČSSD do vlády navrhován,“ sdělil iDNES.cz první místopředseda sociální demokracie Jiří Zimola.

ČSSD má získat post ministra vnitra, jímž by byl téměř jistě předseda strany Jan Hamáček. Dále ministerstvo zahraničí, kde se zatím spekuluje o europoslanci Miroslavu Pochem, k němuž ovšem může mít připomínky prezident Miloš Zeman, protože nepatřil mezi jeho podporovatele. Zahraničí si ČSSD vybrala před obranou. Zemanovi by byl bližší současný velvyslanec v USA Hynek Kmoníček, ale ten nemá ve straně tak silnou pozici jako Poche. Sociální demokracie má obsadit také sociální věci, zemědělství a kulturu.

Komunisté chtějí oběma stranám mluvit do výběru některých ministrů. V případě ANO do toho, kdo má být ministr spravedlnosti a zdravotnictví, u ČSSD do toho, kdo povede vnitro a zemědělství.

Všichni členové ČSSD dostanou k hlasování i koaliční smlouvu

Hamáček potvrdil, že program možné koalice už není předmětem sporu. „U programu jde o zapracování dohodnutého kompromisu do návrhu finálního textu. O návrhu koaliční smlouvy budeme jednat v pátek. Oba texty budou předloženy členům strany jako podklad pro rozhodování v referendu,“ sdělil iDNES.cz Hamáček.

Hlasování členů nebude zřejmě elektronické, a to kvůli tomu, že ještě nebyla zaregistrována změna stanov ČSSD. Zřejmě se tak sejdou místní organizace ČSSD, projednají návrh koaliční dohody a programového prohlášení a v tajném hlasování se vyjádří, zda má strana do koalice s ANO jít. Referendum bude platné, když se hlasování zúčastní nejméně čtvrtina členů ČSSD. Vyjednávání s ČSSD podpořil už v úterý republikový výbor ANO

Otazník je stále však nad tím, jestli se lídři stran vůbec shodnou na pojistkách v koaliční smlouvě - jde o požadavek ČSSD, aby trestně stíhaný člen vlády rezignoval v případě již nepravomocného odsouzení. Sociální demokraté také chtějí, aby byli z předních funkcí ve Sněmovně odvoláni zástupci hnutí SPD Tomia Okamury. Okamura z postu místopředsedy Sněmovny a šéfové dvou výborů Radim Fiala z hospodářského a Radek Koten z bezpečnostního sami odstoupit nechtějí. Vyjádření politiků ANO dosud ukazovala na to, že ani jedné z těchto věcí není Babišovo hnutí nakloněno.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video