TOP 09, STAN a KDU budou spolupracovat. Ve třech chtějí dosáhnout víc

  • 344
Trojice KDU-ČSL, TOP 09 a hnutí STAN bude spolupracovat ve Sněmovně, dohodli se zástupci těchto uskupení. Společný klub ale nevytvoří. „Víme, že ve třech, s 23 poslanci, dosáhneme víc," řekl ke spolupráci s lidovci a Starosty a nezávislými iDnes.cz předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Jednání se účastnila pětice politiků. Spolu s Kalouskem také nováček ve Sněmovně Dominik Feri, za lidovce šéf jejich klubu Jan Bartošek a za hnutí STAN předseda Petr Gazdík a šéf poslaneckého klubu Jan Farský.

„Nejedná se o žádné spojování klubů ani stran,“ řekl Bartošek. „Domluvili jsme se na spolupráci na úrovni expertů,“ řekl šéf poslanců KDU-ČSL. Na začátku každé schůze se zástupci všech tří stran setkají a chtějí mít také zástupce jak ve volebním, tak v mandátovém a imunitním výboru.

„Chceme jít společným postupem,“ uvedl po jednání Farský. Jeho hnutí se sice mohlo radovat, že se navzdory průzkumům do Sněmovny dostalo, ale pro lidovce i TOP 09 byl výsledek voleb zklamáním. Tři nejmenší strany v dolní komoře parlamentu se proto teď pokoušejí alespoň trochu to zvrátit tím, že spojí síly a budou koordinovat své aktivity. Lidovci mají ve Sněmovně deset poslanců, TOP 09 sedm a STAN šest.

Říkáme opakovaně, že půjdeme do opozice, potvrdil Zemanovi šéf ODS

Kalouskův plán zablokovat volbu vedení sněmovny, aby nemohl být ani Andrej Babiš jmenován premiérem, vnímají ale tak jako další strany i  zástupci STAN kriticky. „Je to výkřik do tmy,“ uvedl lídr Starostů a nezávislých Petr Gazdík.

„Chceme spolupráci rozvíjet a stejně tak chceme koordinovat i kroky v Poslanecké sněmovně. Zároveň jsme hovořili o možnosti spolupráce v oblasti senátních voleb, které nás čekají příští rok,“ řekl předseda lidovců Pavel Bělobrádek už po jednání s hnutím STAN, u něhož nebyla TOP 09.

Kalousek po mizerném výsledku své TOP 09, která se jen tak tak díky výsledku v Praze do Sněmovny dostala, vybídl ke spolupráci stran od středu doprava. Doprovodil tím své rozhodnutí nekandidovat už na listopadovém volebním sněmu znovu na předsedu TOP 09.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue